Мнозинството ще ремонтира спешно поправката "Ванко1"

Скандалният текст в НК бил внимателно обмислен

Управляващите вече планират ремонт на Наказателния кодекс (НК), с който да поправят гафа с промяната "Ванко 1", научи "Дневник". Според текст, който влезе в сила преди десет дни, се оказа, че сводниците ще се наказват с над 10 години затвор само ако са принуждавали жени да проституират чрез наркотици. Именно от него се възползва рапърът Иван Главчев - Ванко 1, и в петък излезе на свобода срещу подписка.


Ще поправим текстовете, но не заради публикациите за Ванко 1 и Кондьо, заявиха от мнозинството. По думите на депутати сегашната разпоредба за сводничеството е обсъждана на два пъти в правната комисия и поправката е била обмислена, а не се е "промъкнала" между останалите в НК. Тя беше приета без дискусия и без нито един глас "против" от 100 депутати от всички партии.


Депутатите мотивираха поправката "Ванко 1" с това, че старият вариант на текста за сводничеството в НК е бил двусмислен. Той предвиждаше от 10 до 20 години затвор за сводничество на непълнолетен по отношение на повече от двама души или ако е извършено повторно или от организирана престъпна група, без значение дали са използвани наркотици. Има двусмислие, че максималната присъда се отнася за всички престъпления, свързани със сводничеството - от сравнително леките, до най-тежките, а това не отговаря на принципите на правото, заяви депутатът от НДСВ и вносител на тези промени Яни Янев.


Той обясни, че при предишната уредба за предоставяне на помещения за полови сношения наказанието е било до 5 години затвор, а ако е било извършено повторно или по отношение на малолетен, санкцията е трябвало да скочи драстично на от 10 до 20 години. Сега идеята на мнозинството е текстът за сводничеството да се редактира така, че най-тежките наказания да останат за случаите, свързани с наркотици. Санкциите за сводничество на непълнолетни или на повече от двама души ще се уредят отделно и ще са по-високи от действащото максимално наказание от шест години затвор.


ВАНКО 1 МОЖЕШЕ ДА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА, ако Върховният касационен съд беше потвърдил присъдата му от 12 години затвор, заяви депутатът от НДСВ Яни Янев. Според него съдиите в Пловдив, които издадоха тази присъда, са действали в разрез с принципите на правото. Магистратите имат право да тълкуват неясни текстове от закона, но без да ги прилагат в ущърб на обвиняемия, заяви Янев. По думите му Пловдивският апелативен съд е приел, че в случая на Ванко 1 може да се приложи разпоредбата за най-тежки наказания, и така е нарушил този принцип. Според него последните промени в НК не били решаващи за освобождаването на рапъра.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK