Фирма, строила в природен парк, съди екоминистъра

Фирмата "Краш 2000", която строи крайморския комплекс "Златна перла" до Варвара, съобщи в сряда, че ще съди екоминистъра Джевдет Чакъров за причинени вреди. Освен това в писмо до община Царево, екоинспекцията (РИОСВ) в Бургас и регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК) инвеститорът заявява, че временно преустановява строителството и пристъпва към "консервация на обекта и неговото обезопасяване".


Това става девет месеца, след като директорът на РИОСВ -Бургас нареди спирането на строежа по предписание на Чакъров, тъй той се градеше в защитения парк "Странджа". Обектът не беше минал през оценка за въздействието върху околната среда, въпреки че за мащабите му тя е задължителна, дори и да не се намираше в защитена зона. Инвеститорът обжалва заповедта във Върховния административен съд (ВАС) и макар съдът да потвърди спирането, "Краш 2000" успя да издигне комплекса.


Екоинспекцията уведоми кмета на Царево и РДНСК за решението на съда. Тя глоби "Краш 2000" с близо 320 хил. лв. за нарушаване на режима на защитена територия и унищожаване на почвата.


От дирекцията на парк "Странджа" коментираха, че с временното спиране инвеститорът се опитва "да печели време, за да оцелее". Според тях, след като решението на ВАС не подлежи на обжалване, РДНСК трябва да събори обекта. Директорът на бургаския строителен надзор Милен Ненчев не може да бъде открит за коментар. Според окръжния прокурор Ангел Ангелов най-вероятно става въпрос за мълчалив отказ РДНСК да приложи закона. От централата на строителния надзор в София обясниха, че дирекциите им не могат да спират обекти по други нарушения освен по Закона за устройство на територията.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Оптимист
  *****

  То бива, бива нахалство, ама чак толкоз!

 2. 2 Профил на курортист
  *****

  Безочието на някои хора няма граници!
  Ама аз ли не разбирам нещо или...? "макар съдът да потвърди спирането, "Краш 2000" успя да издигне комплекса."
  Нали ВАС се е произнесъл. 1) Как така става, че въпреки всички наредби и решения на съдилища и кметове, това нещо се построява? 2) Как точно искат да съдят министър при положение, че неговото решение е подкрепено от Върховния съд?
  Страната не неограничените възможности не е Америка, а родната ни мила татковина, или по-скоро Абсурдистан.

 3. 3 Профил на ооуяео
  *****

  Държавата има власт и трябва да разкъса моментално такива самозвани "бизнесмени"! Алчността няма граници. Малоумни мутряги с подарени червени пари продължават вече 20 години да покриват с безформен бетон като ненормални цялото Черноморие. Целият сектор е дълбоко в сивата икономика. В този сектор се "родиха" повечето сега известни мутри...

 4. 4 Профил на Гого
  *****

  Глобени, но пари едва ли са взети. Само прах в очите на обществото. Ако гледата предаванията на на телевизия 3, сте видяли, че хора като Милен Велчев, Мирослав Севлиевски, председателя на Несебърският общински съвет Димитър Янков и много хора в властта сега са участвали и участват в разграбването на Слънчев бряг и изобщо черноморието. Според Михнева и всички участващи има неопровержими факти за грабежите, но властта и правоохранителните органи въпреки, че папкат нашите пари не вършат никаква работа. Изобщо пълна платена анархия за престъпниците в страната, които имат постове във високите етажи на властта. Така ще стане и с този строеж, като фирмата Краш изглади проблемите с килимче от пари към властта.
  Единственното решение е правото да се ползват европейските прокуратури и съдилища за решаване на всички вътрешни проблеми на обществото ни. Струвами се най-разумно, екологичните ни организаций и изобщо цялото общество да започне да се обърща към европейските институций за помощ и реални действия срещу мафиотизираната ни държава.

 5. 5 Профил на Иван
  *****

  Ако искаме да променим нещо , силата е в нашите ръце!
  Всичко което казват по-горе форумистите е вярно! И най-вярно е че трябва да действаме като истиски отговорни граждани. Първата стъпка е във вторник на 21 ноември от 13:00 ч. пред Министерството на околната среда и водите.
  Елате да подкрепите нашата природа и да покажем че следим какво се върши и че няма да допускаме да си правят каквото си искат.
  за повече информация посетете: http://daspasimirakli.com

  Ще се видим там :-)

 6. 6 Профил на Перфекционист
  *****

  "Според окръжния прокурор Ангел Ангелов най-вероятно става въпрос за мълчалив отказ РДНСК да приложи закона"! За пръв път срещам някой държавен служител, и то не кой да е, да намеква (ако не е случайно съвпадението?), за неотдавна въведеното нарочно или случайно недоизпипаното законово правило "МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ" в строителната сфера: Не се изчакват всички положителни становища и разрешения от държавни чиновници за да се започне заявеният строеж, а впоследствие ....вратичка и за сегашния проблем и за други по-сериозни съмнения за начин на рекетирания. Много е интересно дали и в конкретния случай е ползвано това законово "нововъведение" уж с добрия замисъл закъснението на чиновниците да не се отразява на бизнесзамисъла в своето време?

 7. 7 Профил на Енвер Ходжа
  *****

  В Албания всеки един незаконен строеж се събаря незабавно.
  Не говоря за бунгала, временни постройки или едноетажни къщи само.
  Наскоро събориха 8 етажна постройка издигната в двора на университета им.
  Изобщо всичко, което сте чували за тази държава, се отнася за миналото им.
  Тези хора имат бъдеще, защото се мъчат да си постоят държавата, а ние май само на ЕС се надяваме, а държавата де факто е абдикирала от задьлженията си.

 8. 8 Профил на Щашнат
  *****

  "Според окръжния прокурор Ангел Ангелов най-вероятно става въпрос за мълчалив отказ РДНСК да приложи закона"! За пръв път срещам някой държавен служител, и то не кой да е, да намеква..."
  До къде я докара тая държава? Държавните чиновници отказват да изпълняват законите и решенията на Висшия Административен Съд /ВАС/. Няма ли за тях съд след като не защитават интересите на държавата.

 9. 9 Профил на Васо
  *****

  Ебати държавата, след като държавни органи в лицето на РДНСК и Кмеството в Царево не изпълнават решението на Висшият Административен Съд за събаряне на строежа.
  За какво храним изобщо тази правосъдна система, след като, дори държавни органи не изпълняват решенията й. "ЧУДО НА ЧУДЕСАТА " възможни само на територията наречена България.

 10. 10 Профил на немълчалив свидетел
  *****


  Подчинени са кметовете и държавните органи, затова не могат да направят нищо. Смятайте кой стои зад този строеж, щом не смеят да направят нищо. Пък дори и той да се казва Йордан Цонев или някой друг...

 11. 11 Профил на Рончо
  *****

  крадеца вика "дръжте крадеца"
  а тариката балъците клеца....

 12. 12 Профил на Коко
  *****

  Властта е корумпирана. Няма кой да ги спре !

 13. 13 Профил на Тухла
  *****

  Интересно е все пак кое високопоставено лице стои зад тази фирма "Краш". Звучи ми нещо на английски това име. "Краш" за българската природа - това е истината. Само другарят Сталин ще ги оправи тези.

 14. 14 Профил на Мартина
  *****
  Неутрално

  Бе вие тука вярвате ли си на тва което пишете всеки малко интелигентен човек би поткрепил строителството че в него са парите а в днешно време някои без пари може ли???Такъв е живота Нека си строят хората все пак аз не познавам някой които да живее в палатка понеже е против строителството то тези който се правят на пазители на природата са най страшни а бе хора бе всеки момент могат да убият 7 сестри в либия а вие ми успорвате КРАШ2000 ама никой не е прочел колко помощи и дарения е направила тази фирма България има нужда от такива фирми не само една а десетки пак след тжа като се оправим и стапим на крака и природата ще се оправи не се притеснявайте и коментирайте безполезни теми а дайте да направим нещо и да спасим наще от либия )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK