Над 300 лица са потърсили помощ в приемните за жертви на домашно насилие в столицата

Столична община ще се включи в международната кампания за набиране на средства за подслон на жени и деца, пострадали от домашно насилие, съобщи пресцентърът на Столична община /СО/. Кампанията се организира от фондация "Български център за джендър изследвания" и Български фонд за жените.
Кметът на София Бойко Борисов и Българският център за джендър изследвания ще представят утре кампанията, целите и очакваните резултати.


През юли 2006 г. Столичен общински съвет предостави безвъзмездно на Фондация "БЦДИ" сграда на територията на община София за създаване на подслон за жени и деца, жертви на домашно насилие.
Освен това, Фондация "БЦДИ" с помощта на СОС и МВР разкри три приемни на територията на София за безплатни консултации на жертви на домашно насилие. За период от една година в трите приемни са консултирани над 300 лица.


Безспорно най-големият успех е предоставената от СОС на Фондация "БЦДИ" за период от 10 години сграда за подслон и кризисен център. Той ще бъде изграден и ще функционира в сътрудничество на Фондацията с Асоциация "Анимус" и СО.
В страната има само няколко функциониращи специализирани подслона за лица, пострадали от домашно насилие, като този на Асоциация "Екатерина Каравелова" в Силистра. Опити за създаване има в Плевен и Стара Загора, но предоставената база и услуги са твърде ограничени и е очевидна нуждата от участие на местната власт.


Фондация "БЦДИ" и БФЖ, съвместно със СО, съгласно подписаното споразумение между БЦДИ и СО, поставят акцент върху необходимостта да се ремонтира предоставената сграда, да се подготовят екипи от специалисти, които ще работят подслона да се създаде и да започне да функционира в най-кратък срок .

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK