Три "бомби" цъкат в закона за Черноморието

Ограничава се строителството и в градовете

Три "бомби", които могат да доведат до масови протести, цъкат във внесените между първо и второ четене промени в Закона за Черноморското крайбрежие. Това коментира във вторник зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев. Проблемните текстове са за собствеността на плажовете, отмяната на действащи сега подробни устройствени планове и увеличаването на зоната, в която се ограничава строителството.


Ако влезе в сила предложението в населените места също да има ограничетелни зони за застрояване, това означава, че на 500 м от плажа във Варна и Бургас ще е забранено по-високо строителство от 7 метра или 3-етажни кооперации, обясни зам. министърът. По думите му две трети от територията на Варна ще попадне в тази зона.


Още по-скандален, според него, е текстът в преходните и заключителни разпоредби на закона, който предвижда влезли в сила подробни устройствени планове да бъдат заменени с предвиденото застрояване по новия закон. Така например, ако има одобрен план от 1993 г., който позволява да се издигне сграда с разгърната застроена площ от 20 хил. кв.м, а новият закон предвижда 10 хил. кв. м, то в сила остава по-ниското застрояване, обясни Ковачев. По думите му това е значително намаляване на придобити имуществени права и ако случайно такъв терен е купен от западен инвеститор, въпросът може да бъде поставен и пред ЕС. Ковачев твърди, че с промените се посяга на гражданския мир.
Савин Ковачев е категорично против плажовете да се дават на общините, защото по конституция те са изключителна държавна собственост. Освен това няма територия от национално значение, която заради местните власти да не е окалпазена, каза зам. министърът. Той даде примери с презастрояването в Слънчев бряг и Банско.


Ограничаването на строителството на 500 м от плажа ще ощети Бургас с 2 млрд. лв., заяви във вторник Ваклин Стойновски. Той стана известен с проекта за небостъргач в морската градина. Стойновски ще изпрати писма до всички институции срещу промяната. На 500 м от морето е жилищният комплекс "Зорница", част от центъра на града и бъдещ квартал. Стойновски прогнозира, че ако ограничението влезе в сила, цената на земята ще падне 6 пъти.


Варненският клон на Българската строителна камара (БСК) и Общинският съвет в града също реагираха много остро. Те са изпратили писма до президента, премиера и Народното събрание, в които искат ограничението да не се въвежда или от 500-метровата ивица да бъдат извадени урбанизираните територии. Камарата подчертава, че промените са в разрез с приетия план за развитие на Варна и на практика приравняват черноморските градове с горските и земеделските земи.


--------


Новият Закон за общия устройствен план на София, който предстои да влезе на второ четене в парламента, също предвижда отмяна на влезли в сила планове. Например инвеститор, който е купил терен и по стария план има право на жилищно строителство, по новия може да се окаже собственик на градинка, посочи Савин Ковачев.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кр
  *****
  Неутрално

  ще падне 6 пъти. Споко, тя е надценена 66 пъти

 2. 2 Профил на -
  *****
  Неутрално

  май нещата се въртят около ново състояние, описвано от един стар виц - Въпрос: с кого граничи Б-я на изток? Отговор: - с Балкантурист.
  Май не се оказва желателно крайбрежната ивица да се стопанисва от общините. "Стопанисването" да се централизира? Кого ли ще обслужва това?

 3. 3 Профил на васо
  *****
  Неутрално

  Сложете екопрезерватив на унищожителят на природата Савин Ковачев. Ярък предсавител на Мафията във властта.

 4. 5 Профил на ха
  *****
  Неутрално

  Сега ще видим кой е по-силен : мафията или нашите управници?
  Не знам защо, но нещо ми казва, че прословутият крайбрежен закон, ще се потули някъде и никой повече няма да чуе да се говори за него, поне още няколко години, докато всичко вече бъде посрано на крайбрежието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK