Частните гардове поискаха ред и повече права

Частните охранители настояха във вторник за редица законови промени, засягащи дейността им. Основните искания са за нов регламент за звената за самоохрана, за промяна в лицензирането на бодигардовете и разширяване на правомощията им. Тези искания бяха издигнати на втората национална среща, организирана от асоциацията на фирмите за търговска сигурност и охрана.


Измененията, около които се обединиха и петте сдружения на охранителни и детективски фирми, предвиждат въвеждане на отделен режим за звената за самоохрана. Сегашният закон позволява на фирми и служби само да регистрират списък с хора, които да извършват такава дейност. От този текст в закона се възползват и лидерите на силови групировки, които се движат с охрана. "Трябва да се засилят изискванията към тези служители, а не само да се представя списък с имената в РПУ-та", заяви Христо Стойчев, управител на "Фортуна 13".


Частните гардове предлагат да бъде създадена и агенция за лицензиране на охранителните фирми. Сега това прави МВР. Според частниците обаче има голям конфликт на интереси, тъй като и вътрешното министерство извършва охранителна дейност и е участник в пазара. Предлага се вариант и за регистриране или лицензиране на охранителите. Според Христо Стойчев трябва да се въведат отделни категории гардове - персонална охрана, въоръжена и невъоръжена обща, както и да се прецизират изискванията към нейната подготовка. Той даде за пример случаите с нашумели показни убийства, когато охраната на убития дори не е успяла да си извади пистолета.
Компаниите повториха исканията си от миналата година за нормативно уреждане на детективската дейност, както и за по-големи правомощия на бодигардовете. В момента те имат право да използват белезници и палки, но настояват в списъка на помощните средства да се включат гумени и пластмасови куршуми, електрошок, както и правото да претърсват.


Новост в исканите от тях промени е да се разшири обхватът на закона, за да "улови" и търговците, извършващи монтаж на алармени системи. Компаниите настояват да се обсъди и възможността за включването като отделен вид охранителна дейност на компаниите, предлагащи СОТ услуги.


Вътрешният министър Румен Петков каза пред охранителите, че МВР и частните фирми могат да си съдействат много добре. Той пое и ангажимент министерството да оказва подкрепа при отстраняването на проблемите в нормативната база.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK