Парламентът ратифицира конвенцията за Европол

Депутатите гласуваха международната допинг конвенция

Парламентът ратифицира Конвенцията за създаване на Европейска полицейска служба /Европол/ и Международната конвенция за борба с употребата на допинг в спорта, съобщи БТА.


Конвенцията за Европол цели подобряване на работата на правоохранителните органи на държавите-членки на ЕС чрез създаване на условия за ефективно взаимодействие помежду им. В нейния обхват са противодействието на тежки престъпления като тероризъм, трафик на наркотици, нелегална миграция, трафик на хора, пране на пари, трафик на радиоактивни вещества и други. Предвидена е възможност службата да извършва дейност и по отношение на други престъпления. За целите на Европол е изградена информационна система, която позволява директно въвеждане на информация и пряк достъп на овластените лица до широка база данни.


България ратифицира конвенцията и протоколите към нея с две декларации. С първата страната ни се съгласява, че споровете между държавите-членки по тълкуването и прилагането на конвенцията системно се отнасят към Съда на Европейските общности. С втората България декларира, че приема юрисдикцията на Съда на Европейските общности /ЕО/, което означава, че всеки български съд, чиито решения не подлежат на обжалване по вътрешното законодателство, ще има право да сезира Съда на ЕО да се произнесе по тълкувателен въпрос, възникнал по висящо дело във връзка с конвенцията за Европол.
Ратифицирането на конвенцията е с оглед изпълнения на задълженията на страната ни по договора за присъединяване към ЕС.


С ратифицирането на Международната конвенция за борба с употребата на допинг в спорта България се ангажира да приеме мерките, в съответствие с нейните принципи и принципите, заложени в Световния антидопингов кодекс на Световната антидопингова агенция. Сред тях са мерки за ограничаване употребата на забранените субстанции и методи, подкрепа при провеждане на допингов контрол, определяне на финансирането на спортните организации в съответствие със спазването от тях на антидопингови правила и съответните наказания, предвиждани както за спортистите, така и за длъжностните лица, нарушили антидопинговите правила.


Конвенцията предвижда създаване на Доброволен "Фонд за премахване на употребата на допинг в спорта", в който ще постъпват вноски от страните-членки, определени съобразно правилата на ЮНЕСКО. Средствата ще се използват за подпомагане на страните по Конвенцията, които се съобразяват с нейните принципи, извършили са и са приели съответните промени на национално ниво. Неразделна част от Конвенцията е Списъкът на забранените субстанции и Стандартите за издаване на разрешения за използването им с терапевтична цел.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK