Туризмът пак остана без шеф

По-малко от година след като пое поста председател на Държавната агенция по туризъм, Марио ал Джибури подаде оставка, без да коментира мотивите си. Информацията беше потвърдена от правителствената пресслужба, но дали ще бъде приета ще бъде решено тази седмица.


Информацията за намерението на Джибури да подаде оставка стана известно още в началото на миналата седмица. Във вторник обаче на запитване на "Дневник" той отрече да е имал желание да напусне. Представители на сектора не изключват възможността Джибури да е бил принуден да подаде оставка заради конфликтите около дейността на агенцията.


По време на управлението на Джибури се проведе конкурсът за компания, която да изработи националните щандове на България на международните изложения. Агенцията скандално избра компанията "Нойзи", с която само няколко месеца преди това прекрати предсрочно договора. Малко преди това тя разгневи туристическия бизнес с промени в нормативните актове, след които повечето петзвездни хотели в София трябваше да изгубят част от звездите си.


Преди Джибури да бъде избран за председател, агенцията стоя няколко месеца без шеф заради неразбирателството между различните лобита в политиката и в туризма. Сега агенцията пак остава безпризорна преди важни за България международни туристически изяви.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на СЛУЖИТЕЛИ
  *****
  Неутрално

  СЕГА ЧЕРНИЯТ КАРДИНАЛ МИТКО МИХАИЛОВ И ЖЕНАТА С ЛЕКО ПОВЕДЕНИЕ, ДИЯНА АЛАДЖОВА КРИЯТ УЛИКИ ЗА ДАЛАВЕРИТЕ СИ, КОЛКОТО ПОБЪРЗО ВЛЕЗЕ ПРОКУРАТУРАТА В АГЕНЦИЯТА, ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ.

 2. 2 Профил на СЛУЖИТЕЛИ В АГЕНЦИЯТА ПО ТУРИЗЪМ
  *****
  Неутрално

  Всичко започна през есента на 2004 г., когато Шулева, недоволна от тогавашния шеф на агенцията, който не и ходеше по гайдата, назначи Бисер Ялъмов за изпълнитерен директор, той веднага се огради от свои хора, начело с Митко Михаилов, Дияна Аладжова и заловеният с рушвети по-късно Иван Баръмов.
  След серия от машинации с обществените поръчки, успяха да наложат, неизвестната до тогава фирма "Нойзи", по-късно по тактически причини заменена от фирма със същите собственици "Нойзи реклама и дизайн".
  схемата с източването чрез тези фирми работеше безотказно.
  Но след гафа с заловения на морето с рушвети Баръмов, Ялъмов бе уволнен .Доста време агенцията стоя с временен шеф, човек на Ялъмов, който се оправдаваше с липса на пълномощия и чакаше нареждания от Братислава, където живее бившия му началник.
  Когато избраха Ал Джабури за председател на ДАТ, буквално за минути, той влезе в схемата ва Митко Михаилов и Дияна Аладжова, и след груба машинация на отложения, бързо проведен поради липса на време конкурс, отново изгря звездата на "Нойзи реклама и дизайн"с оферта близо с 250000 лв. по висока от елиминираните други участници.
  По нататък всичко е известно, Нойзи" не спази условията поети на конкурса, заради което бе глобена, а по късно и договора и с ДАТ бе прекратен, поради неизпълнени условия по договора, и недоволство от страна на участвуващите туроператори.
  Въпреки това на последвалата обществена поръчка за изграждането на българските национални туристически щандове в чужбина, отново бе избрана
  "НОЙЗИ ДИЗАЙН И РЕКЛАМА" - под претекст по -ниска цена. Трябва да се има предвид, че тази цена от около 800 000 лв. за изграждане на щандовете е многократно по-висока от сумите с които фирмите правеха щандовете преди въпросната фирма да спечели отново.
  Друг е въпросът, че изгражданите от фирма "НОЙЗИ" щандове са безобразно грозни, с лоша визия и обслужване, винаги еднакви вече три години, отдалече видно, че са правени с евтини материали, далече неотговарящи на парите с които са спечелени съответните обществени поръчки.
  Нахалството на Ал Джабури стигна до там че възложи друга обществена поръчка, за изработка на рекламни клипове на фирма "ИДО СТИЛ", чиито собственици са същите като на "НОЙЗИ" и "НОЙЗИ РЕКЛАМА И ДИЗАЙН".

 3. 3 Профил на СЛУЖИТЕЛИ
  *****
  Неутрално

  Ал Джибури подаде оставка, но нищо няма да се промени докато Аладжова - жената с обидни за България поведение и начин на обличане, не бъде разкарана. Когато отстраниха Ялъмов заради корупция - корупцията не спря, защото машите останаха! Сега ще стане същото ако не бъдат уволнени Аладжова и компания!

 4. 4 Профил на продажник
  *****
  Неутрално

  Ехеее, ама за какво си говорите бе хора вие ако спрете корупцията в България все едно да спрете икономиката, ама в някои моменти ми се иска наистина всичко да спре за един месец и да тръгне наново все едно всички хора са нови, това може да стане обаче само с много добър бизнес план, мащабен бизнес план за превземане на българският пазар, нещо което го чакам с нетърпение да се случи, да започне да се събаря всичко построено през последните 15 години, централните части на градовете ни да станат големи строителни площадки със сто етажни сгради на тях, да валят пари от всякъде, да валят по толкова много че да не се знае кой колко има.

 5. 5 Профил на човек
  *****
  Неутрално

  По всичко личи, че в болната ДАТ вървят с пълна сила процеси на уволнения и нови назначения. Дори и сега, и въпреки подадената от Председателя оставка. Достатъчно е Правителството и Прокуратурата да проверят само провежданата от агенцията “Стратегия в областта на човешките ресурси”. Отношение е добре да вземат спешно и малцината съвестни депутати от Парламента. Но за да знае обществото цялата истина за ставащото в агенцията е най- добре да започнат разследвания журналистите. Колкото по- бързо реагират журналистите, толкова по- добре ще е за държавата и обществото ни.

 6. 6 Профил на студентът
  *****
  Неутрално

  А докато му я приемат, ако изобщо го направят де, още поне един куп безобразия ще сътвори г-н Ал Джебури. Обзалагам се, че дори в тоя момент неговата вярна свита в ДАТ работи. Много е вероятно да замитат следите на далаверите. Там е практика да се работи в събота и неделя в частна полза. Можете да ги познаете по светещите прозорци на площад Света Неделя 1, където “светците” се трудят освен през уикенда и до малките часове на денонощието от понеделник до петък. ДАТ е уникална държавна институция, където няма невъзможни неща.

 7. 7 Профил на Корупцията ощетява всички
  *****
  Неутрално

  Държавната агенция по туризъм на Република България се владее от КОРУПЦИЯТА, а тя ощетява всички български граждани. Аз съм само една от ощетените.

 8. 8 Профил на бълтарин
  *****
  Неутрално

  Ал Джабури, едно от известните юпита в наше време, слиза от туристическата сцена. Остава да играе зловещата си роля Секретаря на ДАТ М. Михаилов, известен като Сивия кардинал на българския туризъм.
  Само че Джабури да не се притеснява, защото след него остава и ще му бъде от полза Секретарят с големия си и доказан потенциал за далавери и зулуми.
  Горко ни на нас българите!

 9. 9 Профил на Ал-Маскари
  *****
  Гневно

  Всичките Джабури дето се изредихавъв власта са гадни корумпета и маскари. Какво стана с мургавото обло братче? Подаде и той оставка да си гледал семейството. Никой нищо не разбра и не чу за далаверите му!

 10. 10 Профил на ЛИРИЦИ
  *****
  Гневно

  ДЖАБУРИ, ДЖАБУРИ,
  АМА ПАК КРАДЕНИ ПАРИ
  ВЪВ ДЖОБА СИ ТУРИ!

 11. 11 Профил на ЛИРИЦИ
  *****
  Гневно

  А МИХАЙЛОВ КАРДИНАЛА
  ВЪВ ГЕШЕФТИТЕ Е ХАЛА!
  ХВАЛА!!!

 12. 12 Профил на о.з. Иванов
  *****
  Весело

  А пък според моето скромно мнение най-добре е в Агенцията по туризъм да влязат военните! Само те могат да сложат ред и край на беззаконията им!

 13. 13 Профил на туристи
  *****
  Неутрално

  В Агенцията по туризъм сега се възцари ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР МИТКО МИХАИЛОВ. Необозпокояван от нищо и от никой вече, той се труди за просперитета на българския туризъм като изпълнява изключително отговорна задача и по Коледните празници. Трябва да се усвоят до края на годината 3-те милиона лева, които бяха дадени за реклама на агенцията от бюджетния излишък, т.е. от нашите пари. Мислите ли, че г-н МИХАЙЛОВ ще успее да се справи с тази задача с повишена трудност?

 14. 14 Профил на пътешественик
  *****
  Любопитно

  http://www.politika.bg/bussiness/article?sid=&aid=4315&eid=67

  Марио ал Джебури хвърли оставка. Премиерът я прие веднага
  Жълти лобита разкъсват туризма
  Младши специалисти управляват милионите на държавната агенция
  Иван Динков

  Марио ал Джебури
  В Държавната агенция по туризма (ДАТ) в момента цари абсолютен хаос, твърдят служители в институцията. Младши специалисти, подбрани от главния секретар Митко Михайлов, се назначават по съвместителство за временно изпълняващи длъжността шефове на дирекции. "Ако става въпрос за изолирани случаи, в които се слага човек, колкото да се заеме шефското място, това е оправдано. Но в случая става дума за контрол на практически всички ресурси на агенцията, а това са милиони левове", коментира наскоро освободен висш служител на ДАТ. Така Биляна Георгиева, която е младши експерт, от септември тази година е изпълняващ длъжността директор на дирекция "Маркетинг, реклама и информация". Кремена Недялкова, която иначе се води служител по сигурността на информация, е временен шеф на най-важната дирекция "Туристическа политика". Дирекция "Финансова, административна - правна дейност и човешки ресурси" е под ръководството на друг младши експерт - Вяра Иванова. Диана Аладжова, която иначе ръководи Инспектората на ДАТ, отговаря за всички обществени поръчки в агенцията. С това се затваря кръгът на изразходването на многомилионния бюджет на агенцията. Според запознати, човекът, който има пълния контрол, е главният секретар Митко Михайлов. Той е отговорен за назначенията. Той ще пресява и кандидатите за длъжностите на конкурсите,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK