560 лв. струва спасяване на турист в Пампорово

Тарифата за спасяване на турист в планината поскъпва почти двойно от началото на ски-сезона, тъй като цените за българи и чужденци се изравняват, съобщиха от Планинската спасителна служба в Пампорово. Обслужването при нещастен случай в планината струва 400 лв., а прибавяйки таксата за транспорт до лекарски кабинет общата сума става 560 лв. Заплащането за планинско спасяване ще се изисква само в случаите, когато туристът няма планинска застраховка. От тази година застраховката е включена автоматично при покупка на лифт карта или билет, уточнява Димитър Масурски, началник на спасителната служба в курорта.


Незастрахованите български клиенти досега са заплащали 205 лв. в случай на инцидент, за чужденци таксата е била 205 евро.
Според спасителите чуждестранните ваканционни групи обикновено пристигат със застраховка, включена в туристическата услуга.


Застраховките на западните туристи покриват и случаите на медицинско обслужване по време на ваканцията, обясняват от лекарските кабинети в Пампорово. В курорта няма медицинска практика по договор със здравната каса и затова българските туристи обикновено заплащат при обслужване в лекарските кабинети, а за чуждестранните клиенти разходите се поемат от застрахователите.
Туристическата застраховка обаче не включва обслужване в случай на алкохолна интоксикация например, обяснява д-р Виктор Черкезов. По приблизителни изчисления на медици, препил пациент в Новогодишната нощ ще плати около 50 лв. за преглед и оказване на медицинска помощ при алкохолно отравяне, независимо дали е българин или чужденец.


След 1 януари туристите от европейските страни трябва да бъдат обслужвани в Пампорово както българските пациенти, обясняват от Районния център по здравеопазване в Смолян. За да бъде спазено това изискване, се предвижда изграждане на курортно здравеопазване. Плановете са да се открият кабинети на общопрактикуващи лекари и на специалисти, които да работят по договори със здравната каса.


Преглед при лекар в курорта в момента струва от 15 до 60 лв. Според предоставените от един от застрахователите тарифи, първоначална обработка на рана коства от 35 до 70 лв., а в случай на шевове по раната сумата е от 80 до 135 лв.


Препоръчителната цена за нощен лекарски преглед в хотел е 50 евро, а за мускулна инжекция - 30 евро.

Коментари (0)
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK