Убиха кмета на Елин Пелин Янко Янков

Стрелбата по Янков е била хаотична и говореща за агресия и афект

Къщата на Янко Янков, пред която е извършено убийството.

© Надежда Чипевa

Къщата на Янко Янков, пред която е извършено убийството.Кметът на Елин Пелин Янко Янков е бил прострелян няколко пъти в тялото снощи около 20 ч. в двора си в Мусачево, съобщават от МВР. Трупът на мъжа е бил открит от съпругата му, която не е чула нито изстрели, нито пък е видяла някого от убийците. Цяла нощ районите на село Мусачево и град Елин Пелин бяха отцепени от органите на реда.


Стрелбата по Янков е била хаотична и говореща за агресия и афект. Това каза пред журналисти директорът на Националната полиция главен комисар Валентин Петров, който престоя близо час и половина в районното полицейско управление в Елин Пелин. Той допълни, че от стрелбата не е засегната главата на Янко Янков. Куршумите са попаднали основно в тялото.


Петров допълни, че стрелбата по кмета най-вероятно е била от непрофесионалист, който е използвал пистолет.
БТА съобщи, че според първоначалните данни от аутопсията куршумите, попаднали в тялото на Янко Янков, са седем. Те са основно около кръста и бедрата. Огледите на полицаите сочат също, че стрелецът е бил на около три метра от жертвата.


Полицията издирва двамата евентуални извършители на снощното убийство. Продължава да се търси и тъмносин "Опел Корса", с който се предполага, че са избягали престъпниците.


От полицията неофициално потвърждават информацията, че единият от двамата нападатели е въоръжен и опасен.


Все още остават неясни мотивите за снощното убийство. Според източници на Дарик радио мотивите, по които работи полицията, са няколко. Едната версия е за битов инцидент, при който убийството е в резултат на някакви пререкания тук, в село Мусачево. Другата версия обаче насочва убийството на Янко Янков към икономически интереси и към това, че преди време името му се е свързвало със скандалите в град Елин Пелин около балирането на отпадъците в София и разполагането им в района.


За момента няма официална информация от полицията какви други мерки са предприети в Елин Пелин, Мусачево и София за осигуряването на реда в района.


По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по член 115 от Наказателния кодекс - предумишлено убийство.


Заместник-кметът на община Елин Пелин Димитър Бранков временно поема управлението на Елин Пелин стана ясно след заседание на Общинския съвет в града. Заседанието бе провокирано от снощното убийство на кмета на Елин Пелин Янко Янков.


Пред журналисти Димитър Бранков заяви, че не се страхува да поеме временно управлението на града. Общината ще продължи да се развива по начертаната програма и ще продължим да изпълняваме действията, които сме начертали, каза Бранков. Общинските съветници категорично отхвърлиха възможността зад убийството на Янков да стоят икономически интереси. Те излязоха с декларация, в която осъждат снощното убийство.


На заседанието на Общинския съвет присъства и заместник-председателят на партията Българска социалдемокрация Борислав Брайков. Той заяви, че институциите в държавата трябва да обявят война на престъпността, защото в момента престъпниците не се чувстват репресирани. Брайков допълни, че Янко Янков е бил добър човек и успял кмет и не вярва убийството му да е по политически причини. Вероятно става дума за засегнати интереси, посочи той.
Преди година и половина-две срещу Янков имало анонимна заплаха, каза общински съветник.


Полицията е запечатала част от кабинетите в общината и предстои оглед в тях, както и проверка на всички документи.


Общинарите са решили в града да бъде обявен тридневен траур.


По обяд на площада пред общината са събраха жители на Елин Пелин, очакващи повече подробности около разследването на убийството на Янков.


Твърде рано е за версии за убийството на Янко Янков, коментира главният прокурор Борис Велчев преди заседание на Висшия съдебен съвет.


"Веднага, щом се разбра, бях информиран за убийството. Оттогава нямам нова информация, знам, че се провежда оглед на мястото", уточни Велчев.
Той посочи още, че заместник-главният прокурор Камен Ситнилски докладва в сряда преди обед случая в Окръжна прокуратура . Разследването е възложено на окръжния прокурор на София Албена Вутова.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник
  *****
  Любопитно

  Версията за битов инцидент или "остър личен конфликт", по думите на "Хоризонт",предизвиквт твърде много въпроси, при положение, че убийството е извършено с огнестрелно оръжие със заглушител.

 2. 2 Профил на MMM
  *****
  Неутрално

  Сега вече Европейският съюз може съвсем официално да ни каже "Добре дошли! Радваме се,че сте част от нас!"

 3. 3 Профил на Някой
  *****
  Неутрално

  Ха-ха с воден пистолет нали, а другия сигурно люпи семки на волана?

 4. 4 Профил на evrobulgartabak
  *****
  Неутрално

  sled mesec dva se ochakva da se zapochne da se strelia i po kmetovite na italia francia i dr.chestita vi evropa eropeici

 5. 5 Профил на Симеон
  *****
  Неутрално

  Нещо не разбирам-Никой нищо не видял,издирват се свидетели,съпругата не чула изстрели пък двамата убийци избягали,като единият е въоръжен и опасен.Сякаш чета Агата Кристи.Убитият Бог да го прости и съболезнования на семейството.

 6. 6 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Ей, облекчаващият се в шадравани, /пърдон във фонтани, вече сме в Европа/
  да ще потвърди довечера. Бъдете рахат.

 7. 7 Профил на Niko
  *****
  Разстроено
 8. 8 Профил на Калина
  *****
  Неутрално

  Този случай още веднъж показва, че държавата е станала твърде слаба и зависима от мафиотит Затова те си живеят с чувство за безнаказаност и недосегаемост. Нещо повече, в много от случаите те дори цинично демонстрират своята сила.
  Толкова ли е дълбоко законспирирано деянието, че и досега да няма яснота по случая с жестокото убийство на двете сестрички ? Пазарджик ? Да се посяга върху живота на следователи и адвокати ?
  Да се разстрелват посред бял ден банкери ? Сега пък кмет - представител на властта ?
  Що за органи на държавата имаме, щом няма разкриваемост и строго публично наказание дори за пладнешките убийци ?

 9. 9 Профил на kakaPena
  *****
  Любопитно

  един от законите на мърфи гласи:" Кой каквото и да ти говори, в крайна сметка винаги става въпрос за пари, при това за много". Предлагам компетентните органи, а и не само те, да се насочат в търсене на мотиви на икономичека (респективно парична) основа. Предварително им казвам, че в тази посока е "топло", докато битовите им небивалици са по-скоро "студено".

 10. 10 Профил на Питане
  *****
  Неутрално

  Добре, следователите ще тръгват пак да търсят улики по различни версии за престъпното деяние.
  Моето питане към господа управляващите е, има ли изготвен на държавно ниво АНАЛИЗ НА ПРИЧИНИТЕ за серията от убийства и, ако има, какво показва той ? Ако пък липсва такъв анализ, защо е така ?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на милционер
  *****
  Неутрално

  Очевидно че с версиите за битов инцидент или \\\"остър личен конфликт\\\" се цели да се отклони вниманието от истинските убийци. А кои са те става ясно от тая по-стара новина:

  \\\"Христо Ковачки поема боклука на София

  Балите ще отровят язовир \\\"Искър\\\", твърди кметът на Елин Пелин

  Наделина Анева, Веселина Гарчева

  `Бизнесменът Христо Ковачки ще получи правото да съхранява на своята площадка в мина \\\"Чукурово\\\" софийския боклук, след като правителството вчера разреши балите да се прехвърлят там. Столичната община внесе за одобрение в МС 6 терена, оценени като най-подходящи от фирма \\\"Геокомплекс\\\". Всичките са извън София, но близките общини Елин Пелин, Сливница и Ихтиман обявиха, че не искат софийския боклук.
  Според министър Джевдет Чакъров боклукът може да тръгне към \\\"Чукурово\\\" до дни. В момента балите се съхраняват на 2 от 3-те площадки за опаковане - в Гара Искър и Кремиковци. Капацитетът им обаче е само 3 месеца.
  Мината е собственост на Христо Ковачки, който наскоро купи и 27% от акциите на Общинска банка. До 3 месеца кметството трябва да предложи и поне 2 площадки за завод за обработка на отпадъците. По всяка вероятност обаче той ще е на същото място, където се съхраняват балите.
  Според Чакъров боклукът трябва да се изнесе извън София заради опасност за здравето на хората и околната среда. Рудникът е на 25 км от столицата. Кметът на Елин Пелин Янко Янков обаче алармира, че той е на 1 км от с. Габра и на 2-3 км от язовир \\\"Искър\\\". Според него има опасност да се зарази водата в язовира, понеже мината е на 50 м надморска височина над него, а има и много подпочвени води. \\\"Ще обжалваме решението\\\", закани се кметът. Решението на кабинета е взето след доклад на трима министри - на екологията, здравеопазването и на регионалното развитие\\\"

 25. 25 Профил на kostov
  *****
  Неутрално

  ami stiga se do tia nepriatni nesta zastoto nikoi Prokuror ne obarna vnimanie na signali na obshtestvenosta.Ne moge Kmet kato Conko Conev naprimer da ima za 3godini okolo 50miliona evro kato se ima predvid che stana kmet gol i bos sas zaemiObarnete vnimanie na obkrageniata na tia hora vse izdirvani prestapnici koito se izjiviavat kato stroitelni predpriemaci

 26. 26 Профил на ot Elin Pelin
  *****
  Разстроено

  Pitam se ot snoshti kade se skri Liub4O Donev? I kakvo shte stane s balite i bokluka v "Чукурово" - с. Габра? Този случай още веднъж показва, че държавата е станала твърде слаба и зависима от мафиотити...и те си живеят с чувство за безнаказаност и недосегаемост. Нещо повече, в много от случаите те дори цинично
  демонстрират своята сила. Толкова ли е дълбоко законспирирано деянието, че и досега да няма яснота по случая с жестокото убийство на двете сестрички ? Пазарджик ? Да се посяга върху живота на следователи и адвокати ? Да се разстрелват посред бял ден банкери ? Сега пък кмет - представител на властта ? Що за органи на държавата имаме, щом няма разкриваемост и строго публично наказание дори за пладнешките убийци ?Сега вече Европейският съюз може съвсем официално да ни каже "Добре дошли! Радваме се,че сте част от нас...но не искаме софийския боклук,екологията, здравеопазването и регионалното ви развитие!"

 27. 27 Профил на Elin Pelin
  *****
  Неутрално

  Pitam se ot snoshti kade se skri Liub4O Donev? I kakvo shte stane s balite i bokluka v "Чукурово" - с. Габра? Obarnete vnimanie na obkrageniata na tia hora vse izdirvani mestni pauni,koito se izvisiavat kato stroitelni predpriemaci!Този случай още веднъж показва, че държавата е станала твърде слаба и зависима от мафиоти...и чe все публично се разстрелват и живеят с чувство за безнаказаност и недосегаемост. Нещо повече, в много от случаите те дори цинично демонстрират своята сила! Толкова ли е дълбоко законспирирано деянието и да няма все яснота по случая с това жестокот убийство ? Да се посяга върху живота на следователи и адвокати ? Да се разстрелват посред бял ден ? Сега пък кмет - представител на властта ? Що за органи на държавата имаме, щом няма разкриваемост и строго публично наказание дори за пладнешките убийци ? Сега вече Европейският съюз може съвсем официално да ни каже "Добре дошли! Радваме се,че сте част от нас...но не искаме софийския боклук, екологията, здравеопазването и регионалното ви развитие!"

 28. 28 Профил на anonim
  *****
  Гневно

  Ако и сега вътрешния министър не си подаде оставка , предлагам да го включим в книгата на Гинес - със сигурност няма нормален Министър и нормална страна , в която същият ще си стои на мястото след толкова убийства !
  ......въпросът е кой ще е следващия убит ?

 29. 29 Профил на Maar
  *****
  Неутрално

  За толкова кратко време,колко много се измени мисленето на обикновените хора!При подобни трагични новини хората веднага си казват-бандитите се избиват помежду си,един по-малко и т.н.! И никой не допуска,че може да е просто-жестоко убийство,както навсякъде по света.Това е страшно,но за съжаление напълно логично и е отражение на състоянието на държавата.

 30. 30 Профил на Червен другар
  *****
  Неутрално

  да ни осветли е ли е това убийство политическо или той не е от неговите спонсори!?

 31. 31 Профил на Пепа
  *****
  Неутрално
 32. 32 Профил на jitel
  *****
  Неутрално

  Информирайте се какво направи този човек за града си по време на своя мандат - не само обновения площад, ремонтираната църква, стегнаните училища и детски градини, но и мащабното строителство повъзстановяването на щетите след наводнението, прозрачните механизми при възлагането на обществените поръчки,достъпността му за обикновените граждани на общината... И ще разберете защо го убиха - властта в тази страна е основно средство за обогатяване и който се стреми да я направи оръдие за обществено добруване просто бива разстрелван.

 33. 33 Профил на болен здрав носи
  *****
  Неутрално

  Сегашните управляващи са вредни за нашето здраве.
  Да внимаваме със следващите!

 34. 34 Профил на тиква
  *****
  Неутрално

  я че застрелям дядо със заглушителя от денонощния, че ми изпорка ракийката.......толкова за прости ни има вътрешното министерство....... и това вече ако го преглътне народа....

 35. 35 Профил на Соня Павлова
  *****
  Неутрално

  КОГО ДА ПИТАМ ЗАЩО НЯМА ОСТАВКИ.РИТОРИЧЕН ВЪПРОС, НО НЕ НАИВНОСТ ОТ МОЯ СТРАНА.
  САМО ЕДИН ДЕН СЛЕД КАТО "АВТОРИТЕТНИЯ БОС ВАСИЛ БОЖКОВ" ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРИЯ В БРЮКСЕЛ СЪС ЗАБЕЛЕЖЕТЕ"СОБСТВЕНА КОЛЕКЦИЯ" ОТ ЦЕННОСТИ, ЗАКУПЕНИ С НЕГОВИТЕ ПОЧТЕНО
  СПЕЧЕЛЕНИ ПАРИ.ПОД ПОКРОВИТЕЛСТВОТО НА "УСПЕШНОТО" НИ ПРАВИТЕЛСТВО. ЗАЩО НЕ СЕ
  УЧУДВАМ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА И ОЩЕ ЗАСТРЕЛЯНИ БЕЗ НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ.БОЖЕ,КЪДЕ ЖИВЕЯ АЗ?

 36. 36 Профил на assassin
  *****
  Любопитно
 37. 37 Профил на DOGAN
  *****
  Неутрално
 38. 38 Профил на жител- 888
  *****
  Неутрално

  Каквото и да говорим, жалко за семейството на човека. Учудвам се, че има подобни "jiteli" како този под №32. Дали пък наистина е само жител. В конкретния случай не бива да важи поговорката "За мъртвия, само добро или нищо". "Добрините" които се преписват на г-н ЯЯ са нищо в сравнение с поразиите, които той и приближените му направиха за тези три години.

 39. 39 Профил на Зрител
  *****
  Неутрално

  От 69-та насам тая държава е прикритие на една МАФИЯ. Нещо като Косово и Босна сме, но малко по-рафинирано, с малко по-европейски вид. Но щом в Брюксел и Вашингтон си затварят очите за тоя факт от какъв зор пък да ми пука на мен?
  Кмета е убит от същата тая мафия, която в момента се чуди какво да прави с боклука на София. Няма да се учудя ако "новия" кмет има по-друго виждане от предшественика си за балите и мината! Също няма да се учудя ако утре намерят синята Корса "щастливо" опожарена в някое съседно село!

 40. 40 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Яз водох, че комшията Кънчо го УтЕпа щот наш Янко му ритна песо по дирника оня ден. Докато Кънчо стреля 8 - 10 пАти Янко си беше глатнал езико от страх и затуй не можа да рука (да вика де). Никой нищо ни чу ни видЕ. Ама яз водох, думам ви. Вие да не си мислите, че заради боклуците (милионите де) на бат Гойко. Зара данчовия пес е. ВЕрвайте ми!

 41. 41 Профил на виладжия
  *****
  Весело

  Бас хващам, че следващият кмет ще е от ДПС.

 42. 42 Профил на НК
  *****
  Разстроено

  Каква е тази дума "афект"? Бабите ви само за "афект" са говорили... Освен това изречението "Стрелбата по Янков е била хаотична и говореща за агресия и афект" е граматически неправилно. "Стрелбата" не може да говори, но дори и да може - в преносен смисъл - говори за "агресивност", а не за "агресия" - разликата е малка, но съществена. Ясно е също така, че въпросният "афект" следва да бъде заменен с "озлобление", "настървеност", "жестокост" или нещо такова. Бих казал, че не са ви писали достатъчно двойки в училищата, но съдейки по редовните ви англо-американски недоносчета е ясно, че не сте завършили дори средно образование... Темата на текста е друг въпрос и другите коментиращи преди мен са написали достатъчно и изчерпателно. Запазвам си (сам) правото да продължа да бъда езиков стожер

 43. 43 Профил на ////////////
  *****
  Неутрално

  Този човек не е бил удобен на управляващите...Те един по един ще ги стрелят и ще си прочистват редиците комунистосоциалистически."Един комунист ще падне,друг ще го смени и толкоз...Разтрел и след разтрела-червей....Това е толкоз просто и логично"

 44. 44 Профил на kmetomrazec
  *****
  Неутрално

  Eh,dano se pozamisljat malko kmetovete v BG,4e ne sa bezsmartni i da sprat da kradat

 45. 45 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Това е то, цялата работа е експеримент, при това с полезен ефект - премахнат е някой недоволен все пак.
  Но по-важното е да видят има ли аджеба разлика сега, като сме в европа.

  Ами не, види се, няма. Пак могат да лъжат, пак мажат и пак ни набиват версии за хаотична стрелба с пистолет със заглушител. Скоро очаквам да чуем и как кмета е имал тайна връзка за която повече информация не може да бъде изнесена за да не се пречи на разследването.
  Малко по-късно ще се чуе за момиче от гимназията, което най-накрая е посмяло да говори.
  То ще обясни, че убития е бил звяр в човешки образ и отказа му да приеме боклука на София е само маска пред истинското му лице на укротител на безпомощни тинейджърки.

  Изобщо - вижте развитието на убийството на сестрите в Пазарджик и знайте какво ни чака. Щом са убити, значи са проститутки, то е ясно като бял ден за Петков.

  Щом Чората е убит значи е опасен наркодилър.

  Бог да прости кмета на Елин Пелин за всички грехове, които е извършил и тепърва предстои да извърши според достоверни източници, очевидно стоящи по-високо от самия Бог и непростили.

 46. 46 Профил на strandjata
  *****
  Неутрално

  Dokato ne hvanat ubietza da se vodi samoubiistvo.

 47. 47 Профил на murky
  *****
  Неутрално

  I samoubiistvoto e po li4ni semeini pri4ini.

 48. 48 Профил на BARI
  *****
  Неутрално

  DOSEGA NE BYAHME LI V EVROPA EVROPA GOSPODA NIE SME SI VEVROPA OTDAVNA ITOYA MINISTIR NA VITRESNITE RABOTI NEKA SI DADE OSTAVKATA

 49. 49 Профил на ежедневие
  *****
  Неутрално

  Непременно, по УЛЕГНАЛА вече традиция, ще се прояви най-дълбоко, т.е. НАЙ-ВИСОКО старание, престараване, преИГРАВАНЕ, поредното отстрелване да се впише в графата "битови проблеми". Човешко е все пак тоя или оня да бъде гръмнат като на някого от приятелите му му причернее пред очите. В демократичната ПЕРАЛНЯ на БГ това е закономерно. Дори ВИСОКО морално. Следващият моля!

 50. 50 Профил на Elin Pelin
  *****
  Разстроено

  kADE STE VELIKI BALGARI - STOJERI NA BALGARSKIA PRAVOPIS I BALGARSKATA RETCH?
  ZASHTO PRESTANAHTE DA PISHETE? Ili triabva da tchakame novo "samoubistvo" za da se setim, tche v Milayta ni Rodna Strana ima vse oshte tchovetci, koito misliat?
  I znaiat da pishat i pitat? Pishete!!! Za da vi tchuiat i tezi, koito sa daletche ot Rodinata...po sashtite tezi pritchini tezi, koito ne se samoubiha i predpotchetoha da rabotiat - vmesto da kradat i ubivat....

 51. 51 Профил на Elin Pelin
  *****
  Разстроено

  kADE STE VELIKI BALGARI - STOJERI NA BALGARSKIA PRAVOPIS I BALGARSKATA RETCH?
  ZASHTO PRESTANAHTE DA PISHETE? Ili triabva da tchakame novo "samoubistvo" za da se setim, tche v Milata ni Rodna Strana ima vse oshte tchovetci, koito misliat, koito znaiat da pishat,koito imat zavarsheno sredno obrazovanie...ili : BAC + 13(par example - naprimer)!!! Te znaiat da pishat i pitat? KADE STE ? Pishete!!! Za da vi tchuiat i tezi, koito sa daletche ot Rodinata...po sashtite tezi pritchini tezi, koito ne se samoubiha i predpotchetoha da rabotiat - vmesto da kradat i ubivat....

 52. 52 Профил на o
  *****
  Неутрално
 53. 53 Профил на терминатор
  *****
  Гневно

  янко янков беше убит от неговите съветници така мисля че естанало аонея къдего отрепаха няма даго на мерят понъ какав начи прикли лиса следитеси час по час

 54. 54 Профил на терминатор
  *****
  Гневно

  янко янков беше убит от неговите съветници така мисля че естанало аонея къдего отрепаха няма даги на мерят понъ какав начи прикли лиса следитеси час по час

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK