Плевен и Видин се борят за център на район

Областните администрации на Видин и Плевен се надпреварват да лобират именно техният град да стане център на Северозападния район за планиране.


Конкуренцията между двата областни центъра се изостри в последно време в очакване на правителственото решение за промяна в районирането. Очаваше се тя да бъде направена още в края на миналата година, за да се отговори на условието на ЕС населението във всеки от районите за планиране да не е по-малко от 800 хил. души. В момента жителите на Северозападния район - без Плевен и Ловеч, са около 500 хил. души.


Пръв областният управител на Видин Кръстьо Спасов миналия вторник заяви, че Видин запазва ролята си на център в Северозападния район, в който влизат Видин, Монтана и Враца. Към него обаче трябвало да бъдат включени още Плевен и Ловеч. Според колегата му от Плевен Цветко Цветков това изказване е прибързано. Той припомни, че при посещението си в Плевен през септември миналата година министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов недвусмислено обяви Плевен за естествен център на новия Северозападен район за планиране. Аргументите са възходящото икономическо и културно развитие и съсредоточаването в Плевенска област на основни за страната инфраструктурни проекти.


Според информация в областнатата управа на Плевен промените в Закона за регионално развитие, които бяха в дневния ред на последното за миналата година правителствено заседание, са върнати за доработване.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Незнам има ли значение за Плевен дали ще е официалня център на регион Мизия, ама тая работа малко ми заприличва на онези областни центрове от 87 год. когато Плевен беше набутан в ловешка област . Не им ли увряха главите на управниците та да стоплят че на сила хубост не става пък и да става не бива са казали хората? Няма ли най-накрая да разберат че с административни мерки икономика не става и да оставят нещата да следват нормалния си ход и който умее да ръководи успешно даден град да го прави за доброто на града си и да не му се пречи от хора с болни амбиции.Факт е че Плевен се развива много добре не благодарение а въпреки правителствата управлявали страната в последните 10-15 години не виждам каква е проблема да заеме естественото си място на икономически център на региона и да дава пример и на останалите градове как се води успешна икономическа политика

 2. 2 Профил на Велев
  *****
  Гневно

  Докато решенията в България се вземат от правителствата без каквато и да е икономическа, демографска, географска, социална, историческа, културна или каквато и да е друга обосновка, явно градовете, в това число и Плевен, ще трябва да се оправят сами.
  Там горе не им се занимава, тъй като за тях най-лесно е да остане Видин - там все пак за 5 години е правено нещо по подготовка, макар и минимално. Но който не е мислил преди 5г. и сформирал регион , неотговарящ на изискванията на ЕС и сега се налага Плевен да го спасява, ще си понесе последствията и ще се потруди малко допълнително. Толкова е просто.

 3. 3 Профил на читател
  *****
  Любопитно

  Не исках да засягам този аспект на въпроса - начина, по който се решават важните въпроси в България.
  Наскоро прочетох мнение, отнасящо се до борбите вътре в БСП. Тезата е, че вътре в самото ръководство на БСП се води (полу)открита война между различни групировки, представители на противоборстващи икономически интереси. Лагерите са няколко, като всеки се стреми да изхвърли конкурента. От една страна Румен Овчаров срещу Румен Петков, проявила се най-ярко в подхвърленото от МВР писмо на Вальо Топлото, в което се споменава Р.Овч. Този ход се оказа прекалено плосък, та се наложи министърът на вътрешните работи да се оправдава и да се опитва да оневинява Овчаров.
  От друга страна Петков и Овчаров са силно атакувани от Михаил Миков и лобито му в парламентарната група. Много от атаките срещу МВР и енергийния министър са инициирани от тази група, като целта е отстраняването на Петков и Овчаров от постовете им на заместници на Станишев. Стратегическата цел на Миков е да остане единствен кандидат за приемник на Станишев на поста лидер на БСП.
  Всичко това ми звучеше твърде хипотетично до момента, в който разбрах, че председателят на парламентарната група на БСП и вероятен бъдещ лидер на партията Михаил Миков е от Видин.
  И нещата си дойдоха на местата...

 4. 4 Профил на Васил Илиев
  *****
  Неутрално

  Лобита, вътрешни борби... всичко това го има, но за Плевен е необходимо само едно - да се разгледа разумно въпроса с центъра на региона. Просто, защото Видин няма никакви аргументи пред Плевен.
  Защото Видин в момента печели по стечение на обстоятелставата и поради бездействие (което също едва ли е случайно). Никой не повдига въпроса за промяна на центъра. Е, нека направим така, че този въпрос да се повдигне.
  Ние искаме само едно - на заседание на МС да се разгледа въпроса с центъра на СЗ регион за планиране. Нека хората, от които зависи съдбата на България кажат "Видин заслужава повече, защото е по-голям град е, по-важен, по-развит" и да си го изберат./представяте ли си/ И тогава може да направят Дулово столица на Варна, Айтос на Бургас и Перник на София.

 5. 5 Профил на vladi
  *****
  Неутрално

  Понастоящем Видинска област е най-малката по население в България, докато по територия е на 15 място от 28 области. Дори области с много по-неблагприятни условия за живот и по-малки територии, като Смолян и Кърджали са с по-многобройно население - редно ли е такъв град въобще да бъде в плановете за център на един от шестте региона?

 6. 6 Профил на стефан георгиев
  *****
  Неутрално

  В каква борба могат да бъдат Видин и Плевен?!?!? Цяла Видинска област е по-малка и слаборзвита от град Плевен. Да не говорим как изглеждат двата града - Плевен е в Европа, докато Видин прилича на село, близо до Калкута. България е най-централизираната и примитивна държава в Европа - затова може да стигне до такива абсурди в регионалната политика

 7. 7 Профил на Плевен
  *****
  Неутрално

  Икономически регион на който център е най-изостаналия и призрачен град в България Видин.... Това звучи като виц. Не че Плевен е Франкфурт на Майн, но в тази конкуренция е смешно да не бъде център.

 8. 8 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Несъмнето заслужава Видин, но ще спечели Плевен, по политико-конюктурни причини.

 9. 9 Профил на Велев
  *****
  Неутрално

  Заслужава?? По какво заслужава. Някакви аргументи? Може би и Разград заслужава за сметка на Русе?

 10. 10 Профил на Плевен
  *****
  Неутрално

  Видин залужава да бъде включен в някаква програма за социално подпомагане на малцинствата. За икономически център на въпросната територия е последния подходящ избор. Странно защо изобщо се стига до подобно разискаване. Във всички останали 5 региона въпростът е решен просто и ясно - център е най-големият град. В Северозападният регион за планиране има само един град с население над 100 хил. жители. Само Плевен изобщо може да изпълнява ролята на център, столица, главен град или както и да се нарича в тази територия.

  Все пак дори правителството да извърши поредното си безумие, това няма да промени факта, че в Плевен се стоят хипермаркети, молове, предприятия. Нито ще направи Видин по-малко цигански и селски град

 11. 11 Профил на мишо
  *****
  Неутрално

  Освен всички демографски, икономически, социални, исторически , естествени и всякакви други причини, Плевен трябва да е център на икономически район ,защото - първо, с проекта АЕЦ Белене Плевен ще бъде наднационален енергиен център. На следващо място градът ще има директен излаз към Европейския съюз със заработването на ферибота Никопол – Турну Мъгуреле. Плевен ще се възползва и от близостта си и всички икономически ползи от осъществяването на третия проект – този за автомагистрала “Хемус”.
  Само не ми споменавайте за бъдещ утопичен Дунав мост две - той просто е един път между две държави членки на ЕС - т.е. вътрешнаг граница. Не виждам кой знае каква полза за региона от него.

 12. 12 Профил на Врачанин
  *****
  Неутрално

  Стига ве!? Видин - център??? Това е несериозно!
  Ми по-добре направете Лом тогава! И циганите там са почти колкото във Видин, и той е на Дунав! Каква е разликата???
  Баси и правителството дето ша е, ако вземе такова решение!!!

 13. 13 Профил на плевен бохотска област
  *****
  Неутрално

  Явно сме страна на абсурдите.По време на социализма се строяха заводи без сякаква логика, само поради факта че някой от активните борци се е издиганал и е можел да се пребори да речем да се построй медно обогатителен комбинат в сърцето на средна гора и по този начин да осигури работа за близки и роднини. Сега нито комбинат нито красивата някога природа нито туристи нито нищо. Сега по стар обичай другарите се напъват да правят родните си градове центрове бе да са готови за тач работа. Май е краино време да отдадем дълвимото на Петрич, Димитровград и всички останали митничарски центрове, там поне има пари за пране и неимовено богати хора, което маоже да се окаже предпоставка за развитие на тези региони.

 14. 14 Профил на За Асеновград!
  *****
  Весело

  Браво на Видин!
  Щом Видин може да е център на Плевен, аз настоявам Асеновград да стане център на Пловдивски район! Искаме да сме център! Днес на Пловдив - утре на България, вдруги ден - на ЕС!

 15. 15 Профил на Трайков-Ловеч
  *****
  Неутрално

  Аз съм от Ловеч и съм горе долу безпристрастен. Но пътувам често до Плевен и с ръка на сърцето мога да ви кажа, че града се разви неимоверно през последните години. Няма да споменавам всички хипермаркети и инвестиции,тъй като тук не е мястото.
  Видин е най-неподходящият избор наистина, тъй като е в периферията на областта и държавата. Инфраструктурата и икономиката са плачевни. ако целта е да се съживи като го изберат за център,, мисля,че и в другите региони трябва да се избере най-изодстаналият град. Нали все пак има някаква еднаквос тпри избора.

 16. 16 Профил на анонимен
  *****
  Любопитно

  И аз не знаех, че Миков е от Видин, но това не е беля. Пак един другар от БСП Васил Антонов, депутат от Плевен пък не знае, че Норвегия не е членка на ЕС/168часа/.Е, това вече е беля!Та май цялото правителство не знае що е там и какво трябва да прави.Така, че като нищо лобито може да се окаже по-силно за Видин, нищо че и Плевен си има един министър....

 17. 17 Профил на нешастен шофьор
  *****
  Неутрално

  Незнам кой болен мозък е дал идея Видин да е център на северозападния регион, но когато преди време ми се наложи да пътувам от видин към Русе ми се наложи да мина през Враца, не че пътя беше затворен, по простата причина че по пътя липсваха каквито и да е пътни занаци табели и каквито и да е устройства за оказване на това кой път на къде води. Загубих се в собствената си страна, а съм обиколил Европа без да се загубя и смвтам че горе долу се оправям по пътищата. Който не е минавал по тези пътища той не знае за какво става дума, там сигурно има големи групи от хора дето не занят че комунизма си е отишъл и за да се разходаят до чужбина не се налага да ходаят да си вадят открит лист и специален паспорт. Не мисля че изобщо е номално град като видин дето изглежда като махала в сравнение с който и да е друг град в региона да не говорим за Плевен да стане централен само щото някой си другар е от там и си е поставил като самоцел да прекара едно идиотско обещание пред избирателите си.Дано тия даето трябва да ги решават тия неща се освестят и да не повтарят старите си грешки.

 18. 18 Профил на Константин Войнов
  *****
  Разстроено

  Единственият град с население над 100 хил. жители и единственото цивилизовано място в този оформящ се призрачен икономически регион да бъде пренебрегнат ??? Не вярвам хората в това правителство да са решили да останат в историята с една голяма недомислица. Дано това с Видин да не стане, защото хората още се смеят на областните центрове Разград, Ловеч и Монтана от последните години на комунизма.
  Обаче това би преминало всякакви граници.

 19. 19 Профил на gat3way
  *****
  Неутрално

  Аз съм от "комунистическото" Русе.Обяснявамя защо Плевен е по-добър вариант от Видин? На първо време - сетете си за цивилизованите места по Дунав, за икономика, за транспорт, за логистика, за индустрия и т.н? Плевен е 2 пъти по-голям град и поне 3-4 пъти по-развит, защо някои горе си кривят душата.
  Това Плевен да го извадят от нашия регион и да го дадат на Видин да го командори...баси цирка

 20. 20 Профил на Плевен
  *****
  Неутрално

  И аз съм се губил на път за Видин!!! Не вярвам, че правителството ще стигне до такъв абсурд го предпочете пред Плевен. Не искам нито един град в България да е зле, но идеята "Видин - икономически център" ми звучи направо трагикомично. То до там не може да се стигне бе хора. Какъв ти център. Монтана е по-подходяща, Враца също

 21. 21 Профил на silvestar
  *****
  Неутрално

  Напълно си прав че не старата слава трябва да е водеща в решението кой град да е централен в даден регион а това в какво икономическо положение е икономиката му. Вече сме го били тоя тъпан градове като Плевен, Русе, пък и Видин ако щеш да са под шапката на градчета като ловеч разград и монтана. о кокото си спомням и видинчани бяха бесни през 1987 когато рябваше да са част от тогава михайловградска област, а сега се пънат да вземат град като Плевен дето един от кварталите му не могат да заселят.
  Ако в парламента наистина се намерят толкова ЛУДИ та да гласуват подобна идиотщина /Видин да е център/, тогава .... просто не ми се мисли що за хора са.

 22. 22 Профил на Милен
  *****
  Неутрално

  И стара Загора беше към Хасково - абе цирк. Как въобще някой слага по-малък град за водещ, като в другите региони не е така- сега разбирам и не мога да го проумея. Не че ме бърка кой ще бъде

 23. 23 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Гневно

  Абе вие с Видин ли се базикате ако трябва и с бой ще ви превзем няма да е за първи път......

 24. 24 Профил на плевенчанка
  *****
  Неутрално

  Навремето,когато построиха каскадата,Плевен имаше най-хубавия център в България изобщо и виенски кафенета,преди да ги монтират по "Витошка" в София.През последните 17 години умишлено се опитват да съсипят града ни.Видин е по-малък от всеки един от Плевенските квартали.Тия трябва да са луди,ама нали живеем в Абсурдистан- изобщо не бих се изненадала от подобна величайша глупост.

 25. 25 Профил на Бъзикач
  *****
  Неутрално

  Абе вие собствените си жени не можете да превземете качествено, ама сте се напънали Плевен да превземате.
  Като сте толкова печени, вземете си оправете Зрънковите, стига сте ги разкарвали из цялата страна да ви гледат хората сеира. С един катун цигани не могат да се оправят, ама център на район се напъват да бъдат.

 26. 26 Профил на Бранимир
  *****
  Неутрално

  Така по темата.Тази събота и неделя бях във Видин.Много се извинявам на видинчани,ама наистина ли мислите ,че е редно Видин да стане икономически център за сметка на Плевен?Аз по замрял град отдавна не бях виждал.Да нямате кафе на центъра което да е отвоврено в 10ч в неделя е малко не естествено.Да няма жив човек на същият този център също не е нормално и то в почивните дни.За магазините и за павилионите за цветя (наложи се да купувам) няма място за коментар.Може ли да вървиш 30 мин и с 300 зора да намериш павилион в който се продават 5 букета и това да е в събота в раният следобед.
  Какво има във Видин което няма в Плевен???(това е риторичен въпрос)Може ли по пътя Е79 от Враца до Видин да срещнеш 3 коли?Това ли е важният път за Европа?Може ли все още на входа на Видин да седи надпис на български "На добър път в Европа "и "Добре дошла Европа"?Нали и ние сме в Европа или вие все още не сте?Да не говорим за това че голяма част от населението са власи(нямам нищо против тях имам много приятели сред тях).
  Хаиде помислете реално и пак говорете.
  За рейсовете и за влаковете трябва ли да говоря?За повечето градове се стига като се сменя поне два влака.А къде вие градския транспорт?Може би тук ще кажете че сте малък град и затова нямате,ами да това е истина,но не говори добре за Видин.Как не напреднал град ще стане икономически център за сметка на друг разраснал се повече.Вярно Плевен не е София,Варна,Бургас,но хайде да си имаме уважението сръвнение между Плевен и Видин неможе да има.
  Имате история това е така.Имате и исторически обекти(част от който добре подържани),а нима в Плевен няма,май са даже повече.

 27. 27 Профил на Ами и аз да кажа:
  *****
  Неутрално

  Ако можеше Плевен да е пристанище - за него бих гласувал!
  Обаче сега - Видин е с по-добро местоположение от гледна точка на ЕС, но е по-слабо развит (направо недоразвит)...
  В Плевен има живот, ама това с Турну Мъгуреле... Добре, че е на пътя за Русе! Обаче, АКО ще се прави Дунав-мост2 - по-добре Видин, ако ще оставаме само с Русенския - по-добре Плевен!

 28. 28 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Любопитно

  Живял някога мощен Видински цар, който имал обширни владения от Карпатите до Стара планина.След неговата смърт трите му дъщери-Вида Кула и Гъмза-разделили неговите владения помежду си.Двете по-малки сестри-Кула(с център в едноименния български град) и Гъмза(нейна столица бил Гъмзиград,дн.Гамзиград в Сърбия)-се омъжили прибързано.Те попаднали на лоши мъже,които с лека ръка пропилели бащиното им наследство.Най-възрастната сестра-Вида-останала сама цял живот.Под нейно ръководство бил изграден замък,в който тя доживяла до дълбока старост,като успешно отбранявала своите поданици и земи от чужди нападения.В знак на благодарност след смъртта й хората от този край дали на замъка нейното име – “Баба Вида” или “Бабини Видини кули”.

 29. 29 Профил на бъдин
  *****
  Неутрално

  Векове наред Видин е бил административен център. А Плевен е известен с това че когато Видинският Осман паша решава да помогне на Солейман паша на Шипка руските воиски го заклещват в Плевен. И тогава хората ро света чуват за Плевен.

 30. 30 Профил на Мнението е цитат от друг форум
  *****
  Неутрално

  Извинявам се, цитирах автора /без лоши намерения/.

 31. 31 Профил на Историк
  *****
  Неутрално

  Цитат "Векове наред Видин е бил административен център . А Плевен е известен с това че когато Видинският Осман паша решава да помогне на Солейман паша на Шипка руските воиски го заклещват в Плевен. И тогава хората ро света чуват за Плевен. "
  Такааа, много здрава логика. Предлагам Плиска за център на Върна , а Преслав - на Русе.

 32. 32 Профил на от Иван Срацимир
  *****
  Неутрално

  Велиииичке незнам колко си велика ама с тия копирвания от плевенския форум.... Чакай да ти копирам едно две от Видинския форум......

 33. 33 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Неутрално

  Точно така комунизама свърши слава богу защото той беше нашата беда- цитирам. Населението на цяла Северозападна България намалява още от 1946 г., особено много е намалението на Видинска област, която от 1946 г. досега се е стопила наполовина-(оставиме да знам от личен опит). Претендираме че другите страни не познават историята ни а какво да кажем за българите който не познават сопствената си история. Комунизама изгради градове като Плевен или Русе и мнооого други за сметка на останалите........(оставам тук историческите факти да говорят).........

 34. 34 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Неутрално

  От няколко дни следя спора в плевенския форум, и ми се ще да ни светнете какво ловят жителите на града, дето ще е "център на планиране".
  Не виждам смисъл да се смразваме помежду си. И не виждам какво има да делим. Явно сме свързани и се познаваме добре помежду си, щом в Плевен познават добре и баба Гицка от Брегово.
  Иначе братко, много ми се иска да те подкрепя. Идва ми да им припомня, че видинските царе са спирали на поляните, дето сега е Плевен, само за да си изпикаят конете. Но..., ще си замълча, нищо няма да кажа. Нищо няма да кажа, защото тук май няма гражданско общество, то града изпустя, няма граждани, камо ли общество.
  Е като споменавате комунизъма, я ни открехнете, к`в е тоя "център за планиране"??? Какво ще планират? С кой декрет да определят цените на тока, или на цигарите и на ракията. Що не праснат един декрет и да намалят цените на телефоните, поне до нивото на тези в ЕС??? Или поне на храните, за да пращат нашите гастарбайтери на родата си евро, а не консерви с домати, щото сега са по на сметка да пращат домати. Мазния влак остана в историята, сега ядем консерви с домати от Испания.
  - Да бъде, или да не бъде? Това е въпросът.
  Каза Хамлет и обърна още две "Новоселски гъмзи".
  На здраве!

 35. 35 Профил на бъдин
  *****
  Неутрално

  Плиска и Преслав са били столици за по няколко века и са изчезнали,а Видин го има при това кото голям град.Намира се на две европейски магистрали и затова е оцелял.А Плевен няма нищо общо с Северозапада и е важен за Кнежа и Бохот.

 36. 36 Профил на Ивайло Йонков
  *****
  Неутрално

  Не знам кой откъде копира, но видинчани - замълчете, просто сте смешни. Не сме в 18 век да ми говорите. Било какво било. Ако не е паднал Плевен сега на турски да пишехме тук.
  Погледнете РЕАЛНО - просто сте един загинал град и дори евентуалното ви избиране би имало саркастичен, а не положителен ефект. Излезте от града си и се огледайте - нещата са други.
  Като го разберат това от ЕС за нула време ща принудят правителството да се "поправи". Просто такова недоразумение не може да има в Европа.

 37. 37 Профил на врачанин
  *****
  Неутрално

  "Видин го има при това кото голям град" = "Видин е 19-ти град по големина в България. Населението на цяла Северозападна България намалява още от 1946 г., особено много е намалението на Видинска област, която от 1946 г. досега се е стопила наполовина. В много от общините се наблюдава депопулация на населението (пенсионери над 30%). Понастоящем Видинска област е най-малката по население в България, докато по територия е на 15 място от 28 области. Дори области с много по-неблагприятни условия за живот и по-малки територии, като Смолян и Кърджали са с по-многобройно население. За момента населението на Видинска област е около 123 000 души. Необходима е спешна политика за незабавно спиране на депопулационните процеси във Видинско и цяла Северозападна България, защото за в бъдеще областта може да се обезлюди, като Странджа, където гъстота е едва 10–12 души/kм2 при средна гъстота за България 70,3 души/kм2. "
  Второто е от сайта на Община Видин.

 38. 38 Профил на Иво
  *****
  Неутрално

  Кой е смешен бе точно че независи повече от БГ а от ЕС затова възхода на Видин ще бъде толкова бърз че за отрицателно време ще си наваксаме....

 39. 39 Профил на Магура
  *****
  Неутрално

  Първо Плевен не е в СЗ а в СЦ регеон. Второ понеже имахме нужда от бройка и ви взехме като бройка, а не зада ни комадвате да сме на ясно защото се получава някакво недоразумение....И Рим е бил някога 30,000 след великата римска империя . Възход и падение сега Видин е в падение това е вярно ама едно време тогавашните историци са писали различно за Видин цитирам тяхните писания- Бдинската област е обхващала плодородните и гъсто населени равнинни земи в днешни Северозападна България. Според унгарски източници Бдинската област имала 600 000 души население при общо население на България 2 - 2.5 милиона. Така е никога не е късно за начало на нашия възход

 40. 40 Профил на Бъзикач
  *****
  Весело

  Аве Иво, извади си пръстите от контакта, ве приятелю.
  Какъв възход на Видин бленуваш, като там са останали 3 катуна цигани и половин село власи?
  За да просперирате ви трябва едно яко югоембарго и пак да видим баба Гицка да бута мотора с огромния резервоар. Вие за 3 години успяхте да скапете собствената си икономика като си зарязахте работата и земята и хукнахте да обръщате бензина на марки. Няма лошо, ама що си мислите, че някой е чак толкова луд, че да допусне да скапете икономиката и на целия район?

 41. 41 Профил на Бъзикач
  *****
  Неутрално

  Кметът на Плевен преди малко каза по местната телевизия, че Видин е колкото Сторгозия и е несериозно да бъде център на район. За пояснение на бдинчанина (във всичките му форми), Сторгозия е един от плевенските квартали, нещо като вашата Бонония, ама голям колкото целия ви град заедно с Дунавци.
  Така че, айде улево и бегом марш да възхождате.

 42. 42 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Неутрално

  Абе ти Плевен на Ню Йорк ли го направи нали ви гледам грачето на сателитна снимка по територия е по малък от Видин а колкото до жители ще ги вкараме от Китай или от Плевен нали за това ви взимаме за бройка......

 43. 43 Профил на Веско
  *****
  Неутрално

  Пояснявам - копирам тези изказвания от форума на Видин. Мисля, че са показателни.
  "Момчета /двама или трима,не знам колко сте/, и особенно към мощно активния копировач Bdin , нека ви светна някои неща с добри намерения:

  -Излезте от собствената си черупка и вижте къде се намирате и къде сте стигнали. Какво е Видин в момента – един 40 хиляден град, 15 хиляди от които цигани. Безработица и ниски доходи, лоша инфраструктура. Оправете се след някоя друга година , върнете си някогашното самочувствие, пък после скачайте така нависоко. Елате до Враца и още по-важно идете в Плевен. Вижте за какво става въпрос. Така от Видин може и столица да искате да станете.

  -Явно избора на Видин преди е недоразумение и сега ще бъде изправен – нормално е най-големият град да е център. Затова както виждате ние не се обаждаме. Затова и на вас ви се чудя на напъните.

  - Не ви сте "толкова демократични", че сте "прибрали" Плевен както пресния Bdin твърди, а Плевен дойде да спасява региона въобще, тъй като беше 500 хил. жители общо. А само Плевенска област е над 300хил. Ипонеже Ловеч вече е като периферен град на Плевен, та дойде и той. Не че имахме нужда от него, но нямаше как. Иначе щяха да ни обединят с Русе , което на ххх км.или към София , но в Сф никой не ни иска. Самият Плевен е по-голям от цялата видинска област. Така че,бъдете благодарни,че Плевен дойде тук,за да може региона да съществува въобще.

  -Погледнете колко е апатичен града ви и форума ви към този проблем – просто хората осъзнават, че това за вас е загубена кауза.

  - Историята е хубаво нещо, но историята не “топли”. Отделно и Плевен, и Враца имат също толкова богата история ,но не виждам да парадират постоянно с нея.

  - Дори и да станете център по някакво тъпо стечение на обстоятелствата, това ще ви направи още по-жалки, а и не само вас. Представям си някой от Европа ако трябва да дойде във Видин за нещо, какво ще си помисли за нашият регион, след като такъв град му е център.

  Помислете върху тези неща и слезте на земята. Айде със здраве и лека вечер."

 44. 44 Профил на Веско
  *****
  Неутрално

  Пояснявам - копирам тези изказвания от форума на Видин. Мисля, че са показателни.
  "Момчета /двама или трима,не знам колко сте/, и особенно към мощно активния копировач Bdin , нека ви светна някои неща с добри намерения:

  -Излезте от собствената си черупка и вижте къде се намирате и къде сте стигнали. Какво е Видин в момента – един 40 хиляден град, 15 хиляди от които цигани. Безработица и ниски доходи, лоша инфраструктура. Оправете се след някоя друга година , върнете си някогашното самочувствие, пък после скачайте така нависоко. Елате до Враца и още по-важно идете в Плевен. Вижте за какво става въпрос. Така от Видин може и столица да искате да станете.

  -Явно избора на Видин преди е недоразумение и сега ще бъде изправен – нормално е най-големият град да е център. Затова както виждате ние не се обаждаме. Затова и на вас ви се чудя на напъните.

  - Не ви сте "толкова демократични", че сте "прибрали" Плевен както пресния Bdin твърди, а Плевен дойде да спасява региона въобще, тъй като беше 500 хил. жители общо. А само Плевенска област е над 300хил. Ипонеже Ловеч вече е като периферен град на Плевен, та дойде и той. Не че имахме нужда от него, но нямаше как. Иначе щяха да ни обединят с Русе , което на ххх км.или към София , но в Сф никой не ни иска. Самият Плевен е по-голям от цялата видинска област. Така че,бъдете благодарни,че Плевен дойде тук,за да може региона да съществува въобще.

  -Погледнете колко е апатичен града ви и форума ви към този проблем – просто хората осъзнават, че това за вас е загубена кауза.

  - Историята е хубаво нещо, но историята не “топли”. Отделно и Плевен, и Враца имат също толкова богата история ,но не виждам да парадират постоянно с нея.

  - Дори и да станете център по някакво тъпо стечение на обстоятелствата, това ще ви направи още по-жалки, а и не само вас. Представям си някой от Европа ако трябва да дойде във Видин за нещо, какво ще си помисли за нашият регион, след като такъв град му е център.

  Помислете върху тези неща и слезте на земята. Айде със здраве и лека вечер."

 45. 45 Профил на Велев
  *****
  Неутрално

  Така от Видин може и столица да искате да станете - ха ха, това ми хареса. Ей,някой хора се самозабравиха, вярно!

 46. 46 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Иван Срацимир ,ако Плевен е градче то тогава Видин е селце.

 47. 47 Профил на Берое
  *****
  Неутрално

  И Видин и Плевен са 2 западнали и бедни града в Северозападнала България.Въпроса е да се избере,по-големия и по-малко бедния Плевен.Който от двата града и да бъде избран, това не може да спре упадъка му,за съжаление.

 48. 48 Профил на Иван Срацимир
  *****
  Неутрално

  По богат съм от тебе аре да си преброим кинтите. Абе на миеко ли дрънкате кифтенца

 49. 49 Профил на Магура
  *****
  Неутрално

  БДИНЦИ
  Марш на 3 пехотен Бдински полк
  Бдинци, лъвове, титани,
  Наша слава всепобедна,
  Що се носи от балкани
  И до хижата последна.
  Вас ви Сливница познава,
  От победата гръмовна,
  За Видин тогава
  Храбростта ви бе чутовна.
  И при Чаталджа със лъвска сила,
  В бой вража мощ сломихте,
  А при Струма, бистра, мила,
  Родний Видински край с венци покрихте

 50. 50 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  ее тия от Видин май са ненормални всички

 51. 51 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Аман от глупости!

  Не мога да разбера защо се води един абсолютно безсмислен спор - кой град бил по-голям или по-велик или на кой циганите му са повече?! Важни са само 3 неща: местоположение, местоположение и местоположение! Както някой е написал по-горе - Видин има местоположение, а Плевен - не. Това е. Всичко друго е само чешене на езиците!

 52. 52 Профил на Пешо
  *****
  Любопитно  --------------------------------------------------------------------------------

  Преписка към Евангелие на цар Иван Срацимир 1360 година

  С изволение и съдействието на света Троица бе наченато свето и божествено дело-книгата, наречана на гръцки тетраевангеле- с голям труд и внимание за силата на моята бедност по времето, когато носеше на главата венеца на царството и държеше в ръката скиптера благочестивият и велик цар Иван Александър заедно със своя син, младия цар Иван Срацимир, а църковният стълб управляваше патриархът господин Теодосий. Писано бе прочее това свето дело във великия и многолюден град Бдин по повеля и желание на великия всеосвещен митрополит господин Даниил А аз, недостойния и груб, се боях да начена това дело в Христа, надминаващо моите сили, но бидейки сродник на този свети митрополит, а още повече, свикнал на послушание, не пожелах да непокорствувам. Поради това моля ви вас, които четете и преписвате, не злословете, но по-скоро благославяйте,та и вие да се сдобиете от оногова, който изпълнява молитвите на тези, които се молят, и благославя годините на праведните.

  Приписка към Бдинския сборник 1359 година

  С изволението на отца и изпълнението на сина и съдействието на светия дух в дните на благоверния, превисокия и самодържавния наш цар на българи и гърци Иван Срацимир, благоверната и светородна царица Анна се погрижи, и по повеля на царството й биде написана тази книга, наречена сборник на светите преподобни и страстотърпими жени. Нека бъдат за господина царя, царицата и техните чеда за утвърждаване на тяхното царство, за здраве на тялото и спасение на душата. Тя биде написана в град Бдин в годината 6868. Слава на нашия бог навеки. Амин.
  Илюстровано евангеле, съставено в Бдин. Съхранява се в Лондон. Написано е на пергамент. Сборникът се съхранява в библиотеката на Ганд-Белгия.
  _________________
  Дунава тече Видин остава...!!!...

 53. 53 Профил на Бъдин
  *****
  Неутрално

  Горките плевенчани,понеже не отговарят на нито едно от условията за да бъдат център на регион за планиране са се хванали като удавник за сламка ,че имало повече селяни в града им.И толкова много се вживяват в това ,че ако Плевен не станел център земята щяла да спре да се върти.Егати комплексарите.

 54. 54 Профил на Венко
  *****
  Неутрално

  Пич, с това местоположение се издъни ,ама яко.Така на Югозападният регион център трябва да е Зупница. А местоположението на Видин е едно и то е - в периферията, т.е. на майна си райна, поетично казано.
  До № 53 - "плевенчани,понеже не отговарят на нито едно от условията за да бъдат център на регион ". Ако те не отговярят в този регион, то вие не отговаряте и на критериите за град.
  СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА!

 55. 55 Профил на мист
  *****
  Неутрално

  Авторът им е един човек с ник Bdin, наскоро пръкнал се във видинския форум. Момчето навярно има психични отклонения на тема история. Мненията му тук са копирани от там.Моля, съжалете го!
  Спарвка - http://forum.vidin.info/viewtopic.php?p=285#285 и още няколко теми там.

 56. 56 Профил на Магура
  *****
  Неутрално

  Имаш грешка в адреса правилният е:http://forum.vidin.info/viewtopic.php?p=303#303
  Пича сигурно е историк или е чел малко повече от теб бе малоумник...

 57. 57 Профил на бъдин
  *****
  Неутрално

  Явно плевенчани не познават европейските проекти,които не са от вчера ,а от столетия,или по скоро не им се харесват.Нещото за което Европа дава пари на Балгария за инфраструктура за да се изпълнат тези проекти са;Дунав мост 2,Коридор №4,Ускорена ж.п.линия /120клм в час/София-Видин и София-Свиленград.За магистрала Хемус не дават ,а Плевен е на 50клм и от тази магистрала.За такова местоположение става дума.Какви покрайнини България влезе в Европа ,а не в СССР.

 58. 58 Профил на Ицо
  *****
  Неутрално

  АМ Хемус ще бъде на 15 км. от Плевен. С още два ферибота Дунав мост 2 няма същото значение като този при Русе.

 59. 59 Профил на беров
  *****
  Весело

  В тази връзка предлагам Калафат за столица на Румъния, щом е толкова важен този коридор.

 60. 60 Профил на павлова
  *****
  Любопитно

  Много се извинявам ако прозвучи грубо, но Вие излизали ли сте извън табелата за край на Видин скоро време? Или може би там все още не знаете какво е това транспорт различен от велосипеди и каруци? Това последното е разбираемо при положение, че за да стигне до Вашия град дори и кола да има човек е много сложна задача, да не говорим за пътуване с ЖП или с автобусен превоз!А може би ще предлагате на хората за да стигнат до града Ви нещо като реалити шоу - оцеляване само че в малко по цивилизовани условия? "Драги ми господине",вземете и се поразходете малко из Вашия "развит" район и след това елате до Плевен. Напълно сме съпричастни към страха, който евентуално ще изпитате от град в който има повече хора, повече, улици, повече коли и тролеи ( за пояснение това са нещо като автобуси които имат жици отгоре и вътре се возят хора ), както и от това да влезете в магазин по-голям от гараж, но плевенчани са добри хора и ще Ви помогнат да не се изгубите!

 61. 61 Профил на Магура
  *****
  Гневно

  Павлова пак ли ти издодоха жълта книжка, от как затвориха 4-ти километър много ненормален народ пуснаха на свобода.....

 62. 63 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Да те трескат всички видински мангали теб и цялата ти фамилия проста тиква

 63. 64 Профил на Оги пича от Плевен
  *****
  Неутрално

  Видин Център на икономически регион ????? ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХА дайте ми го тоя дето го измисли тва.. ще го плюя докъто не се удави

 64. 65 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Ще плюеш на буталото за смазка и после като свърши гълташ хахахаххааа предлагам Плевен за Геий център......

 65. 66 Профил на Григор
  *****
  Любопитно

  Цитат - "Важни са само 3 неща: местоположение, местоположение и местоположение" -
  на този аргумент неподражаемият Радой Ралин отвърнал с думите: "На мен задникът ми е в центъра на тялото, ами мисля с главата си"
  Малко разяснения: основният критерий за обособяване на една териториална единица в европейския регламент е броят на жителите. Той трябва да е минимум 800 хиляди жители и максимум 3 милиона.

 66. 67 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Като гледам значи, заднидника е Плевен нали е в централната част, съгласен съм с Радой Ралин.

 67. 68 Профил на Ценовски
  *****
  Неутрално

  А Видин е на гъза на географията - в един призрачен край с останали призрачни хора, като изключим 40 000 циганина в областта от общо 100хил. останали в целият регион жители. Десетки години трябват да се промени нещо там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK