До 250 хиляди лева глоба за нелицензирана търговия с оръжие

Между 50 000 и 250 000 лева имуществена санкция ще се наказват юридически лица и еднолични търговци за нелицензирана търговия с оръжие, решиха народните представители. Днес парламентът гласува на второ четене закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба.


От 5 000 до 50 000 лева ще бъде глобата за физическите лица, както и за длъжностните лица на търговски дружества при такова нарушение. За повторно нарушение ще се налага глоба или имуществена санкция от 50 000 до 500 000 лева, реши парламентът.


На юридическите лица и едноличните търговски ще се налага имуществена санкция от 25 000 до 250 000 лева, а за повторно нарушение - от 50 000 до 500 000 лева.
Брокерска дейност с оръжия ще могат да извършват само физически и юридически лица, регистрирани по реда на Търговския закон и за брокерска дейност от междуведомствения съвет.


Транспортирането на оръжия от територията на трета държава за територията на друга трета държава ще се извършва въз основа на лиценз, издаден от междуведомствения съвет, на физически и юридически лица, регистрирани по Търговския закон.


Внос и трансфер на оръжия само за собствени нужди и износ и трансфер по рекламации, свързани с разрешени сделки, ще могат да извършват Министерството на отбраната и МВР, без да е необходимо издаването на лиценз.


По предложение на заместник-председателя на парламентарната група на левицата Атанас Мерджанов парламентът реши да отложи обсъждането на второ четене на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и заседанието на Народното събрание беше прекратено час преди края на пленарното време.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK