Апелативният съд в Пловдив ще преразгледа делото срещу Ванко 1

Пловдивският апелативен съд ще преразгледа днес делото срещу Иван Главчев - Ванко 1 и Димитър Рачелов, чиито присъди бяха отменени за втори път от Върховния касационен съд /ВКС/. Това съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив.


Подсъдимите имат наказание от по 10 г. затвор, наложено им с първото решение на Апелативния съд, но същото не е влязло в сила поради изменението в Наказателния кодекс от 13 октомври 2006 г. Новият, по-благоприятен закон не може да бъде приложен от ВКС, тъй като всяко едно деяние на подсъдимите трябва да се санкционира поотделно и след това да се наложи едно общо наказание, припомниха от съдебния пресцентър.


Уточнено бе, че това е в правомощията на въззивна инстанция, в случая Апелативен съд. С присъда от 05 ноември 2003 г. на Пловдивския окръжен съд Ванко 1 и Рачелов бяха признати за виновни в това, че от началото на 1999 г. до м. март 2003 г. са склонявали към проституция момичета, включително и непълнолетни. Деянието е извършвано на територията на Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел.


Във връзка с промяната на НК подсъдимите бяха освободени от пловдивския затвор на 20 октомври 2006 г., където изчакваха делото си във ВКС заради обжалване на присъдите от Апелативния съд.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK