Ванко 1 получи присъда от четири години и половина затвор

Апелативният съд на Пловдив осъди Иван Главчев- Ванко 1 на четири години и половина затвор. Присъдата бе прочетена днес от магистратите.


Иван Главчев бе признат за виновен за това, че сам и в съдружие със своя братовчед Димитър Рачелов от началото на 1999 г. до март 2003 г. са склонявали към проституция момичета, включително и непълнолетни девойки. Деянието е извършено на територията на Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел.


Димитър Рачелов получи присъда от 4 години затвор. Раппевецът Ванко 1 бе осъден да плати 4500 лева глоба, а братовчед му 4000 лева. Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд /ВКС/.
Наложените днес наказания са максималните след промяната на Наказателния кодекс от миналата година. С присъда от 5 ноември 2003 г. на Окръжен съд-Пловдив двамата бяха осъдени на по 10 години затвор за склоняване на девойки към проституция. Във връзка с промяната на НК, подсъдимите бяха освободени от местния затвор на 20 октомври 2006 г., където изчакваха делото си във ВКС заради обжалване на присъдите. Делото бе върнато за доразглеждане в Пловдивския апелативен съд.


В случай, че ВКС потвърди наложените им днес присъди от Пловдивския апелативен съд, Иван Главчев ще лежи в затвора още 1 година и 1 месец, а Димитър Рачелов- 9 месеца. От наложените им днес наказания се приспада времето прекарано от тях в ареста по време на следствието и съдебното дело.


Днес двамата се появиха отново с багаж очаквайки, че ще бъдат задържани. Ванко 1 дори предложи някой журналист да му отнесе багажа в затвора. Апелативният прокурор Красимир Папаризов каза, че двамата подсъдими няма да бъдат задържани, докато не се произнесе Върховният касационен съд.


Мярката им за неотклонение в момента е "подписка". Прокурор Красимир Папаризов каза, че е доволен от наложените наказания. Ванко 1 каза, че все още мисли дали да обжалва присъдата. Неговата майка Цветана Главчева, която се яви като защитник в процеса, бе категорична, че присъдата и на двамата ще бъде обжалвана пред ВКС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK