Ванко 1 си намали присъдата три пъти

Имало вариант за дело в чужбина

Иван Главчев-Ванко 1 чака решението на съда

© БТА

Иван Главчев-Ванко 1 чака решението на съдаПловдивският апелативен съд в сряда произнесе четвърта присъда срещу Иван Главчев-Ванко 1 за сводничество. Магистратите определиха наказание от 4 години и половина затвор и 4500 лв. глоба за Ванко 1. То е три пъти по-малко от последната присъда от 12 години лишаване от свобода, която постанови апелативният съд по делото на рапъра.


Братовчедът на Главчев Димитър Рачелов беше наказан на 4 години затвор и глоба 4000 лв. Присъдата на апелативния съд не е окончателна и майката на Ванко 1 Цветана Главчева заяви, че синът й ще обжалва и ще заведе дело в Страсбург. Ако Върховният касационен съд я потвърди, рапърът ще трябва да излежи само 13 месеца, тъй като е в затвора повече от три години. В сряда Ванко 1 се яви в съда с раница и готов да бъде задържан, но до произнасянето на Върховния съд ще остане на свобода.


Ванко 1 се възползва от "неговата" поправка в Наказателния кодекс, според която, ако не е склонявал жените да проституират с помощта на наркотици, наказанието му е до три години затвор. Това беше възможното най-високо наказание, което можехме да приложим, заяви в сряда прокурорът по делото Красимир Папаризов. "При този скапан закон, с извинение, какво бихме могли да направим", беше коментарът на председателя на съдебния състав Галя Георгиева.
Адвокатът на Главчев - бившият вътрешен министър Виктор Михайлов, каза в пледоарията си, че проституцията не е престъпление и е разрешена в много държави. "Никаква земна сила не може да се пребори с тази професия", обобщи той.


Според обвинението жените са проституирали за Ванко 1 в Пловдив, Рим, Париж, Ница, Мадрид и Брюксел. Затова прокурорът заяви, че е напълно възможно например Белгия да поиска да осъди рапъра и братовчед му. Там наказанията са много по-високи и подобно развитие ще е срам за България, каза Папаризов.


Междувременно вътрешният министър Румен Петков заяви, че след седмица ще внесе проект за поправки в НК. Необяснимо е как навсякъде наказанията за тези престъпления се увеличават, а в България ги намаляваме, и то при положение че трафикът на жени е голям проблем, каза Петков. Контрапоправките обаче няма да засегнат Ванко 1 и останалите, които се възползваха от по-лекия режим.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK