Тор Бьорголфсон търси купувач на БТК

Към телекома имало засилен инвеститорски интерес

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон обмисля бъдещето на инвестицията си в Българската телекомуникационна компания (БТК). Пред "Файненшъл таймс" бизнесменът, който контролира поне 65 % от телекома, е посочил, че това може да доведе и до продажбата му. Говорител на Бьорголфсон потвърди пред "Дневник" информацията и допълни, че интерес към БТК има както от страна на фондове, така и от стратегически инвеститори.


Чрез компанията си "Новатор Телеком България" исландецът притежава правото (наричано на професионален жаргон кол опция) да купи 100% от настоящия мажоритарен собственик на БТК - "Вива венчърс", дъщерно дружество на инвестиционния фонд "Адвент". Това стана в началото на миналата година с договор за покупка на опцията между "Новатор" и "Адвент".


"Вива" държи 65% от капитала на телекома, придобити при приватизацията му през 2004 г. срещу 280 млн. евро. БТК е най-голямата публична компания в България с пазарна капитализация от около 3 млрд. лв., като пазарът оценява дела на "Вива" към момента на близо 2 млрд. лв.
По неофициална информация Бьорголфсон събира оферти за продажбата на БТК от края на 2006 г. Той вероятно контролира и повече от 65% от телекома, ако се окажат верни твърденията, че при продажбата на остатъчния държавен дял от компанията през борсата, милиардерът е купил допълнителни между 10-15 до 25% от капитала на дружеството.


Според Бьорголфсон придобитата от него кол опция, чийто срок изтича през юни 2008 г., привлича инвеститорски интерес заради влизането на България в Европейския съюз. Той уточнява пред "Файненшъл таймс", че дори е наел инвестиционната банка "Лемън брадърс" да го консултира за бъдещето на инвестицията му в българския телеком. Вестникът посочва, че сред възможните стратегически решения е "Новатор" да упражни правото да купи "Вива венчърс" и след това да продаде дела на дружеството в БТК. Работата на консултанта е все още в начална фаза и не е ясно какво точно и кога ще предприеме "Новатор", обясни за "Дневник" говорителят на Бьорголфсон. Според информационната агенция "Телеком финанс" компанията на исландеца е поставила краен срок до 29 януари, в който ще приема оферти за покупка на кол опцията. "БТК има отговорностите да се фокусира върху нуждите на клиентите и пазара и успешно да управлява бизнеса, независимо от структурата на собствеността. Решението на акционерите е извън правомощията на управляващия екип на БТК", коментираха в сряда от телекома.


Според Ангел Рабаджийски, изпълнителен директор на инвестиционния посредник "Карол", по-вероятно е новият мажоритарен собственик на БТК отново да е инвестиционен фонд, а не стратегически инвеститор в лицето на голяма телекомуникационна компания. Подобна беше развръзката при излизането на Бьорголфсон и от чешкия телеком "Чешке Радиокомуникацие", който беше продаден на консорциум между инвеститори за дялово финансиране, припомни Рабаджийски. Чешкото дружество беше продадено през ноември за 1.2 млрд. евро, припомня "Файненшъл таймс". Един от доводите за такъв сценарий е по-големият интерес към мобилните комуникации и интернет от страна на големите телекоми, отколкото към фиксираната телефония.


През последния месец акциите на БТК са се движели именно от очакването за продажбата или упражняването на опцията, допълни Рабаджийски. Според него това е причината и за поскъпването на акциите на компанията, при евентуална покупка цената на сделката може да бъде над пазарните в момента.


"В този момент е още много трудно да се прецени дали евентуална сделка ще се отрази положително или отрицателно върху търговията с акциите на телекома на Българска фонфова борса", коментира Минчо Минчев, анализатор в "Инвестбанк". Той посочи, че след приватизацията на БТК беше свършено много в посока преструктуриране и техническа модернизация и то в много силно конкурентна среда. Много е важно обаче кой ще бъде новият собственик, какви намерения ще има за бъдещето на компанията, както каква ще е реакцията на регулаторните органи при сключване на сделка, допълни Минчев.


В сряда на фондовата борса бяха изтъргувани 261 хил. акции на телекома, като цената им стигна 10.80 лв. за брой, което е повишение от 0.56%. Източници от пазара отбелязаха, че от няколко месеца предлагането на ценните книжа постепенно намалява, което доведе до поскъпването им с около 5 на сто.


Сред важните въпроси при евентуална продажба на мажоритарен дял от публична компания е дали новият собственик ще е длъжен да отправи търгово предложение към миноритарните акционери. Законът предвижда тази възможност при смяна на собствеността, тъй като се приема, че тя носи риск за дребните собственици. Тъй като обаче опцията на Бьорголфсон е за покупка на 100% от "Вива венчърс", което означава, че няма да има промяна на мажоритарния собственик на БТК, най-вероятно новият акционер няма да е задължен отправи оферта за изкупуване на останалите акции на телекома, които се държат от дребните акционери. При подобна продажба няма задължение и да се разкрие цената на сделката. Подобен беше случая с покупката на "Кремиковци" от Митал, който купи собственика на завода "Финметалс холдинг".


За продажбата на БТК се заговори още лятото на 2006 г., когато ръководството на компанията беше сменено. Тогава изпълнителният директор Денис Уолах беше заменен с настоящия Мартин Щауб, като сред цитираните причини за промяната бяха различията във вижданията за компанията на Уолах с наскоро назначените от собствениците двама нови членове на управителния съвет - Джеръми Томсън и Греъм Макинрой.


БТК беше приватизирана през лятото на 2004 г., като "Вива венчърс" плати 230 млн. евро за 51% от капитала на телекома, след което увеличи дела си до 65%, чрез увеличение на капитала, влагайки 50 млн. евро. Бьорголфсон пък придоби опцията за закупуването на "Вива венчърс" от "Адвент" в началото на 2006 г. Като притежател на кол опцията "Новатор" има право да я упражни след изчичането на ограниченията в договора за приватизация на БТК за разпореждане с акциите на компанията, който изтича през 2007 г. или след предварително одобрения от Агенцията за следприватизационен контрол. До момента в агенцията не е постъпвало уведомление за упражняване на опцията, поясниха от там.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на sailhawk
  *****
  Весело

  исланско кумунистическо!!!!
  Сам си е виновен, че се хвана на въдицата на кубурските юпита
  и на бойковицата, 4е бг е рай за инвеститорите!!!!!!!

  БГ е РАЙ АМА ЗА КООПИЛЕТАТА НА НОМЕНКЛАТУРАТА И АГЕНТУРАТА!
  РАЙ ЗА ПЪРВАНСКО-ГОЦЕВСКИТЕ КОПЕЛЕТА!!!!!

  НЕ ЗНАЕШЕ ИСЛАНСКОТО КОПИЛЕ КВО Е БГ, АМА СЕГА НАУЧИ!

 3. 3 Профил на киршнер
  *****
  Неутрално

  ИсланДското копЕле много добре знае какво е КГБ.Така да се каже, отвътре! Щото той бе основният играч от самото начало на тази далавера....

 4. 4 Профил на Ot onia
  *****
  Неутрално

  A ti be komunistichesko laino ti znaesh li kakvo e Bulgaria. Che takiva komunisticheski kreteni kato tebe i tatko ti dovedoha Bulgaria do pulna razruha.
  Ami stani ti takova iupi ama ne ti stiga akula. Stavash samo da pliuesh.

 5. 5 Профил на ichko
  *****
  Неутрално

  Kade e onova kumunistichesko mushmuroche Nikolaicho Vasilev deto prodate BTC za bez pari. Sega Torcho, ste napravi za 3 godini 100% vuzvrustaemost.

  Vun komunistite i tehnite deca ot Bulgaria!!!!

 6. 6 Профил на Aegis
  *****
  Неутрално

  Pridobivane na kompania investirane v razvitie na services i preprodazba na po-goliama cena e suvsem normalna praktika. Do isterichno hulcashistite nedorazumenia kato sailhawk - nauchi se da pishesh pravilno i ne dosazdai na po-umnite hora s pvsedopropaganda.

 7. 7 Профил на Ivan Ivanov
  *****
  Неутрално

  Otdeli imotite v otdelno drujestvo i sega haide da se otarvem ot tehnologichnia bokluk!

 8. 8 Профил на oligofree
  *****
  Неутрално
 9. 9 Профил на Румен
  *****
  Неутрално

  Според мен господинът няма "да пие потен вода". С пълна пара ще се възползва дори от нашите спорове - тези тук за които пишем. Ако може ще Ви купи и ще Ви продаде драги читатели. Аз лично не му завиждам защото не си представям дори как изглеждат тези цифри в банкноти.

 10. 10 Профил на rainbou
  *****
  Неутрално

  Компания, на която акциите и не мръднаха откакто беше пусната на борсата
  Други компании поскъпнаха с пъти!

  Усети се момчето, че няма мегдан за този бизнес в България.
  А сега да видим кой ще си чука главата.

 11. 11 Профил на кук
  *****
  Неутрално

  прав си не мръднаха ама въпреки всичко цената на която беше купена БТК се различаваше коренно с представителната (борсовата) цена съответно като се продаде за 1,2 млрд. по пазарна капитализация на борсата въпреки всичко ще е спечелил/изпрал няколко-стотин милиона за собственият си джоб! Не забравяйте в капитализма всичко се купува и продава с тази разлика, че тук имаме комунистически посредници!

 12. 12 Профил на Фори
  *****
  Неутрално

  Вдига се медийна пушилка за да замъгли тарикатския начин на сделката сключена преди години - купувач е АФК Система

 13. 13 Профил на -
  *****
  Неутрално

  Toi islandeca si pravi mnogo dobre smetkata daje. Koi otkazva ciala telekomunikacionna kompania kato mu ia davat bez pari?

 14. 14 Профил на NIW
  *****
  Весело
 15. 15 Профил на NIW
  *****
  Любопитно

  Sakratiha 40% ot horata,njkade i 70% ;no dadoha golemi obestetenij; Zadeystvaha VIVA TEL i svaliha tsenite mnogokratno,cifroviziraha i sponsoriraha masirano; No dali ste vdignat zaplatite,a i dali vsi4ko im e zakonno-ina4e zasto ste prodavat !

 16. 16 Профил на dsk05
  *****
  Неутрално

  Странна особеност на форума на Дневник, че във всяка новина за придобивания и сливания се откриват следи на конспирация, далавера, подкупи, КГБ и ДС, по правило необосновани и по никакъв начин неподкрепени с факти (или ако са, то е от сорта - 'ами да, акциите на БТК не са мръднали'...бе, мръднали са, но както и да е).

 17. 17 Профил на НАБЛЮДАТЕЛ - до Кондов!Не трий!
  *****
  Неутрално

  Ей, ти булка Спасов ден! Че, то бебетата го знаят за подаръка /няма никаква продажба/ през април 2004г., какво да говорим за посветени в тоя КАЗУС! Това си беше най чист вид ДАЛАВЕРА, типична за прехода, при която никой в тая държава не реагира и потърси отговорност на ВИНОВНИТЕ за престъплението лица! Напротив,тези НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ ПАТРИОТИ, които реагираха и бяха против този БЕЗУМЕН АКТ, бяха уволнявани, натирвани, унижавани и преследвани. Това е в сила и до днес! БТК има най МОЩНОТО лоби на всички нива в държавата! То е по силно дори от енергийното! Що се касае за \"лимонадения милиардер\",Тор Бьорголфсон, той е част от измисления механизъм на приватизация/присвояване/ на държавните активи за да станат частни за определени лица.? ЗНАЯТ СЕ КОИ СА!!! В случая ТОР се явява ПОДСТАВЕНОТО физическо лице, ведно с другото подставено юридическо лице инв.фонд \"Адвент\"! По принцип те са \"официално\" лицето пред обществото на уж влезли ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ. Няма такова нещо. Така, че нищо ново под слънцето. От древния Рим все едно и също по съдържание, промяна има само и единствено във формата! Много по приятно през недалечната 2004г., щеше да бъде, ако нахлулите като хуни в компанията ПРИВАТИЗАТОРИ, бяха облечени в бели туники препасани с мечове, ама не би...? Имаше дори приватизационни красавици на които белите блузки от римски тип биха имали по приятен вид вид за окото, но както и да е. Мисля, че стига и не Ви развеселявам по вече, щото всичкото това е тъжно за моя НАРОД и държава! С уважение: НАБЛЮДАТЕЛ! 24.01.2007Г. гр.София!

 18. 18 Профил на ЗАПОЗНАТ
  *****
  Неутрално

  1. Ще продова, разбира се то бе ясно от самото начало от някогашното изявление на Мрук;
  2. Че са НЕКАДЪРНИЦИ няма никакво съмнение. За последното деветмесичие на 2006г. чистата им печалба е 133млнлева, а в миналото за същия период като държавна 180 милиона при 26 000служители;
  Правете сметка що пари се изнасят чрез НОВАТОР и к, во става с частните джобове;
  3. Сравнете си факрурите да речем през 2003-2004 и вижте ги днес.
  Фирмен телефон - Разговори за 1 лев, но общо плащаш 25лв с ДДС.

  НА ТОВА КАКВО МУ СЕ ВИКА!

 19. 19 Профил на СТАМБОЛОВ
  *****
  Неутрално

  В статията на в- к Капитал Конкуренти ли са БТК и Yahoo, от 26.01.2007г., авторката Катерина ОГНЯНОВА е направила общо взето сполучлив превод на статии излезли в чуждестранни медии, относно тенденциите в сектора телекомуникации. В контекста на анализа, прочита за приватизираната у нас БТК не е никак положителен. Нещо по вече, внушението е колко неблагоприятен е световния пазар. Добре познати от миналото хватки в посока на оправдания и какво ли не. Да, никак не е розово положението с нашия най голям оператор БТК. и ако продължава така тя наистина ще фалира? КОЙ ОБАЧЕ Е ВИНОВЕН ЗА ТОВА! Нали на времето цял отбор юпита убеждаваха Народа, как като се ПРИВАТИЗИРА компанията и станела частна, всичко щяло да бъде окей! Лидия Шулева, Николай Василев, Владимир Каролев, Камен Колчев от "Елана холдинг" и други прореваха всички медии и ТВ екрани, как щяло да станело по добре!. Къде са сега и що МЪЛЧАТ за поредните дивотии де замислил лимонадения милиардер исландеца ТОР! На видеокасета съм направил запис от 2004г, на бизнесмена Колчев в ТВ - предаването за бизнеса, където дрънкаше невероятни ГЛУПОСТИ за БТК, а водещата, умно момиче го гледаше насмешливо и със страх да не би да „сбърка” и му зададе някой парлив въпрос! Момичето, беше наясно, че тоя синковец, е от списъка на богопомазаните КАПИТАЛИСТИ и е опасно да бъде бламиран!?!! И какво сега в крайна сметка? Били много служителите в БТК, изпоуволниха ги, тия дето гониха КРАДЦИТЕ в компанията и тях махнаха, направиха уж нови структури, както се казва ПРЕСТРУКТУРИРАХА я и докъде я докараха? ДО ПОД КРИВАТА КРУША! Дори си направиха дружеството НОВАТОР за да заобиколят съществувавщото данъчно законодателство, за да крадат с пълни шепи и ами сега? ЗАДАВА СЕ ТРЕТА ПРОДАЖАБА! Така е, след като посписъчно си докараха ПРОТЕЖЕТАТА, които са ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ, компанията УСКОРЕНО тръгна надолу. Вижте например една фактура за фирмен телефон. Провел си разговор за 1 лев, плащаш 25лв! Е, това никъде го няма. Затуй в България нищо не върви. По правило тези, които са КАДЪРНИ и имат собствено мнение се УВОЛНЯВАТ и на тяхно място се поставят ПОСЛУШКОВЦИ. Да ама с ПОСЛУШКОВЦИ, бизнес и ПРОГРЕС не се прави! Та и с БТК така. С ПОСЛУШКОВЦИ и НЕГРАМОТНИЦИ като Бойко Димитрачков, Гергани и царски говорители, ФАЛИТА на компанията е в кърпа вързан!


  СТАМБОЛОВ!

  27.01.2007г.
  гр.София!

 20. 20 Профил на tozi deto e vatre v ne6tata
  *****
  Гневно

  bi bilo xubavo da si sednete na zadnicite i da se zanimavate ,po skoro da opitvate da se realizirate,a ne da obsazdate koi kakvo e napravil. ne6tasnici,ne sam vijdal po jalki sa6testva ot vas!!!!!

 21. 21 Профил на до горния /горната/
  *****
  Неутрално

  България е затова на туй дередже, щото много сте УМНИ затова е последна по всичко в Европа! Ако имаше италианска ПРОКУРАТУРА /комисари/ на мястото на нашата, досега да сте ОСЪДЕНИ и вкарани зад РЕШЕТКИТЕ, което всъщност сте си го заслужили но НЯМА КОЙ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK