Българските ветеринарни лекари ще имат своя съсловна организация

Българските ветеринарни лекари ще бъдат обединени в национална съсловна организация, която ще сключва годишен рамков договор с министъра на земеделието и горите, съобщи правителствената информационна служба. Той ще е основата за сключване на договорите между директорите на регионалните ветеринарномедицински служби и регистриралите ветеринарни практики.


Обединението е регламентирано с приетия от правителството законопроект за националната съсловна организация на ветеринарните лекари в България. Тя ще се нарича Български ветеринарен съюз (БВС) и членството в нея е едно от условията за практикуване на ветеринарномедицинска дейност.


В едномесечен срок от влизането в сила на закона регионалните ветеринарномедицински служби, съвместно с областните клонове на Съюза на ветеринарните лекари в България, Камарата на практикуващите ветеринарни лекари и останалите ветеринарни организации и сдружения, трябва да изготвят списъци на практикуващите ветеринари на територията на областите. Месец след изготвянето на списъците сформираните областни колегии трябва да свикат учредителни събрания, на които да изберат делегати за учредително общо събрание на БВС.


В тримесечен срок от влизането в сила на закона избраните областни съвети на областните колегии трябва да определят на национална среща датата за учредителното събрание на БВС. На него ще бъдат приети устав на съюза и ще бъдат избрани председатели, заместник-председатели и членове на националния съвет, на контролна комисия и комисия по професионалната етика.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на гггггггг
    *****
    Гневно

    Правилното заглавие е "ветеринарите ще имат ЗАДЪЛЖИТЕЛНА съсловна организация". Иначе, те и сега си имат съсловни организации.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK