Президентът на Американския университет напуска по-рано

Президентът на Американския университет в България (АУБ) Майкъл Ийстън ще излезе преждевременно в пенсия от лятото на тази година, съобщиха във вторник от учебното заведение. Ийстън, който дойде в България през есента на 2005 г., реши да напусне поста девет месеца по-рано от предвиденото и посочи като мотив семейни и здравословни причини.


"Надявах се да остана още една година в АУБ, но продължителни здравословни проблеми в семейството налагат връщането ми в САЩ, за да бъда с близките си. Вярвам, че постигнах онова, което си бях набелязал като цел", каза Ийстън по време на редовната среща във Вашингтон на настоятелството на американския университет. Докато бъде избран нов президент, ръководството на АУБ ще бъде продължено от ректора по академичните въпроси Ан Ферън и вицепрезидента по финансовите и административните въпроси Александър Александров, обявиха от учебното заведение. "Ролята на ръководството е извънредно важна. Майкъл Ийстън и неговият екип свършиха изключителна работа и надминаха всичките ни очаквания", каза председателят на настоятелството на американския университет Дейвид Фланегън.


Настоятелството на университета състави комисия за избирането на нов президент и ще наеме компания, специализирана в подбора на кадри за висши постове в сферата на образованието. Комисията ще търси подходящите кандидати в САЩ и Европа.


Ийстън е вторият президент на американското висше училище, който напуска поста преждевременно. Той смени Рейнолд Блум, който подаде оставка много преди да му изтече мандатът. Тогава беше обявен конкурс за избор на негов наследник и до финалната фаза достигнаха шестима кандидати, всичките американци. Преди да дойде в България, Майкъл Ийстън беше президент на "Сити юнивърсити" в Сиатъл, щата Вашингтон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK