Полицията започва проверки на частните охранители

Проверки на звената за самоохрана и частните охранителни фирми започва от 1 февруари в цялата страна главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция". Те са разпоредени от директора на националната служба "Полиция" главен комисар Валентин Петров, съобщи пресцентърът на МВР.


Приблизително 1200 фирми и над 2000 звена за самоохрана са лицензирани по Закона за частната охранителна дейност в цялата страна. В тях работят около 130 хиляди охранители, се посочва в съобщението.


Особено внимание ще се обърне на предоставените охранителни услуги с висока степен на риск - охрана на ценни пратки и товари, лична охрана на физически лица, охрана на имущество на физически или юридически лица и на обекти с особено значение за икономиката и сигурността на страната.
Комплексните контролни проверки ще се извършат в местата, поети за охрана, както и в офисите на звената за самоохрана и частните охранителни фирми. Ще се проследява наличността и коректното попълване на документацията, конкретната организация и непосредственото изпълнение на охранителната дейност.


Проверката е предизвикана от зачестяването на инциденти при осъществяване на охранителната дейност, допълват от полицията.


При констатиране на нарушения контролните органи ще предприемат предвидените в закона административно наказателни мерки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK