Държавата търси частници да й събират дълговете

Досега най-активни са общините и МВР

Държавните институции масово се интересуват от възможността частни съдебни изпълнители да събират вземанията им, съобщи председателят на камарата им Георги Дичев. Той обясни, че много учреждения са се обърнали към камарата, за да разберат при какви условия частниците биха се заели да съберат парите от длъжниците им.


Частни съдебни изпълнители и в момента събират дългове към държавата, каза Дичев. Според него най-често общините търсят съдействие от колегите му, за да си получат парите от различни фирми. Някои полицейски управления също са сключили договори с частните изпълнители. Те търсят съдействие за случаите на недобросъвестни длъжници, които не си плащат за сигнално-охранителна дейност. Радваме се, че в институциите има хора, които искат дълговете към държавата да бъдат събрани бързо, каза Георги Дичев. Той припомни, че за по-малко от година колегите му са върнали на кредиторите над 90 млн. лв. Частните изпълнители имат образувани дела за близо 390 млн. лв. и са приключили 5500 от тях.


Преди дни от Агенцията за държавни вземания обявиха, че ще възложат на частниците да съберат дългове към фонд "Земеделие" и са им предали 53 изпълнителни листа. Мотивът за прехвърлянето на делата е, че държавните изпълнители са претоварени.
Според агенцията с парите на фонд "Земеделие" ще се заемат частните изпълнители, които са заявили, че "ще се съобразят с решението на камарата, съгласно което не се събира такса за образуване на дело за вземания на държавата, а същата се събира от длъжника". Няма подобно решение и би било незаконно да не събиране такса както от държавата, така и от всеки друг взискател, заяви Дичев. Той обясни, че несъбирането на такса ще доведе до нелоялна конкуренция. Освен това относно частните си вземания държавата е взискател като всеки друг и не се ползва от привилегии. Според Дичев е въпрос на лична преценка на всеки изпълнител дали да събере такса или не. Единствената "привилегия", с която се ползва държавата, е, че ако частен изпълнител й опрости възнаграждението, което му дължи, няма да бъде наказан от камарата. Във всички останали случаи изпълнителите се санкционират за нелоялна конкуренция.


Частните изпълнители събират и публични вземания на държавата. Дичев обясни, че при всяко дело, ако се установи, че длъжникът не е платил например данъци, първо се събират тези пари и се дават на държавата, а едва след това се плаща на останалите кредитори.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Niko
    *****
    Весело

    Ei gi mafiotskite grupirowki, kakwo oste chakate.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK