Средище на местни занаяти по проект на Община Трявна

Черквата "Успение Богородично" в село Енчевци да стане основа за изграждане на манастир, около който да се създаде средище на местни действащи занаяти. Това предвижда проект на общината, изпратен до Министерството на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/, информираха от общинската администрация.Проектът предвижда всички селски черкви на територията на общината да бъдат обновени и включени в туристическа дестинация, а местни действащи занаятчии да обогатяват впечатленията на туристите.


Отправна точка на туристическия маршрут ще стане бъдещият манастир в Енчевци, а храмовете в селата Нейковци, Скорците, Фъревци, Белица и Станчев хан ще бъдат оживени с вложените средства и посещенията на туристите, смятат отобщината.
Община Трявна е поискала съгласието на Великотърновския митрополит Григорий и проектът в село Енчевци е получил неговата благословия, тъй като храмовете са собственост на Българската православна църква, обясниха от общината.


Стойността на туристическия проект е изчислена на около 1 милион евро. Ако идейният проект бъде одобрен в МРРБ и му бъдат отпуснати средства за реално проектиране, община Трявна ще кандидатства с него пред Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK