Нови изисквания за интернет залите

Сега децата прекарват в интернет залите много повече от 2 часа

© Цветелина Николаева, Reuters

Сега децата прекарват в интернет залите много повече от 2 часаСобствениците на интернет зали трябва да ограничават до 2 часа стоенето на децата до 14 години пред компютрите. Това предвижда наредба на Министерството на здравеопазването, публикувана в Държавен вестник. Тя важи и за класните стаи, в които се провежда обучение по информационни технологии.


Малолетните нямат право и да влизат в клубовете след 22 ч. без възрастен придружител. Младежите до 18 години пък не могат да стоят пред екрана повече от 3 часа, предвижда наредбата. Около всеки компютър в обществените интернет клубове трябва да има поне 3 кв.м. Пушенето в залите е забранено.


Предвижда се залите, предназначени за повече от 20 посетители, да разполагат не само с основен, но и с авариен изход. Ако помещението е в жилищна сграда, входовете трябва да са самостоятелни. Подовата настилка трябва да е такава, че да улеснява почистването, което пък трябва да става поне на всеки 8 часа. Наредбата изброява и конкретни технически изисквания за оборудването, честотния обхват, магнитната индукция, възможностите за регулиране на яркостта, туширане на отразения блясък.
Нивото на шума не трябва да е над 65 децибела, което съответства на нормалното за офисите. Ограничението за температурата на въздуха е да е между 18 и 25 градуса, а за влажността - от 30 до 60%. Друго изискване е да има достатъчно място за клавиатурата, така че ръцете да имат опора, столът да е на колелца, а височината на седалката да може да се регулира.


Отговорността всичко това да се спазва е на собствениците на заведението. Тях ще ги контролират районните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (бившите ХЕИ).


Националната здравна карта предвижда от 260 болници 100 да продължат да бъдат подпомагани от държавата като стратегически, а другите могат да останат, ако общините са готови да ги издържат или приватизират, заяви министър Гайдарски. Според него увеличението на здравната вноска няма да доведе до практическо увеличение на парите за здравеопазването. "Някои хората имат много къса памет. Само преди 5-6 години пациентите си носеха чаршафи и лекарства, когато ги приемат в болницата. С тези средства ние правим прилично здравеопазване, няма повече пари", каза той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK