София ще има нови цени на водата от април

София и Бургас ще имат нови цени на водата от началото на април, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Константин Шушулов. От март по-скъпо ще я продават дружествата в Хасково, Севлиево и Петрич . В София и Бургас поскъпването ще е с месец по-късно, защото регулаторът върна бизнес плановете на двете дружества за промяна.


В края на миналата седмица ръководството на "Софийска вода" и комисията обсъдиха новите тарифи и инвестиционната програма за следващите две години. Компанията предлага поскъпване на кубик вода с 40% до 1.02 лв. без ДДС и инвестиции от 79 млн. лв., съобщи секретарят й Иван Иванов. Той обясни, че това е условие за получаване на средства от програмата ИСПА и ЕБВР.


Разговорите за новите цени предстоят. Искаме "Софийска вода" да докаже, че ще вложи 37 млн. лв., коментираха от регулаторната комисия. Тя е изискала от компанията доказателства, че международните институции поставят тази цена като условие за финансиране. За да влязат в сила новите тарифи, дружеството трябва да направи публично обсъждане до 16 март. ВиК - Бургас, предлага водата да поскъпне със 17% за гражданите и с 9% за фирмите. Регулаторът ще вземе решение на 14 март.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK