Малките фирми бяха отблъснати от военните търгове на НАТО и ЕС

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) даде в понеделник да се разбере, че предпочита големи и конкурентоспособни компании, а не по-малки фирми да участват в търговете на НАТО и Европейската агенция по отбраната.


Председателят на комисията Цвета Маркова обясни преди среща с военни аташета, акредитирани у нас, и български отбранителни фирми, че общите очаквания са в търговете на НАТО и ЕС да участват по-големи дружества, а не "незначителни търговски партньори". Затова Маркова прогнозира, че максимумът български фирми, които ще получат сертификат за индустриална сигурност, който им позволява да участват в тръжните процедури, ще е 32. В момента 16 компании имат такъв документ, а регистрираните в Министерството на икономиката желаещи да търгуват с НАТО и ЕС са 98.


Малко е вероятно този брой да бъде достигнат, каза обаче Маркова и допълни, че не може да се очаква компаниите със сертификат да нарастват безкрайно. На въпрос дали това не е форма на регулация от страна на ДКСИ в частния сектор Маркова отговори отрицателно и обясни, че такива са правилата. Ако малка фирма отговори на условията, тя ще получи съответните документи, но ще трябва да преодолява конкуренцията на големите български и западни компании, обясни тя.
Шефката на ДКСИ съобщи, че се очаква да се даде възможност на научни колективи и организации също да могат да кандидатстват в отбранителните търгове и разработки. Това беше приветствано от съпредседателя на сдружение "Българска отбранителна индустрия" проф. Стефан Воденичаров, според когото така ще се даде възможност да бъдат ангажирани много научни кадри. Той посочи, че само 4-5% от българската отбранителна продукция остават у нас, заради което перспективите пред нея са сътрудничество със страните от ЕС и НАТО.


Воденичаров даде за пример първия проект на Европейската агенция по отбраната, в който ще участва и България - разработката на лека бронирана машина. Проектът е на стойност 5 млн. евро и в него участват още Германия, Франция, Великобритания и Италия. България се очаква да участва в разработката на бронята на машината и телекомуникациите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK