Парламентът глаува за по-високи присъди при сводничество

Народното събрание одобри на първо четене няколко проекта за промени в Наказателния кодекс, свързани с наказанията за сводничество. В тях се предлага завишаване на глобите и присъдите за склоняване към проституция след последната поправка, станала известна като "Ванко1", съобщи Дарик радио.


След последните промени в Наказателния кодекс тежките наказания за сводничество, а именно затвор от 10-20 години, се налагат само, ако престъплението е извършено след употреба на наркотици. В останалите случаи, дори когато жертвите са малолетни, предвидените присъди са до 6 години затвор.


Предложената и одобрена днес промяна на първо четене, внесена от юристи на мнозинството, се предлага, когато сводничеството е с користна цел, лицата да се наказват със затвор до 10 години. Тази сутрин дебати по текста нямаше. При дискусиите, които започнаха още в края на вчерашното заседание, юристи от мнозинството заявиха, че не поправката, направена от Народното събрание през октомври миналата година е причина за облекчената присъда на Ванко 1, а качеството на повдигнатото обвинение срещу него.


Тепърва наказанията за сводничество ще се уточняват преди окончателното приемане на промените в Наказателния кодекс. Дори и предлаганите по-високи присъди да бъдат гласувани, това няма да промени хода на висящите дела.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK