"Бойко Борисов е свързан с българската мафия", сочи американско разследване

Докладът е поръчан от хора, уплашени от ГЕРБ, смята столичният кмет

"Бойко Борисов е свързан с българската мафия", сочи американско разследване

© АСЕН ТОНЕВБойко Борисов е свързан с най-големите представители на българската мафия. Това се отбелязва в поверително разследване за оценката на риска в страната, възложено от частна банка и публикувано от американското издание "Конгрешънъл куотърли", което осигурява новини за дейността на Капитолия, където се намират американският Конгрес и Сената, предаде Инфо радио.


"Най-могъщият политик в най-новия съюзник на Вашингтон в световната война срещу тероризма – България е близък съратник на известни гангстери и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република", твърди докладът. "Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов е най-новият пример за политически компромис заради глобалната война на администрацията на Буш с тероризма, която кара Пентагона, ЦРУ и ФБР да се съюзяват с някой от най-корумпираните и агресивни световни лидери", продължава изданието.


Според поверителното досие, събрано от екипи от бивши американски топполицаи за швейцарска финансова институция, Борисов е също считан за бизнеспартньор и бивш съратник на някой от най-големите гангстери в България.
Докладът показва, че по време на четиригодишната си работа във вътрешното министерство – от 2001 до 2005, Борисов е използвал служебното си положение, за да управлява официалната корупция, така че свързани с гангстерите лица да премахват своите конкуренти от подземния свят. Същевременно изданието коментира и думите на бивш високопоставен ръководител във ФБР, който изразява съжаление, че администрацията на Буш е приела България и съответно Борисов като съюзник в борбата срещу тероризма.


"Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да си изчисти и моето мнение е, че той е бил много по-уязвим за критиките през 2005, отколкото сега", казва бившият високопоставен служител на ФБР, пожелал анонимност. Въпросната статия е изпратена от българското посолство в САЩ до президентството, МВнР и МВР.


Кметът на София Бойко Борисов заяви, че докладът, в който го обвиняват във взаимодействие с организираната престъпност, е поръчан от хора, които са уплашени от политическа партия ГЕРБ, предаде Агенция "Фокус".


Според Борисов докладът е съмнителен, защото е поръчан от швейцарска финансова институция и е правен от анонимни хора. Борисов посочи, че ръководителите на всички чужди служби са негови приятели и има прекрасни отзиви от тях. Той дори покани журналистите в кабинета си, за да снимат медалите и благодарствените писма, които е получил като главен секретар на МВР.


Десните и засегнатите кръгове от БСП стоят в основата на този компромат, смята Бойко Борисов.


Демократи за силна България настояха за незабавна реакция на президента Георги Първанов и главния прокурор Борис Велчев.


"За пореден път истината за престъпността и корупцията в България излиза от чужди институции", заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев. По думите му, този скандал е надпартиен и накърнява образа на страната ни като достоен съюзник. Тъмносините настояват за изслушване на премиера и министрите на външните и вътрешните работи, които трябва да са запознати с документите по случая. Вътрешната парламентарна комисия да изслуша съответните заместник-министри, както и ръководителите на специалните служби, искат още от ДСБ.


Независимият депутат Лъчезар Иванов, който е сред учредителите на ГЕРБ, определи твърденията в американското списание като несъстоятелни. Целите са ясни – да се дискредитира Бойко Борисов, тъй като той има най-високия рейтинг в държавата, посочи Иванов.


Димитър Абаджиев коментира, че Борисов е получил най-високите отличия на ЦРУ и ФБР, които, по думите му, не се дават просто така. Той изрази убеденост, че зад публикацията стоят български политически сили, които са срещу ГЕРБ.


-----------------
Очаквайте подробности за изданието "Конгрешънъл куотърли" и за автора на статията Джеф Стейн.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK