Оригиналният текст на статията за Бойко Борисов на "Конгрешънъл куотърли"

"Българският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията, твърдят следователи". Под това заглавие авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли" (Congressional Quarterly или кратко CQ) публикува обширна разработка за софийския кмет Бойко Борисов. В статията, публикувана на 2 март във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност", се казва още, че Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България" и приключен преди 18 месеца.


Следва оригиналният текст на публикацията:


Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.
Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София. Карате фанатик - преди той е бил треньор на българския национален отбор - чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.


Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България".
Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.


През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. "След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г.... имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България", посочва докладът.


"Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение", продължава текстът.
Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групирорвка СИК. (Пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не можа да ни преведе какво означават на английски съкращенията IPON и SIK) "Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България", казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити "убийства" под негов надзор.


"По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", твърди докладът като цитира публикации в българските медии. Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат "изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите".


---------------------
Разследванията на ЕС

Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.
През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има "много малко разследвания и присъди" срещу престъпните банди в България.


От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда", заключават проверяващите от ЕС.


Осем месеца по-късно високопоставени български полицейски служители свикаха пресконференция, за да обявят, че е ликвидиран трафикът на хероин, който бил основен източник на насилието и корупцията.


"България вече не е използвана като основен канал за трафик на наркотици, заяви ръководителят на националната служба за борба с организираната престъпност", съобщава на 6 февруари 2007г. агенция Novinite.com без да посочи кой точно от тримата висши полица на пресконференцията е произнесъл тези думи.


Българското посолство във Вашингтон предаде двата подрпобни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.


Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил "целуни ме отзад", когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. "Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС", каза Янсен пред "Файненшъл таймс". "Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях."
И наистина, България бе приета в ЕС през януари. През 2004г. тя влезе в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.


Според някои съобщения от миналата година България е приютила един от тайните центрове на ЦРУ за задържане на терористи и сега специалисти обясняват, че би трябвало Борисов директно да е бил част от този процес, но правителството в София отхвърли публикациите.


"Най-популярният политик в България", както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.
"Едно нещо е сигурно...", писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната, "Борисов е и ще бъде "Силният".


===============================================================================


Близък до разузнаването на САЩ

"Бойко Борисов е колоритен образ, появяващ се често в българските медии и представящ се за очите и ушите на ФБР и Сикрет сървиз в България", се казва в доклада на частната швейцарска банка. "Твърди се, че българската публика има специално отношение към Борисов заради съобщенията, че е приближен на ФБР, Сикрет сървиз и Интерпол."


Посещението на Борисов във Вашингтон през май 2006г., където той се среща с висш служители на ЦРУ и Държавния департамент, изглежда потвърждава това.


Джон Маклафлин, бивш зам.-директор на ЦРУ, участващ в новите договорености с България по въпросите на сигурността, казва, че не си спомня да се е срещал специално с Борисов, но призова да се проявява търпение, когато става дума за страната от бившия съветски блок.


"Те са интересни хора, които искат да помагат и помагат", каза Маклафлин в интервю. "Те все още търсят своя път в света след десетилетия на подчинение пред бившия СССР. Това ще отнеме известно време."


Но новият съюз може би вече изплаща дивидент в борбата с тероризма.


Два месеца след визитата на Борисов България залови камион, натоварен с радиоактивни материали, пътуващи към Иран, както твърди съобщение на агенция "Франс прес" от 23 юли 2006г.
Новият съюз е приветстван от републиканеца от Южна Каролина и член на Конгреса Джо Уилсън, който твърди, че е "наистина влюбен" в България след мониторинга на изборите там през 90-те години. Впоследствие той създава групата за приятелство с България в американския Конгрес.


"Добрите отношения с България са жизнено важни, защото тя е стратегически разположена в Югоизточна Европа", каза той неотдавна в телефонно интервю.


===============================================================================


Другите бази

Неотдавна българска информационна агенция съобщи, че през април от България ще излитат американски стелт бомбардировачи и крилати ракети, насочени срещу Иран.


Но конгресменът Уилсън не вярва САЩ да са изградили базите си в България с цел да атакуват Иран.


"Имаме бази по-близко до Иран и самолетоносачи (в Персийския залив)", посочи той.


Според него България е "постигнала напредък" в борбата с корупцията и посочва приемането й в ЕС.


Но бивш високопоставен служител на ФБР критикува прегръдките на администрацията на Буш с България и, съответно, с Борисов като съюзник срещу тероризма.


"Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се очисти и според мен той беше много по-уязвим за критики през 2005г., отколкото днес", коментира той при условие да остане анонимен.
Служителят допълва че, "администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас - изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен".

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на верверв
  *****
  Разстроено

  Гаден тъп пожарникар.

 2. 2 Профил на Rrrr
  *****
  Неутрално

  Някои неща са завинаги - фирма с Пашата, подпис за Сапио.

  Предлагам на Бо Бо да мълчи като Костов. Има ефектец.

 3. 3 Профил на x
  *****
  Неутрално
 4. 4 Профил на Путинка
  *****
  Неутрално

  Мошеникът Симеон, наричан още Черепа, е бил виден хазартен играч, затънал в дългове до 2000г. Дългавете му ги платили Мултигруп. За връщането му в България са отговорни червените генерали - само и само да изместят ОДС и Костов. Кампанията на СИМЕОН през 2001г. е платена от КЮЛЕВ, МУЛТИ и всички криминални босове. И те крадоха спокойно 4 години. Симеон се отблагодари на БСП-ДС като ги върна на власт, а те му платиха с народни имоти за 230 млн. долара. 90% от тези имоти не сабили собственост на Кобургите !!! Мафиотска държава !!!

 5. 5 Профил на ГЕРБавия
  *****
  Неутрално

  Какво е ГЕРБ ???
  Какво е ГЕРБ ??? Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма - ГЕРБ !!! Бате Бойко е все още член на БСП !!! Не си върнал книжката - отказал да се деполитизира. Сол ташак на Т.Живков. Членове ГЕРБаджии са мутри, трафиканти, охранители, комунисти далавераджии, чалгаджии.... Да ни е честито....

 6. 6 Профил на сандо
  *****
  Неутрално

  ниакои пат така става.При нас всеки път.

 7. 7 Профил на хан крум
  *****
  Неутрално

  Хехехехе, кефи ме как всички го насират ББ-то обаче не виждам това да се отразява на неговата популярност. 'Ше ни оправи сите, ей (във всеки един смисъл)

 8. 8 Профил на Хосе
  *****
  Неутрално

  АКО АМЕРИКАНЦИТЕ ЗНАЕХА, ЧЕ БАТ' БОЙКО Е ИЗОБРЕТИЛ МЕКСИКАНСКИЯ ЕЗИК, НЯМАШЕ ДА ГО ВЗИМАТ ТОЛКОВА СЕРИОЗНО.

 9. 9 Профил на вайк
  *****
  Неутрално

  Мутрата Борисов - в затвора!

 10. 10 Профил на Все едно кой
  *****
  Неутрално

  Преди години, по време на войната в Авгатистан, САЩ станаха съюзник с Осама Бин Ладен, за да опазят едно затънтено кътче от света от комунизъм. После на 11. септември се оказа, че са се прегръщали с дявола. Като вкарват днес Б.Б. в световната политическа игра, дали няма да съжаляват утре?

 11. 11 Профил на delyan
  *****
  Любопитно

  не може да не се отбележи, че Борисов има голямо уважение към "бизнесмените". нали когато сме видели "бизнесмени" да влизат в ресторант, ние е трябвало да си излезнем от ресторанта!!!!

 12. 12 Профил на Биг Дик
  *****
  Неутрално

  Борисов не ме вълнува особено, определено не съм му фен и шансът да гласувам някога за него е горе-долу около 0.5%. Но въпросния "доклад" съдържа толквоа фактологически неточности, откровени глупости и изнасилени връзки, че просто се чудя на акъла и безкритичността на писалите преди мен. Мразя да ме манипулират, а особено мразя да ме манипулират по толкова тъп и лесен за оборване начин. Но явно не съм в "таргета" на подобни развлекателни копромати (правописът на предната дума е правилен) - така, че "оти да се косим като че ми мине"...Айде със здраве

 13. 13 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Б.Борисов-мафиот!Съмнявал ли се е някой в това?То е очевадно.По важно е да знаем на кого служи той.И защо точно сега се появи неговата партия от мафиоти.На кого интересите ще обслужва, като дойде на власт Бойко.Кой финансира партията му??Сценарият като,че ли повтаря,както стана със Симеон-направиха му партия,излъгаха народа,ограбиха го и така до края на света.Сега отново партия,отново демагогия,лъжи и грабежи.А много е вероятно Бойко да е агент на КГБ т.е да прокарва руски икономически и политически интереси Така БСП заедно с Бойко пак ще управлява ,а Русия ще си запази влиянието у нас.На ЦРУ остават само трохи т.е Бойко да е двоен агент.Услугите на ЦРУ са само трохи, т.е да не му се пречи да върши голямото престъпление.Така БСП ще остане в сянка и няма да носи отговорност за нищо.Пешкира накрая ще опере Бойко-ще бъде изхвърлен на бунището.През това време ще се подготви следващия сценарий на властта от братушките.Вижте какво става със Симеон-той вече не е нужен и ще си отиде от политическата сцена .А през това време мафията в България ще граби,пуснаците ще дерат кожи без умора.Народа нека спи.

 14. 14 Профил на Нина
  *****
  Неутрално

  Симеон продаде ордените на баща си ,за да си плати дълг към казино в Мароко! Жена му застопорила всички семейни пари,за да не остане на улицата! Продажници от БСП,ДПС,Илия Павлов, Кюлев и други "честни" банкери го докараха на власт!

 15. 15 Профил на men
  *****
  Неутрално

  Rusnacite go dokaraha s agentite na DC/KGB/..Inache nema kak da stane.
  Bez blagosloviata na Moskva ne stavat tezi raboti. IGRA.

 16. 16 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Ми сега кво шъ прави оная патка Мира Янова. Пак бая пари шъ и трябват да му вдигне рейтинга на бат Бойко

 17. 17 Профил на men
  *****
  Неутрално

  Tova e pologenieto v BG.dage USA ne moge da nameri svesni/chestni/
  hora za sauznici samo podmazvachi i gansteri.
  Izglegda tova e deregeto v stranata,nemat koi znae kakav izbor horata.
  Verojatnosta da popadnesh na mutra ili ganster kloni kam 100%.
  Nema kachestveni hora,kachestvoto izbega na zapad i mai shte prodalgava
  da bega natam kakvoto e ostanalo vse oshte.

 18. 18 Профил на men
  *****
  Неутрално

  Ako bat Boiko igrae dvoina igra dano ne e taka,
  prosto dnite sa mu prebroeni.

 19. 19 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Нима всичко това не се знаеше отдавна в България? И кой му прави имиджа ? Нали тава са същите тошевци , които са винаги в услуга на властта!Американците обаче демонстрират на практика старата английска маскима , че нямат вечни приятели , а имат вечни интереси! И къде сме ние в тази игра? За всеки случай не от печелившата страна!

 20. 20 Профил на П.
  *****
  Неутрално

  Ако някой си направи да прочете оригиналната статия, ще види, че тя е леко неграмотно написана. Аз не защитавам Борисов, но например София е написана като Sophia и Sofia, на две места си противоречат - на едното твърдят, че Борисов искал да е президент, после искал да оглавява правителството.
  Няма сериозно американско политическо издание, което да прави такива кокошкарски изяви.
  Освен това, като се замисли човек, Овчаров беше скоро тук в САЩ, така че тази кампания от Америка не е особено изненадваща.

 21. 21 Профил на петроФ
  *****
  Неутрално

  Има качествени хора разбира се. Не всички са на запад. Още повече че на запад отидоха да си харчат милионите и бая червени крадци.
  Има качествени хора, но народа не ги разпознава, не ги разбира и разбира се, не ги избира
  Защото тези хора не правят чалъми и салтанати, не чупят стойки ката ден по кабеларките, като ББ и ВС, затова и никой не ги забелязва.
  Когато българският народ почне да отсява сеното от пляват и4 да различава доброто от злото, тогава и тези хора ще бъдат забелязани.
  А кога ще стане това ли ? Като му доде времето, както обичаше да казва един доскоро много популярен шмекер.

 22. 22 Профил на така мисля
  *****
  Неутрално

  Абе мафиот ли е не е ли мафиот не знам,ама ако вземе властта бая хора ще реват,какво си мислите че има хора в власта на други държави и са света вода ненапита то е ясно че ще си подсигури с някой лев,но тези които крадат народни пари да са по-малко.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 24. 24 Профил на Чейндж бюро
  *****
  Неутрално

  Бойко ни е ясен, но и американските вестникари не падат по-долу. Като нашите български журналисти - някакво чейндж-бюро направило проучване и поверителният доклад станал 5.27 дюйма!

  Статията е същият въздух под налягане, като ББ. Сульо срещу пульо.
  А кой е платил за статията? Всички партии в България мразят ББ. Всеки е дал по нещо.

 25. 25 Профил на -
  *****
  Неутрално

  бая са жегнаха ченгесарите от една статия; наизлязоха като дъждовни червеи след дъжд; разлаяха се като бесни кучета; бръмчат и искат да жилят като освирепели оси; все едно чета и слушам навивките от преди 30-40 години за "идеологическата диверсия на американския империализЪм".

 26. 26 Профил на Chestito!
  *****
  Гневно

  Borissov was also a major player in last year’s deal with the Bush administration to base U.S. air, naval and army forces in Bulgaria, a potential staging ground for an attack on Iran, about 800 miles east across the Black Sea.

  E kvo kat avtora e kongresmen? V US kongress da ne bi da niama debili!

 27. 27 Профил на National Monthly
  *****
  Неутрално

  Поръчителите можеха да дадат парите за статията на български журналисти, вместо да изнасят поръчката навън. ИЗБЕРЕТЕ БЪЛГАРСКОТО!

  Не че няма верни и всеизвестни неща в статията, но напъните си прозират.
  В момента в България има две нови политически фигури със значителна подкрепа - Сидеров и Б.Б. И двамата ще бъдат жестоко обстрелвани и вътре, и навън, в чужбина. Но като се има предвид кой гласува за тях, ефектът със сигурност ще е обратен, и за двамата.

  Поръчителите на статията са дали пари на вятъра

 28. 28 Профил на качамак
  *****
  Неутрално

  Покраи всяка лъжа има и малко истина.Колко е истината и лъжата ще покаже времето и местните избори.

 29. 29 Профил на bbb
  *****
  Неутрално

  Narodut e kazal "Klin klin izbiva" Tuj che, ako
  BB e mafiot--oshte po dobre za durzhavata.

 30. 30 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Странно колко много хора си мислят, че това е поръчкова статия срещу ББ. Това много ясно показва колко е зле българската "журналистика". Като например вчерашната "проява" на ББ в шоуто на Слави. Как всяка статия по вестниците и програма по телевизията се възприема като поръчкова (а и в повечето случаи е). И колко е ниско доверието в медиите.

  Разбира се уважаемите форумци забравят, че светът не е България, че Congressional Quarterly, не е вестник Труд, и че истината може и да се скрие на едно място, но може и да изскочи от друго.

 31. 31 Профил на borislav
  *****
  Весело

  TO se ochakvashe . Nkoy li ne pomni taynata sreshta na Borisov sus sakskoburgotski sled parlamentarnite izbori po-minaloto lqto? Borisov e podstaveno lice na NDSV s cel vlizane na zapadashtite caristi otnovo vuv vlastta. Ne biva da mu se vqrva.

 32. 32 Профил на тарикат
  *****
  Неутрално

  "НЯМА ПОЗИТИВЕН НАТИСК,КОЙТО МОЖЕТЕ ДА ПРИЛОЖИТЕ ВЪРХУ ТЯХ" - ХЕЙ,Г-Н ЯНСЕН,МНОГО СИ ПРАВ!

 33. 33 Профил на pisna mi
  *****
  Неутрално

  ave nema li svesten ekip da 6turmuva parlamenta ?tam sa nai-golemite bokluci v taq ebana durjava.......... ama toi naroda si go zaslujava da go 6ibat.to po to4no nema narod........

 34. 34 Профил на п.
  *****
  Неутрално

  много неща съм чувал за Б.Б.,къде истина, къде не.но трябва да се признае,че на този народ му е нужен човек като генерала.хората у нас не спазват никакви правила, а той е човек дисциплиниран по отношение на работата си.на много пречи, но и много му се доверяват.мисля, че ще се справи-за добро или лошо.

 35. 35 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1132 Весело

  Бойко Борисов е премиер на България сега!

  Хи Хи

 36. 35 Профил на ideyazabulgaria
  ideyazabulgaria
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Ето как работят слугите на мутроолигархията!
  Този пасквил показва, че БСП а вече е започнал предизборната си кампания срещу проформа свой „ противник“ Борисов-ГЕРБ, със старата фразеология заучена в школите на партията-АНОНС, обявяваща Борисов за „заплаха за националната сигурност. А по какво БСП се различава от ГЕРБ? По нищо, това са два мафиотски олигархични клана произлезли един от друг, даже като първи корпоративен клан и родител на всички останали, корпорацията на БСП подари на корпорацията на Бойко Биросов-ГЕРБ началния капитал. А БСП представлява най -голамата заплаха за бъдещето на България, понеже тя внесе неолиберализма у нас, роди мафията, силовите групировки, започна разграбването на държавата собственост и прибра с криминални начини почти цялата икономика на страната, сега държи най-важния отрасли от нея- енергетиката, докара всички външни мошеници-инвеститори и ги направи концесионери и приватизатори, разграбва заедно с тях националните богатства и изнася парите на България в черните си каси...и го върши заедно с ГЕРБ и другите си рожби-вси партии управлявали през прехода!
  Коментар на „Идея за България“

  Идея за България- алтернатива на статуквото
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK