Съдът отстрани шефа на фонд "Земеделие"

Асен Друмев е разследван за щети от 1 млн. лв.

Софийският градски съд в четвъртък отстрани от длъжност изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев заради обвинение в нанесени щети на държавата за 1 млн. лв. Мярката беше наложена броени дни след като Софийската районна прокуратура го е привлякла като обвиняем по разследване на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".


Според обвинителите Друмев съзнателно е сключил с частни фирми и лица неизгодни договори за наем в Разград и Пловдив, където са разположени офисите на разплащателната агенция. В резултат "са произлезли значителни вреди за фонд "Земеделие", се казва в съобщението на прокуратурата.


От миналата година работим по случая, каза директорът на ГДБОП Ваньо Танов. Той допълни, че проверката не е свързана с източването на програма САПАРД, но и не даде обяснение защо точно сега се съобщава за злоупотребите. Информация по случая беше публикувана още на 23 март 2006 г. във в. "Монитор", където се казва, че договорът в Разград е десетгодишен и е сключен с фирма ЕТ "Асотекс", собственост на зам. областния управител Хамза Чакър (ДПС). Името на Чакър е в няколко списъка на компаниите, които са получили пари от САПАРД. Фонд "Земеделие" е предплатил наема за 7 години, като на собственика са дадени над 600 хил. лв. Сделките са от 2005 и 2006 г."Изненадан съм от бързината на това съдебно решение", коментира земеделският министър Нихат Кабил, който свика извънредна пресконференция два часа след отстраняването на Друмев. Той каза, че агроминистерството е било притеснено от липсата на държавни сгради и затова се е прибягнало до наемането на частни помещения не само в двата града. Според Кабил обвинението срещу Друмев се повдига в изключително важен момент, точно преди решаващата мисия на Европейската комисия, която ще проверява готовността на разплащателната агенция да посредничи при изплащането на европейските субсидии. От тази мисия зависи дали ЕС ще ореже с 25% директните плащания за първата година, припомни министърът.


Късно в сряда управителният съвет на "Земеделие" е изслушал изпълнителния директор по отправените към него обвинения. Съобщението пристигна след 22 ч. Друмев е обяснил, че фондът е наел частни офиси в двата града, след като областните управители не са предложили подходящи държавни. Процедурите не изискват държавата да наеме сградите чрез обществена поръчка, а договорите са сключвани дългосрочно заради дейността на агенцията, поясни Кабил. По предложение на управителния съвет министърът в четвъртък е поискал извънредна проверка от Сметната палата. С мотив да не възпрепятства разследването в сряда вечерта Друмев е излязъл в 60-дневен платен отпуск. "Приех, защото той не е ползвал отпуск от назначението си във фонда през 2001 г.", обясни Кабил.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK