Научните звания ще се присъждат с по-бърза процедура

Една от идеите е да не зависят от свободните места

Израстването на учените в кариерата да става при по-опростена процедура, но при строги критерии. Това ще залегне в новия закон за научните степени и звания, който трябва да бъде приет до края на годината, съобщи председателят на парламентарната комисия по образование Лютви Местан. Промените в сегашния закон бяха обсъдени в поненделник от представители на академичната общност, членове на Висшата атестационна комисия (ВАК) и синдикатите.


В момента комисията присъжда научните степени и звания. Те обаче са тясно обвързани със свободните длъжности за доценти и професори в университетите. "Липсата на свободна длъжност спира израстването на учения, докато някой не умре или не се пенсионира", заяви председателят на ВАК акад. Петър Кендеров. Според него голяма вина за отдръпването от науката има и бавната процедура за присъждане на звания, която трае над половин година. В проектозакона тя е максимално опростена. Участниците в дискусията се обединиха около идеята в новия закон присъждането на звания да не зависи от свободните длъжности. Така ученият ще има възможността да стане доцент или професор, без да е задължително да е на щат някъде. В проекта ще залегне още признаването на интердисциплинарните достижения от една наука в друга.


Според Местан нов закон е задължителен, защото старият е направен за друг обществен строй. Депутатът заяви, че децентрализация ще има при опростяване на процедурите, но не и при критериите.
Частните университети са зад идеята за пълна децентрализация. "Крайно време е хабилитираните преподаватели да се избират от самите университети и да се премахнем монополът на ВАК", заяви в събота ректорът на Нов български университет Сергей Игнатов. Различна е идеята на просветния министър Даниел Вълчев. Според него трябва да има орган, подобен на президиума на ВАК, който да има административни и контролни функции, но трябва да се премахнат специализираните му научни съвети и комисии. На тяхно място трябва да има регистър на възможните рецензенти - хабилитирани лица от същото професионално направление, от които да се определя жури на случаен принцип. Гласуването трябва да е явно и рецензиите да се публикуват в интернет, обясни министърът.


"Академичната общност се обедини около идеята, че президиумът на ВАК трябва да е политически независим и да не се назначава от премиера", каза доц. Лиляна Вълчева от синдиката за висше образование към КНСБ. В момента университетите, БАН и Съветът на ректорите дават предложения, които се утвърждават от Министерския съвет. "Всеки премиер е използвал правото си да прави промени в предложените му списъци", обясни Кендеров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK