Регулаторът най-после откри нарушения в "Топлофикация"

Зам.- министър препоръча да се спре топлата вода на длъжниците

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага срещу "Топлофикация - София" да бъде образувано административнонаказателно производство заради установени при проверка нарушения. Това съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. По думите му най-вероятно дружеството ще бъде глобено, като максималната санкция е 20 хил. лв.


Проверката в "Топлофикация" е извършена от работна група на ДКЕВР, след като комисията се самосезира от големия


брой жалби на битови абонати срещу високите сметки за ноември и декември 2006 г. Проверката обхваща периода от октомври до края на декември миналата година. Констативният протокол за нарушенията ще бъде връчен на прокуратурата, ръководството на "Топлофикация", кмета Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Не считаме, че сме направили кой знае какви открития, но установихме нарушения, които могат да бъдат отстранени, посочи Шушулов.
При проверката е установено, че количеството подадена топлинна енергия от дружеството отговаря на температурните условия, но не е правилно разпределено. Причината е, че в абонатните станции не са настроени регулиращите устройства за подаване на топлина. Около половината станции в София имат добра апаратура, но тя не е настроена, посочи Шушулов. Той обясни, че така подаването на топлина в сградите е по-голямо от необходимото и сметките са по-високи. Това количество обаче е изразходвано и някой трябва да го плати, добави Шушулов. "Топлофикация" трябва да се погрижи за системите за регулиране, препоръчва ДКЕВР.


Сред установените от комисията нарушения са, че фактурите не отговарят на общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди, а отговорите на жалбите се бавят. От комисията препоръчват да се подобри системата за отчитане на топлата вода, като се синхронизира с тази на "Софийска вода". "Топлофикация" трябва да провери и сградите с висок разход, включително обитаемите тавани и мазета, тъй като те се топлят, без да плащат. Дружеството трябва да прецизира отчитането на енергията от щранг-лирите в жилищата, както и да разработи система за контрол на данните за дяловото разпределение, препоръчва ДКЕВР.


Междувременно зам.-министърът на икономиката Валентин Иванов препоръча на "Топлофикация" да ограничи подаването на топла вода, за да стимулира плащането на сметките. "Когато започнат да си топлят вода на котлони, ще започнат да си плащат сметките за парно", заяви Иванов. Посрещам със смях идеята да се спре топлата вода, коментира шефът на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Той припомни, че преди 2 години "Топлофикация - Казанлък" спря парното на абонатите заради неплатени сметки и накрая фалира. "Само за час софиянци могат да си решат проблема, като си купят един бойлер и ще използват топла вода на половин цена от тази на "Топлофикация", каза Кърлев.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на жоро
  *****
  Неутрално

  Междувременно бе пояснено, че въобще не се предвижда и не е коментиран вариант за възстановяване на надвзети суми. Като аргумент бе изтъкнато, че надвзетите суми са били разпределени по посока на общи жилищни части и от там към абонатите. Направени са препоръки за отстраняване на констатираните нередности. Да ни е честито. Все пак човек се чувства удоволетворен. Констатирани са нарушения и са направени препоръки Пък и да сте чували и виждали на крепостен селянин да му връщат нещо надвзето.

 2. 2 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Крайно време е и последните 12% да разберат че са излъгани и че единствения начин да си върнат парите е да ползват безплатно натрапените им услуги на "Топлофикация" до фалита на това безсмислено дружество.

  Следващата зима пожелавам "Топлофикация" да е фалирала. А понеже времето дотогава е малко и София няма да е газифицирана, ще се получи срив в електроснабдяването.
  Тогава правителството ще падне и АЕЦ "Козлодуй" ще бъде пуснат отново, въпреки мрънканията на ЕС.

  Дотогава се надявам и да са започнали строежите на няколко мини-завода за отпадъци в основните критични точки на София. Тези заводи ще произвеждат достатъчно топлинна енергия да захранват съответните квартали, използвайки изолирани части от преносната мрежа на бившето топлофикационно дружество. Така ще се решат много проблеми на Софиянци - няма да има нужда от сметища, ще се произвежда евтина енергия от отпадъци и ще се намалят с пъти загубите по пренос на топлото.

  Така е по целия бял свят... Дано следващото правителство, което изберем на предсроните избори наесен да се окаже разумно и да прилага решения! А не да дрънка глупости и да прикрива кражбите си като тая насрана коалиция и тоя насран софийски кмет!

 3. 3 Профил на HOT
  *****
  Неутрално

  ЗАЩО ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С НЕЙНИТЕ ПРОБЛЕМИ, А ПЛАЧЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА КЛИЕНТИТЕ?
  ПРОБЛЕМИТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ СА:
  1.ДА ПРЕДЛОЖИ ТОПЛА ВОДА И ОТОПЛЕНИЕ НА МАКСИМАЛЕН БРОЙ КЛИЕНТИ С ЦЕЛ МАКСИМАЛНА ПЕЧАЛБА БЕЗ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ДЪРЖАВАТА ЗА НАСИЛСТВЕНО АБОНИРАНЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ТОПЛА ВОДА И ОТОПЛЕНИЕ
  ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ СА:
  1.АКО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ УСЛОВИЯ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ НЕ ГИ УСТРОЙВАТ, ДА СИ НАМЕРЯТ ДРУГ ДОСТАВЧИК НА ТОПЛА ВОДА И ОТОПЛЕНИЕ.
  ВЪПРОС: КАК ДА РАЗБЕРЕМ ДАЛИ ПРОФ. ШУШУЛОВ ИМА ДИПЛОМА ЗА ЗАВЪРШЕНО ВИСШЕ ТЕХНИЧЕСКО ОБРАЗОВАНИЕ, КОЕТО ВСЕ ПАК Е ИЗВЕСТНА ГАРАНЦИЯ ЗА СПОСОБНОСТ ЗА ЛОГИЧНО МИСЛЕНЕ.

 4. 4 Профил на Филчев
  *****
  Неутрално

  Години, много години алкохоликът от ДКЕР подписваше като селски кмет нови и нови повишения на цените на топлото.В жалби, относно това , че за подгряване на 1 куб. вода ни надписват 204 квтч. подчинените на склерозиралия псевдоучен отговарят че това е нормално.Само че от чешмите ни не фучи прегрята пара! Съд за ятака на Вальо Топлото!

 5. 5 Профил на "регулаторът"
  *****
  Неутрално

  ГАВРАТА ПРОДЪЛЖАВА! "Регулаторът" открил нарушенията и първото, което се заявява: ограбеният си остава ограбен! Все повече мисълта, че ни управляват психически болни хора не ме напуска. Ако не е така, то нахалството е прекалено голямо. Защо ли сме такъв търпелив народ, само това не мога да си обясня! Каква е ползата от това, че ни заливат с информация за несправедливости, преднамерено некадърна работа на институции и т.н., а нещата продължават по абсолютно същия начин, нищо не се променя, нищичко!!! Омръзна ми от едни и същи "борци за правда", които фалшиво се пулят от тв екрана. Други пък откровено ти казват: това е положението! И какво от това?!! Ами нищо!

 6. 6 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Продължава популизмът на управляващите към едно дружество, което е тяхна собственост и се ръководи от тях. Продължава се с внушенията към народа, че някой друг му е виновен за собствените му беди. Продължава се с пропагандата, че не трябва да се плащат сметки. Само че в капитализма неплатени сметки няма. Ако не ги платим сега, ще ги плати държавата - т.е. отново ние чрез данъците. А след това като приватизират дружеството, новият собственик ще си събере дълговете. Т.е. ще платим сметката втори път. Всякакви внушения, че като фалира "Топлото" няма да се плащат сметки са във вреда на онзи, който им вярва.

  Това че в един месец фирма с изтръгнато ръководство и подложена на огъня на политически скандали не е работила добре, не е основание тя да се оплюва. Като няма началници очевидно техниците са го ударили на скатавка и не са си вършили работата. Така е във всяка соц-организация. Но това не е основание да оплюваме дружеството, което е наше, работи за нас и грее точно нас - софиянци. Това дружество плаща на Газпром и това му е основният разход. Всякакви внушения за корупционно раздути сметки са популизъм. 99% от разходите там изобщо не могат да се откраднат, защото са за газ, заплати, осигуровки и пр.

  Но той всеки прост народ си заслужава олигархията над него. Колкото е по-прост, толкова повече го мачкат. Сега ще ни смачкат и защото сме много хитри да не плащаме. Ще платим двойно.

 7. 7 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Да добавя, че вече нямам роднини в Топлофикация - те са извадени от там по най-сигурния за невръщане начин, така че в случая разсъждавам като обикновен трезвомислещ гражданин.

 8. 8 Профил на Гегата за Р.Овчаров
  *****
  Неутрално

  Много съм съгласен с номер 2!
  Крайно време е да започнат да фалират Големите тарикати.
  Май наистина се задава зимата на голямото недоволство.

 9. 9 Профил на ДАДА
  *****
  Весело

  Хайде да ви продам 1 тон амониева силитра! Евтино, много евтино!
  Вие живеете в блок, не обработвате земя и рабитите на бюро и на вас амониева силитра не ви трябва. Нищо аз ще ви я продам.

  Значи била изразходвана топлината енергия и някои трябва да я плати?
  ЕЙ СКОТ НЕЩАСТЕН ТИ КАТО ОТИДЕШ НА ПАЗАРА НЯКОЙ АКО ТИ ПРОДАДЕ РАЗВАЛЕНИЕ ДОМАТИ ТИ НЯМА ДА ГИ КУПИШ, НАЛИ. ВСИЧКИТЕ ПАРИ ДЕТО СИ ГИ ИЗКАРАЛ ПО ЛЕКАРСТВА ДА ГИ ДАДЕШ

 10. 10 Профил на тарикат
  *****
  Неутрално

  "Големите тарикати" ще фалират, да, Христо Ковачки ги чака. А как се работи за Христо Ковачки и какво става в предприятията, които стават негова собственост, бедна ви е фантазията! Много, ама много интересно как НИКОЙ НЕ СЕ ЗАНИМАВА С ВЪПРОСНАТА КРИМИНАЛНА ЛИЧНОСТ?!!!

 11. 11 Профил на занимава се
  *****
  Неутрално

  напротив занимават се и с него, както и с другите мутрагени, предлагат им се лобита и закрила срещу "дребни" суми...

 12. 12 Профил на Дуда
  *****
  Гневно

  Искам и още нещо да попитам, докога трабите на парното ще греят като луди-сиреч ще плащаме, въпреки че, навън е 20 градуса? допреди една година щом навън станеше 12 градуса парното спираше но, тази зима е топло- как иначе ще си продадат стоката дето не ни трябва, спряха термо винтилите и да се оправяме ....... те парите ще намерят как да си ги съберат.

 13. 13 Профил на бг
  *****
  Неутрално

  Топлофикация са гангстери .Те крадат най-нагло .Знам го от личен опит. И не може да те спаси нито комисия за защита на потребителите нито арменски поп. Проблемът не е в тях .Всеки би крал ,ако няма конкуренция. А те нямат.Това е проблемът.

 14. 14 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Правителството съвсем спокойно може да излезе с решение за амнистия на сметките, вместо да освобождава престъпниците! Грешката "Топлофикация" си е грешка на това и предишните правителства, които трябваше да я управляват кадърно. Съжалявам, ама хората няма да плащат грешките на банда глупаци, които нямат достатъчно смелост да кажат на Газпром че не са в състояние да плащат и да прекратят договора.
  Ще кажете да, ама Газпром ще осъдят държавата и пак ще си платим - ми да я съдят - ние после ще си го избием от газопровода, ако се сключи един правилен договор.
  Като продължават да действат като гъзолизци от тая коалиция, накрая народа ще спре да плаща и данъци! Ха да ги видим тогава какво ще правят! Не могат да глобят 7 млн. души, нито пък да ги арестуват!

  Мен никой не може да ме убеди, че е необходимо да се изгаря газ за отполение! Това са глупости - излишен разход! Топлината е вторичен продукт от производството на ел. енергия в ТЕЦ и АЕЦ. Пък и от други производства... Помислете колко ел. централи има в София? Колко предприятия има, които отделят достатъчно топлина за да топлят доста големи райони около тях? Вземете например цеховете за горене на отпадъци в болниците. Те могат да топлят съответната болница и тя да е независима от такива като "Топлофикация". Ако досега кметовете на София бяха кадърни, а не тъпанари като Янчулев, крадци като Софиянски и горили като Б.Б, щяхме да имаме вече поне 1 заводче за горене на отпадъци и проблем с топлото нямаше да има.

  Газпром като искат да им се плаща, да инвестират в газификацията на София и тогава потребителите ще плащат директно газта, а не цялата работа да минава през излишни посредници, като "Топлофикация"! Това е все едно аз да си карам колата и над мене да лети самолет, който да ми пълни горивото директно в карбуратора. Нали се сещате колко е ефективно това - колкото "Топлофикация".

  ЕС от години прилага мерки за енергийна ефективност, а ние обратното - топлим въздуха, щото на някой тъп държавник, като Р.Овч, така му е изгодно за джоба... при все че енергийна ефективност вече се учи в университетите... просто нямам какво повече да коментирам.

  Г-н Божилов, съгласен съм с 90% от статиите ви в коментари.ком, много са верни, но това е една от малкото теми за която категорично не сте прав! Предполагам сте повлиян от роднините си, които за радост вече са бивши служители на "Топлофикация".

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 16. 16 Профил на абонат
  *****
  Неутрално

  Чрез съд и чрез взлом мислят да ни малтретират за тези сметки.
  Тогава -всички пред парламента!

 17. 17 Профил на много ядосан
  *****
  Неутрално

  Да върнат на хората това,което са откраднали!
  А Валентин Иванов да си напъха един котлон в задника!

 18. 18 Профил на гладен пенсионер
  *****
  Неутрално
 19. 19 Профил на Нестор
  *****
  Неутрално

  Ако от ТП и правителството имаха акъл щяха да направят закон и да върнат някакви пари на абонатите. Да възстановят част от доверието. Това е в техен интерес.
  Сега клиентите ги е яд и не си плащат сметките.
  "Електроразпределение" са по-умни. Върнаха по 10-15 стотинки и сега са уж чисти.

 20. 20 Профил на Добри Божилов
  *****
  Неутрално

  Наблюдател,

  Газта от Газпром за минали периоди вече е изхарчена и накой трябва да я плати. А това дали принципно искаме Топлофикация, или можем да ползваме друг вид отопление, е отделен въпрос.

  Амнистия не е възможна, защото парите се дължат и Газпром няма да се навие да не си ги вземе. Те, според мен вече дори са платени от държавата, защото Газпром не можеш да го размотаваш дълго. Т.е. сметката е платена. Който купи фирмата, ще събере дължимото от стари сметки и ще си го сложи в джоба, а няма да го даде на държавата.

  Изобщо, правилата на пазара са такива, че не може да не си плащаш. Може да похитруваш известно време и после да си платиш повече. Но не и да не платиш.

 21. 21 Профил на Никола
  *****
  Неутрално

  Топлофикация има към 370 000 абонати от който събира по към 1000 лева на сезон = 380 млн ; за гориво разходите са ~200 млн ; в дружеството работят 2600 човека със средна заплата 350 лв = ~ 20 млн ( заедно с осигуровките ) ; ХА СЕГА МИ КАЖИ КЪДЕ ЗАМИНАВАТ ОСТАНАЛИТЕ 120млн ???

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK