Съдът окончателно отстрани Асен Друмев от фонд "Земеделие"

Съдът окончателно отстрани Асен Друмев от фонд "Земеделие"

© Юлия ЛазароваСофийският градски съд окончателно отстрани от длъжност изпълнителния директор на фонд "Земеделие" Асен Друмев, който е обвинен в сключване на неизгодни сделки и ощетяване на държавата с над 1 млн. лева, съобщи БТА.


Съдът прецени, че Друмев може да попречи на разследването да стигне до обективното изясняване на истината по делото, ако продължи да изпълнява длъжността си. В мотивите за решението си съдът се позова на показанията на един от защитените свидетели по делото.


В показанията си свидетелят е заявил, че Друмев е отправял заплахи към него, преди свидетелят да бъде разпитан от органите на досъдебното производство.
Прокурор Роман Василев каза, че ако остане на поста си, Друмев би могъл да манипулира показанията на свидетелите. На днешното заседание стана ясно, че двама анонимни защитени свидетелите са заявили, че се чувстват застрашени за служебното си положение, тъй като Друмев е отправял заплахи към тях.


Според прокуратурата, това би променило техните показания, както и показанията на свидетелите, които предстои да бъдат разпитани.


Съдът отхвърли твърдението на защитата на Друмев, че в продължение на пет месеца от него не било искано съдействие от разследващите органи и посочи, че обвиняемият досега не е оказал съдействие. Защитата на Друмев изтъкна, че подписаните договори, които са предмет на обвинението, са публични и че директорът на фонд "Земеделие" ги е подписал, защото подчинените му са били съгласни със законосъобразността и целесъобразността им.


Асен Друмев не се яви на днешното заседание, тъй като е в болница. Миналата седмица стана ясно, че той е излязъл в неплатен отпуск.


Прокуратурата обвинява Друмев, че през 2006 г. е сключил неизгодни сделки за наем на сгради в Плводив и Разград, където фонд "Земеделие" има действащи офиси, с което е ощетил фонда с около един милион лева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK