Вилно селище край язовир "Искър" ще бъде съборено

Издадена е първата серия от заповеди

Организацията "Граждани за зелена София" се обяви срещу построяването на небостъргач на мястото на ресторант "Ропотамо" в кв. "Яворов" . Новите собственици на терена - "Интърнешънъл кепитъл груп", ще срещнат съпротивата на обществеността, основана на закона, заявиха гражданите. Архитектите от инициативния комитет твърдят, че за да се построи толкова висока сграда, е необходимо съгласието на жителите на съседните три блока, а те не са го дали. Освен това инициативният комитет настоява кв. "Яворов" да бъде обявен за паметник на културата, тъй като бил единственият със запазена растителност

© Георги Кожухаров

Организацията "Граждани за зелена София" се обяви срещу построяването на небостъргач на мястото на ресторант "Ропотамо" в кв. "Яворов" . Новите собственици на терена - "Интърнешънъл кепитъл груп", ще срещнат съпротивата на обществеността, основана на закона, заявиха гражданите. Архитектите от инициативния комитет твърдят, че за да се построи толкова висока сграда, е необходимо съгласието на жителите на съседните три блока, а те не са го дали. Освен това инициативният комитет настоява кв. "Яворов" да бъде обявен за паметник на културата, тъй като бил единственият със запазена растителностДирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) е издала девет заповеди за събаряне на незаконни обекти около язовир "Искър", съобщиха от ведомството. Това е първата серия от заповеди за премахване, предупреди ДНСК. Те са в резултат на проверките в района на язовира, направени по разпореждане на прокуратурата през миналата година.


Пет от постройките, които подлежат на събаряне, са в местността Орлово гнездо. Те представляват вилно селище от две едноетажни бунгала, метална постройка, две сглобяеми къщи и площадка с цистерна. В югоизточния край на язовира е издадена заповед за премахването на конюшня на 20 метра от водата, а в местността Ренов дол - на масивна вила с висока ограда.


Издадените заповеди могат да бъдат обжалвани в съда. След тяхното влизане в сила може да се предприемат фактически действия по събаряне на незаконните постройки, се казва в съобщението на ДНСК.
По време на акцията за установяване на незаконно строителство са били проверени всичките 118 постройки около язовира, които са на територията на община Панчарево. Проверките бяха предизвикани заради неочакван проблем с ограждането на вододайната зона около "Искър", на който се натъкна концесионерът "Софийска вода". Инспекциите установиха, че областната служба "Земеделие и гори" е връщала земи дори в самия язовир. По разпореждане на прокуратурата са били протестирани 13 решения за възстановяване на земеделски земи в охранителната зона. Прокуратурата разпореди още на ДНСК да издаде заповеди за премахването на 42 обекта.


Язовир "Искър" е основният източник на питейна вода за София.


Строителният контрол влиза в Банско
Поредица от проверки на извършеното през последните три години и реализиращото се в момента строителство на хотели, ваканционни селища и други обекти в община Банско започва от днес ДНСК. Това се прави по искане на прокуратурата. Проверките ще продължат до края на юни. Първата фаза на инспекциите трябва да приключи на 28 март. Построените сгради ще се проверяват дали имат редовно издадени строителни книжа, както и документи за законно въвеждане в експлоатация и ползване.


При изграждащите се в момента обекти ще се изискват необходимите документи за започването на строежа, съответствие с действащия подробен устройствен план на общината, допустимата плътност и височина на застрояване, озеленяване, предназначение, капацитет на инженерните мрежи. Стриктно ще се проверяват разрешенията за строеж и одобрените инвестиционни проекти, като ще се следи за наличието на отклонения от тях, е посочено в съобщението на ДНСК. Кметът на Банско трябва да осигури присъствието на главния архитект на общината, както и достъп до цялата документация.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на архитекта
  *****
  Неутрално

  Следва ли да има малко правда и по черноморските презастроени курорти или да не сме такива оптимисти?

 2. 2 Профил на НДА И АНГЕЛЧЕТО АЛЕКСИ ОТ НДА
  *****
  Неутрално

  НДА КАЗВА МОЛЯ РАЗРУШЕТЕ ТВА СЕЛИЩЕ!Сакате ли мухльовци щот ние сакаме?

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Еколог 2007
  *****
  Неутрално

  Първо край София, а после и край други градове!

 5. 5 Профил на гъс
  *****
  Неутрално

  Организацията "Граждани за зелена София" се обяви срещу построяването на небостъргач на мястото на ресторант "Ропотамо" в кв. "Яворов" .

 6. 6 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Не е ли време тези кметове -На Бургас и Несебър,да бъдат разследвани как са подписали многото разрешения за построинети в техните райони.Вторият кмет разбира се избяга в Одеса,но това не пречи на прокуратурата да го върне обратно и постави пред съда да отговаря.Съмнявам се че това може да стане??Та нали той е от групата на / Шаро/ Станишев.Как ще стане? Не е възможно на нашия другар да му се търси отговорност!Та такава не е търсена вече повече от 60 г. на нашите другари.Всеки от големите "партиици" гледаше неговото село да бъде наредено и има завод разбира се там.Дали ще прави нищо и това дали ще се продава не бе интересно.Важното да иваше паметник на глупоста на нашия другар,та да има кой да вика ура за него.

 7. 6 Профил на koger.bg
  koger.bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За повече информация относно строителство на нискоенергийни сглобяеми, енергийно ефективни монолитни или пасивни еднофамилни къщи: https://koger.bg/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK