Болница "Св. Наум" открива клиника за лечение на болката

Първата клиника за лечение на болката ще заработи до седмица в болницата по неврология и психиатрия "Св. Наум". Това съобщи във вторник проф. Иван Миланов, директор на здравното заведение. В нея ще има 15 легла и ще се лекуват болни с тежка мигрена, дископатии и други неврологични страдания. Пациентите няма да плащат, когато са с направление от личния лекар.


Болката е сигнал на организма, че с него се случва нещо нередно. Тя не трябва да се подминава, за да не се превърне от симптом в болест, предупреди Миланов.


Около 80% от хората страдат от главоболие, а една пета от тях имат мигрена. Останалите получават хронични болки от стрес. Много често се случва пациентът да изпадне в дълбока депресия и да се стигне до алкохолизъм или наркомании от постоянната болка, каза Миланов. Той подчерта, че около 30% от българите не ходят на лекар и си купуват лекарства от първата аптека, но по този начин често се случва да не приемат най-подходящите медикаменти. Вече съществуват препарати, които не дразнят стомаха и са много по-ефективни, затова консултацията със специалист е задължителна, каза Миланов.
За първи път у нас ще се проведе национална информационна кампания "Спри болката", която има за цел да покаже на хората как да се борят с най-честия и най-неприятен болестен симптом. Инициативата е под егидата на двете най-големи лекарски дружества - по главоболие и по неврология. Специално за кампанията е създаден интернет сайт www.spribolkata.com, на който всеки може да получи информация за видовете болки и начините за борба с тях. За да привлекат вниманието към проблема, медиците са подготвили необичайни инсталации под надслов "Това нямаше да се случи, ако някой не го болеше нещо." В центъра на София ще бъдат разпръснати недовършени предмети (пейки без седалки, велосипеди без колелета и др.), които са "произведени от хора с главоболие". Целта им е хората да се замислят за загубената работоспособност и неудобството, което създава болката. След края на кампанията инсталациите ще бъдат довършени и ще останат като подарък за софиянци.


Болката е неизменна част от медицината, но това не означава, че трябва да е част от живота ни, заяви проф. Параскева Стаменова, началник на клиниката по неврология в "Царица Йоанна". Тя подчерта, че в повечето университетски болници има кабинети за лечение на болката, където специалисти могат да помогнат на хората да се справят с този неприятен проблем.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK