Предметът религия в училище масово се подкрепя

Над 85% от учениците и почти 70% от пълнолетните граждани са съгласни в училищата да има светско обучение по религия под някаква форма. Това показва социологическо проучване, направено по поръчка на Министерството на образованието. Данните бяха обявени пред първото заседание в сряда на обществения съвет по религия към просветното ведомство, в който влизат преподаватели от университети в страната.


Три четвърти от запитаните са на мнение, че предметът трябва да е с информационен характер. Половината пък настояват той да бъде въведен само като избираем. Едва 9% от децата и 16% от възрастните са съгласни с изучаването на вероучение и религиозни догми в училище.


В допитването са участвали 500 ученика и 1016 възрастни. Повечето от тях виждат в обучението по религия средство за ограничаване на престъпността, наркоманията и агресията сред младите хора. На това становище са 63% от учениците и 52% от родителите. Изучаването на религия получава значително по-висока подкрепа от родители и деца, които се сблъскват с такива прояви в училище, коментират социолозите.
Около 72% от самоопределилите се като православни християни оценяват положително въвеждането на обучение по религия. Над 83% от запитаните мюсюлмани също подкрепят идеята. Ниска поддръжка тя среща в професионалните гимназии и сред учениците над девети клас.


Близо 86% от децата заявяват, че при религиозното обучение трябва да се акцентира върху моралните добродетели на различните религии и приликите между тях. Те са посочили, че трябва да бъдат възпитавани в толерантност към различните религиозни и културни общности, както и да им се преподават основните човешки добродетели - честност, състрадателност, почтеност, хуманност, уважение и признателност.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на .
  *****
  Неутрално


  "Близо 86% от децата заявяват, че при религиозното обучение трябва да се акцентира върху моралните добродетели на различните религии и приликите между тях. Те са посочили, че трябва да бъдат възпитавани в толерантност към различните религиозни и културни общности, както и да им се преподават основните човешки добродетели - честност, състрадателност, почтеност, хуманност, уважение и признателност"

  DE FACTO, масово е подкрепен предметът "естетика"!

 2. 2 Профил на sw
  *****
  Неутрално

  Симион ПАТЕЕВ--podvezhdashto zaglavie.

  Daniel Vulchev e parodia na ministur na obrazovanieto i "......". Dumata "nauka" e propusnata, zashtoto e nepoznata na ministura. Za negovo svedenie, v Evropa t.n. "ELIT" obsuzhda publikaciite v nauchnoto spisanie "Nature", a ne tova, kolko djavola mogat da se suberat na vurha na iglata.

 3. 3 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Трябва да се изучават всички политически перверзии на верските институции - от горенето на християните, през Инквизицията, до джихада срещу Запада. Трябва да се прожектират документални филми за евангелистите и за ислямските камикадзета. Младежта трябва да е предупредена какво прави религията с мозъка на масите.

  gradinko.bg
 4. 4 Профил на dame
  *****
  Неутрално

  Именно! За това трябва да се преподава не религия, а Православно вероучение!

 5. 5 Профил на Анонимен
  *****
  Весело

  България е Християнска държава и трябва да изучаваме Християнската Религия, като задължителен предмет в училище /както в мюсюлманските държави се изучава Ислям/.

 6. 6 Профил на men
  *****
  Весело

  то дане би да зажиси от вас? редно е да се у4и-будете бьлгари !

 7. 7 Профил на Етика, а не религия!
  *****
  Неутрално

  Покрай "хубавите" неща в религията ще се преподава как бог е сътворил света (или как няма подобно нещо като еволюция!), как ще гориш в ада, но след като умреш (значи ще останеш ненаказан на земята и можеш да правиш всякакви свинщини), подобно е и с рая (хубаво нещо, ама трябва много да се чака). Да не говорим колко ме дразни втълпяването на овче подчинение в религиите.
  Предпочитам да им се преподава етика, отколкото глупостите, писани във свещените книги. Етиката поне са я правили живи и познати хора без мераци за посредничество межу бог и човек.

 8. 8 Профил на Боряна
  *****
  Неутрално

  РАзбира се, че е необходимо да се въведе такъв предмет в училище, религията възпитава, учи ни да бъдем по-дожри, да се справяме с трудностите..да израстваме чрез трудностите киото срещаме, нека нашите деца са по-добри!!! Да променим България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK