Започва изграждането на нови психиатрии

В 10 психиатрични заведения в страната ще бъдат реализирани проекти за 1.6 млн. евро, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Средствата са осигурени по програма ФАР. С тях ще бъдат изградени 2 клиники за детско-юношеска психиатрия - в Александровска болница и "Св. Марина" във Варна. Ще се създадат и 3 отделения за остри психични разстройства - в болниците във Враца, Видин и Казанлък. Пет дневни центъра със защитени жилища ще бъдат изградени в Ловеч, Раднево, Добрич, Търговище и Церова кория.


Съвсем скоро ще започне и втората фаза за проекти по ФАР, при която ще бъдат разпределени близо 2 млн. евро. От 40 до 60% от средства са предназначени за инвестиции в лечебните заведения - ремонти и купуване на оборудване, а останалите са за обучение, разработване на програми и други. Ще бъдат изградени и 4 отделения в многопрофилни болници, които ще предоставят медицински грижи за лица с остри психични разстройства в тежък стадий, както и 4 дневни центъра със защитени жилища и обществен информационен център. Ще бъде ремонтирана поне една държавна психиатрична болница.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK