Изравнителните сметки за парно ще бъдат формирани по нова наредба

С 13,2 на сто да се увеличи цената на парното и топлата вода, предлага директорът на "Топлофикация-София"

Проверка на Министерството на икономиката и енергетиката и на Столичната община за работа на топлинните счетоводители в София установи във всички проверени сгради намалено потребление спрямо проектната мощност на отоплителната инсталация, съобщи Дарик радио. Това прави невъзможно точното калкулиране на потребената топлинна енергия, обясни министърът на енергетиката Румен Овчаров на специална пресконференция.


Изравнителните сметки за парно ще бъдат формирани по правилата на нова наредба за топлоснабдяване. Предварителните изчисления показват, че се очаква намаляване на сметките на хората с високо потребление и увеличаване на потребителите с нулево и ниско потребление на топлина, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.


Министерството започва цялостна проверка на фирмата за дялово разпределение "Нелбо инженеринг" след установени нарушения по време на съвместната проверка на топлинните счетоводители, направена от Министерство на икономиката и енергетиката и Столична община. Има голяма разминаване между процента за сградна инсталация, избран от общото събрание на сградите, и процента, калкулиран от топлинните счетоводители, е установила още проверката.
С 13,2 на сто да се увеличи цената на парното и топлата вода на битови абонати в София. Това предвижда финансовата програма на "Топлофикация" – София. Отчет за състоянието на дружеството направи изпълнителният директор Наско Михов пред Общинската комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране. Исканото увеличение на цената на парното и топлата вода в София не се прие положително от общинарите. Директорът на "Топлофикация" - София обаче, се защити, че ръстът е съобразен с цената на природния газ. В отчета за сегашното състояние на топлинното дружество Михов подчерта, че в края на март дългът към "Булгаргаз" е 128 милиона лева, докато в края на януари е бил 133 милиона.


Общо несъбраните вземания от "Топлофикация" са 230 милиона лева, като 203 милиона лева е дългът на граждани. Заради влошения имидж на фирмата събираемостта е спаднала с близо 10 процента. Михов уточни, че към длъжниците ще се предприемат съдебни действия. Той предлага и промяна в нормативната уредба – парното и топлата вода на длъжниците да се спират индивидуално от "Топлофикация".


Освен това Михов настоява за криминализиране на кражбата на топлинна енергия.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хайде стига!
  *****
  Неутрално

  На това му се вика гавра с потребителите. И докога ще гледаме и слушаме Овчаров?! Нито става за гледане, нито за слушане! Просто става само и единствено за разследване, съд и затвор. Колкото повече, толкова по-добре. Стига празни приказки и шикалкавения. На ограбения отвсякъде народ би трябвало да му е писнало. Ама май не е!!!

 2. 2 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Как така с нулево потребление,а ще им увеличават сметките?! Абсурдна държава,т.е. каква ти държава!

 3. 3 Профил на Топлофикация
  *****
  Неутрално

  Защо след нато всяка година подобрявам жилището си, което е южно, с топлинна изолация, дограми, нови радиатори и почти не пускам радиаторите, сметките ми продължават да растат? Cмятам, че става дума за пореданата измама на гражданите от страна на "Топлофикация - София" АД и фирмите- паразити за топлинно счетоводство. Имало кражби и загуби ще кажете, но колко проверки и какво направихте за да няма кражби и намаляване на загубите?
  Как е възможно да няма пломби и стикери на радиаторите, за по-добър контрол, както е при водомерите и електромерите?Та дори цигарите имат стикери, а радиаторите нямат пломби и стикери.
  Какво направихте за ефективно намаляване на загубите и контрол?
  НИЩО, защото ако има контрол ще има по-малко възможности за надписване на сметките на гражданите от страна на "Топлофикация - София" АД и от фирмите за топлинно счетоводство.
  Затова и схемите за измами на гражданите продължават да работят с пълна сила, несмущавани от общественото недоволство и настроения!

 4. 4 Профил на Kreditor
  *****
  Неутрално
 5. 5 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Аерогара София.
  А това просто е още един аргумент в тази посока.

 6. 6 Профил на гого
  *****
  Неутрално

  Да мълчите и да си плащате, че....Неблагодарници. А пък тези с нулевото потребление до кога ще ги търпиме. Врме е на тези да ми се поставят радиатори насилствено

 7. 7 Профил на Тооо
  *****
  Неутрално

  ЗАради топлата зима потреблението на парно е силно намаляло,ето защо ще се смени и начинът на изчисление на изравнителната фактура-иначе на повечето потребители ще трябва да се връщат пари ,заради сметките от по 200лв за двустаен през топлия януари.
  Затова и гадовете все още се са спрели топлоподаването,всички са със спрени радиатори ,но на общия топломер във входа се отчита подадена енергия,въпреки,че навън е 23 градуса в момента

 8. 8 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  На експертите в Топлофикация отдавна трябва да им е ясно, че времето през зимата всеки следващ сезон ще става по-топло и консумацията на топлинна енергия ще намалява. Затова заедно с Министерството на енергетиката да помислят как да преструктурират дружеството - намаляване на персонала, с което ще се спестят разходи; подмяна на уредите за измерване на топлоподаването, а и на самото топлоподаване, така че да може да е по-ниско при по-топло време. Сигурно има и други мерки, които да се добавят, но трябва цялостна промяна в начина на работа на Топлофикация, за да няма загуби при намаленото потребление и да не се налага покачване на сметките на абонатите. Дано направят тази промяна, защото иначе ще плащаме високи сметки и при топло време.

 9. 9 Профил на НЕпотребител
  *****
  Гневно

  Аз като НЕпотребител на услугите на "Топлофикация" и като човек, който изрично е декларирал, че НЕ иска да има каквото и да било общо с "Топлофикация" и поради тази причина ИЗЦЯЛО СПРЯЛ парното си, искам да попитам чрез Вас, журналистите, ДО КОГА ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПРИНУЖДАВА МЕН И ХОРАТА КАТО МЕН ДА ПЛАЩАТ НА ОТЖИВЕЛИЯ ВРЕМЕТО СИ МОНОПОЛИСТ "Топлофикация"?! КЪДЕ Е ПРАВОТО МИ НА ПОТРЕБИТЕЛ ДА ИЗБИРАМ, ДАЛИ ДА ПОЛЗВАМ ДАДЕНА УСЛУГА ОТ ДАДЕНА ФИРМА ИЛИ НЕ?! ЗАЩО ДЪРЖАВАТА БУКВАЛНО МЕ ИЗНАСИЛВА ДА ПЛАЩАМ НА МОНОПОЛИСТ ЗА УСЛУГА, КОЯТО НЕ ИСКАМ ДА ПОЛЗВАМ?! ЩЕ ИМА ЛИ КРАЙ НА ТОЗИ ДЪРВАЖЕН ПРОИЗВОЛ?!

 10. 10 Профил на организираната престъпност
  *****
  Неутрално

  Какви са приоритетите на организираната престъпност в България, пак в сравнение с други източноевропейски страни?

  Главно значение за сенчестите структури имат три бранша - телекомуникациите, енергетиката и стратегическите суровини, и накрая недвижимите имоти и туризмът. Не само в България, навсякъде в Източна Европа организираната престъпност непрекъснато се стреми да увеличава влиянието си в тези три бранша, просто защото това е бяла икономика, там не се пролива кръв. Е, на потребителите им се пуска кръв чрез цените, но това е друго.

 11. 11 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  При тези температури навън поне 90% са със спрени радиатори, от което следва, че разликата в температурата на вход и изход абонатна станция е малка, топлата вода се връща в ТЕЦ с висока температура, което пък води до по-малък разход на природен газ за подгряване, тогава за какво увеличение на сметките говорим? Ами топлофикация да вземат мерки за намаляване загубите по трасето от и до ТЕЦ. Нали с тръбите в апартаментите им намаляваме и плащаме загубите по вътрешната мрежа, плащаме и загубите по трасето? До кога? Не искаме тръби в апартаментите-пречат, загрозяват. Да помислят как да се реконструира мрежата в блоковете, за да се откачим най-после от това робство. Къде го има това-не ползваш услуга, не искаш и пак плащаш до живот.

 12. 12 Профил на още един посредник
  *****
  Неутрално

  Скоро се очаква още един посредник да се закачи за кранчето
  на парното - търговци на топло. Кои ще бъдат новите посредници, ще определи този, който дърпа конците на дружеството.
  В крайна сметка измежду редицата политически и икономически интереси на фирми и хора няма кой да защити хилядите потребители. А те искат много малко - радиаторите да греят, от душа да тече топла вода и да могат да си плащат сметките без страх от цената и без съмнения, че ги лъжат. Тогава те ще си плащат сметките

 13. 13 Профил на бозо
  *****
  Гневно

  аз си изключих парното миналата година от техем с молба за зануляваме. тази година след изравнителната сметка ми казаха, че имам сметка 8 лева, но трябва да платя 190 лева "загуби" ?!?!?!?!
  по тая логика ако те не успеят парите от всичките си абонати могат да ме накарат да платя оставашите пари ... не знам да се смея или да плача

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK