Мелничари обвиниха резерва в нечисти игри

Сделка за 50 хил. т зърно на ръководената от Емел Етем агенция е дадена на прокуратурата и полицията

Съюзът на мелничарите в България е сезирал главния прокурор и полицията за сделка със зърно от резерва, която според направените изчисления ощетява държавата с над три милиона лева. Жалбата е депозирана в края на миналата седмица в прокуратурата и Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" в Национална служба "Полиция", съобщиха от съюза.


Сигналът е по повод бартерна сделка с 50 хил. тона, сключена на 14 март на Софийската стокова боса между брокерите на агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" и фирмата "Мадли" ЕООД, регистрирана в София. Изтъргувани са 50 хил. тона пшеница по 297 лв. за тон без ДДС, но реално в резерва няма да влезе нито лев, защото договорът предвижда след пет месеца фирмата да върне 52.5 хил. тона от новата реколта, когато цените традиционно са много по-ниски.


"Мадли" не е регистрирана като търговец на зърно. По Закона за търговия и съхранение на зърно всяка сделка задължително се извършва от компании, вписани в регистъра на Националната служба по зърното. Шефът на службата Злати Златев обясни, че по същество сделката е незаконна, въпреки че две седмици след като е минала през борсата, дружеството купувач е подало документи за регистрация.
Според браншовата организация на мелничарите продаденото от резерва количество умишлено е пуснато като "неделима" партида, за да се купи само от една компания и по този начин мелниците да се отрежат от сделката. На практика държавата кредитира безлихвено купувача, който ще спечели поне 3 млн. лв. от разликата в цените, коментира председателят на съюза Христо Андреев. Браншовиците твърдят, че това е перфектна форма за източване на резерва, нееднократно ощетяван от подобни бартери, които впоследствие не са възстановявани. Схемата е проста - купувачът продава зърното при сегашните цени от 240 лв. с печалба (и получава 12 млн. лв.), а през август купува 52.5 хил. тона при цена около 170-180 лв. за тон (което му струва най-много 9 млн. лв.). Като се добавят и лихвите, печалбата може да набъбне до четири милиона, пресмятат мелничарите.


От държавния резерв в четвъртък обясниха, че количествата са пуснати през борсата, където всеки има право да наддава. Купувачът бил представил банкова гаранция от 130% върху стойността на сделката (14.8 млн. лв.) и това е достатъчно условие за сигурността на платеца. От агенцията обаче не можаха да отговорят защо не са изискали от "Мадли" и документ за регистриран търговец, каквито са законните процедури. Не беше даден отговор и на въпроса защо количествата са пуснати като неделима партида, след като могат да се обявят на части и да се включат и други компании.
Опитите да бъде намерена за коментар собственичката на компанията купувач Мадлена Трайкова в четвъртък бяха неуспешни, тъй като на обявения в ДАКСИ телефон отговаряше неизвестен мъж, който първоначално обясни, че Трайкова била в среща, а впоследствие заявяваше, че е избран грешен номер.


Държавният резерв е на пряко подчинение на министерството на бедствията и авариите, ръководено от Емел Етем. През февруари Междуведомственият съвет към правителството, който одобрява разблокирането на количества от резерва, разреши на агенцията да пусне 96 847 тона от реколта 2004 г.


Решението беше взето въпреки възраженията на министерството на икономиката, според което, тъй като резервът все още не е възстановил освободените през 2006 г. 85 хиляди тона, е рисковано да се пускат нови партиди. Агенцията на свой ред решава за директна продажба през борсата да пусне само 45 хил. тона, а останалите 50 хиляди да минат през рисковата процедура с бартера. "Държавният резерв реши да разпредели риска, като половината бъде предложено за обмяна, а другата - за продажба. По този начин се гарантира, че държавата ще има достатъчно запаси от зърно", се казва в съобщението от министерството по бедствията и авариите.


Сегашният директор на държавния резерв Николай Боршуков беше назначен, след като Емел Етем уволни предишния Димитър Димитров с обвинения за злоупотреби. Димитров оспорва в съда отстраняването си, но все още няма резултат.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на IronHead
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на ;epe,lek
  *****
  Неутрално

  И на това ако не се казва КРАЖБА зраве му кажи.Иточва ли държавния резерв.Те източиха цяла България и пак на никой не му пука за нищо.Хората от улицата само махват с ръка и вървят напред по тротоара ама на къде и те не знаят.
  Мадлена Трайкова е едно хитро копиле.Сега се укрива и нейнете сулужители лъжат и окото не им мига.Всяко чудо за три дни.Ше се пише ще се вика и на края ще дойде
  някой в редакцията и ще запуши устата на журналистите.
  Главното е кой дал зелена улица на сделката.От комисиат,дружеството и прочее глупости не са решаващи личности.Министера Емел Етем задължително знае за тази
  КРАЖБА.В това съм уверен.Колко ли ще получи тя??
  Споменато беше че често пъти бартера не се възстановява.Много ясно кражбата е двойна.Схемата:до есен време много до тогава фирмата "Мадли" 100 пъти може да фалира.Иди че гони вятъра.От кого да се вземе зърното или парите.???

 3. 3 Профил на Пак там
  *****
  Неутрално

  До кога ще се търпи това положение??Другарката Емел Етем -ясно е защо си подменила шефа на Държавния резерв.Старият шеф не се съгласявал с тия мчашинации и на негово
  място е сложен по послушен.

 4. 4 Профил на Вуте
  *****
  Неутрално

  Браво ве министерша.Не стига че ходиш на държавна разноска в чухжбина /Япония/,а
  и такива далавери можеш.Само не се оправдавай че не си вътре.Той Станишев ще те
  оправи.Няма страшно.

 5. 5 Профил на atanas
  *****
  Гневно

  Какво има да коментираме, отдавна се говори и пише срещу тази престъпна шайка от гръга на Доган, а нещо да се е променило, но двамата смешници - Руменчо и Сергейчо отчитат успехи. В каква демократична държава живеем, чудо и приказ. Но надпартииния президент само укорно глати глава и размахва назидателно пръст. Красота!

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на Bat Boiko
  *****
  Гневно

  EVALA NA MELNI4ARITE,SMELI SA 6TOM SE IZPRAVQT SRE^TU KRAJBITE<NO EDNA PTI4KA

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 9. 9 Профил на Free Thinker
  *****
  Любопитно


  Държавата май имаше Главен прокурор?!
  А може пък и да няма
  Щото не сделката е за съда , виновните длъжностни лица преди това

 10. 10 Профил на desi
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK