Сметната палата ще проверява декларациите на висшите държавни чиновници

Сметната палата ще проверява декларациите на висшите държавни чиновници

© АСЕН ТОНЕВСметната палата за първи път започва проверки на декларираното от висшите държавни чиновници, които са малко над 7000 души в страната, съобщи нейният председател Валери Димитров в предаването "Седмицата" на радио "Дарик".


Димитров подчерта, че тази форма на контрол е била наложена от последните промени в данъчното законодателство и въпреки че изглежда формална, тя е стъпка в правилната посока.


"Разликата между публично декларираните доходи и фактическите разходи на едно лице е отговорност на данъчните администрации", поясни Димитров, тъй като това не е присъща функция на нито една Сметна палата и в европейските страни.


"Публичният сектор в България трябва да бъде сериозно намален и хората, работещи в него, да бъдат подбирани на конкурсна основа", подчерта Валери Димитров. Според него трябва да има малко на брой хора, висококомпетентни и високонатоварени с работа, които да получават високи заплати. "Проблемът у нас е, че публичният сектор осигурява заетост, което е задача на частния сектор", каза председателят на Сметната палата. Той подчерта, че когато официалните доходи в страната са твърде ниски, винаги се създава усещане за нерегламентирани плащания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK