Без отчет в Сметната палата са 253 политически партии

От всичките регистрирани 359 партии, 253 не са подали годишните си финансови отчети за 2006 година в Сметната палата. Това съобщи на пресконференция председателят на палатата проф. Валентин Димитров. 106 партии са представили в срок годишните си финансови отчети за миналата година и са спазили изискванията на действащия сега закон за политическите партии. Сред тях са всички парламентарно представени партии, каза проф. Димитров, цитиран от БТА.


Миналата година редовно отчелите се партии са били 63. Съгласно Закона за политическите партии, срокът в който всяка партия представя финансовите си отчети е 31 март. Сметната палата ще извърши одит на финансовата дейност и управлението на предоставеното държавно или общинско имущество на политическите партии.


Според последните изменения на Закона за политическите партии това трябва да стане в съкратен на половина срок - от 6 на 3 месеца. От Сметната палата напомнят, че срокът за подаване на ежегодни декларации пред публичния регистър към председателя на Сметната палата е 30 април, а не както е било досега 31 май.


За първи път през тази година Сметната палата ще извърши проверка по документи за достоверността на декларираните факти, които подлежат на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции и това ще стане в 6-месечен срок.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK