КС пак се раздели и остави в сила данъчни промени

Конституционният съд (КС) в четвъртък не можа да вземе решение и остави в сила текстове от Закона за държавния бюджет. Съдиите се разделиха, като гласовете бяха шест на пет, а е необходимо мнозинство от седем. Близо месец институцията работи без един член, след като на 24 март почина проф. Мария Павлова.


По закон парламентът има срок от един месец, за да й избере наследник в Конституционния съд, но досега дори не са обсъждани кандидатури. Това е вторият случай, при който КС не може да вземе решение по тази причина. Първият казус беше с привилегии на топлофикациите, които останаха в сила.


Делото срещу Закона за бюджета беше образувано по жалба на депутати от опозицията. Атакуваните текстове са промени в законите за ДДС, за акцизите и данъчните складове. С тях с още една година се отлага намаляването на ставките върху газьола и керосина, използван за селскостопански цели. Оспорваните промените в Закона за ДДС пък предвиждат ДДС сметките да се закриват по искане на титулярите или служебно от банките до края на януари. В случай че в тях има пари, титулярят може да посочи сметка, по която те да се преведат.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK