В България е по-вероятно да пострадаш в катастрофа, отколкото да бъдеш наказан за корупция

Борис Велчев: Лесно е да се обяви някой за корумпиран, но е трудно да го докажем пред съд

Наказателната политика срещу корупцията, особено по отношение на политическата корупция, е неефективна, сочи проучване на Центъра за изследване на демокрацията /ЦИД/. Съпоставка на данните на Системата за мониторинг на корупцията за средномесечния брой подкупи през 2006-2007 г. /120 000-130 000/ с данни на Министерството на правосъдието за образуваните съдебни производства през 2006 г. за корупционни престъпления /233/ и осъдените по тях лица /188/ показва, че в България е по-вероятно да пострадаш в катастрофа, отколкото да бъдеш наказан за даване или за получаване на подкуп, посочват от експертите от ЦИД.


Значителна част от проявите на корупция остават неразкрити, а дори в малкия брой случаи, когато има образувано наказателно производство, то невинаги завършва с постановяване на осъдителна присъда. Голяма част от делата завършват на ранен етап от наказателния процес, като повече от 60 процента въобще не достигат до съда. В последна сметка само една четвърт от започнатите предварителни производства достигат до постановяване на присъда и едва 40 процента от лицата, по отношение на които е било повдигнато обвинение в хода на предварителното производство, биват осъдени, се посочва в доклада.


Данните показват, че подобно на корупцията, скритата икономика в България продължава да намалява, но остава голям потенциален източник на корупционни плащания. За периода 2002-2007 г. делът на сивата икономика в оборота на отделните икономически отрасли в България е намалял от 29 процента на 17,1 процента.
Равнището на корупцията в България е съпоставимо с нивото й в други страни-членки на ЕС като Италия, Словакия, Латвия, Литва, Чехия и по редица показатели е по-ниско от страни като Гърция, Полша и Румъния. Тези данни показват колко е важно предприемането на координирани антикорупционни реформи на равнище "Европейски съюз", посочват от Центъра за изследване на демокрацията.


В навечерието на членството на България в ЕС и в първите месеци след присъединяването на страната се наблюдава намаляване на административната корупция, но политическата корупция остава практически безнаказана. Това също един от основните изводи от Осмия годишен доклад за оценка на корупцията, представен от ЦИД.


За първи път през последните 10 години българските граждани определят корупцията като основния проблем, пред който е изправена страната. Според Доклада за оценка на корупцията през 2006 г. България губи от корупция повече благосъстояние, отколкото е средногодишният размер на европейските фондове, предвидени за страната. През миналата година страната ни е ощетена с един милиард лева от корупционни практики при обществените поръчки, с 800 милиона лева - при замяната на земи и управлението на държавна собственост, с 300-400 милиона лева от контрабанда през безмитните магазини, се посочва в доклада.


Изследването показва, че сред населението и бизнеса в България се засилват нагласите, че политическата корупция - сред членове на правителството, народни представители, кметове - се увеличава. Усилията на държавните институции да се ограничи корупцията сред политиците и висшите държавни служители се възприемат от бизнеса и от гражданите като недостатъчни и неефективни.


Лесно е да се обяви някой за корумпиран, но е трудно да го докажем пред съда, заяви главният прокурор. Дори когато съвестно си вършим работата хората не ни вярват, заяви Борис Велчев и допълни, че не е достатъчно някой да бъде обявен за корумпиран, а са нужни достатъчно доказателства. Той участва на редовната годишна среща, която организира Центърът за изследване на демокрацията, в която бе представен поредният антикорупционен доклад. Трябват ни процеси срещу публични фигури, защото това ще възстанови доверието на гражданите в съдебната система, заяви главният прокурор Борис Велчев.


Най-опасна според него е корупцията в съдебната власт. Ако няма морална съдебна власт няма как ефективно да се борим с корупцията, смята главният прокурор.


Той припомни, че за една година едва двама души са го потърсили, за да се оплачат, че са били изнудвани от магистрати. Гражданите предпочитат да дадат подкуп вместо да се обадят на главния прокурор или в МВР, заради това, че им е искан подкуп от магистрат. Ако гражданите не ми кажат, че ги изнудват, да докажем корупцията по-късно ще е много трудно, смята главният прокурор.


Председателят на Върховния административен съд /ВАС/ Константин Пенчев, заяви, че положителна крачка в борбата с корупцията е първата поправка в конституцията. Така на практика се дава свобода Висшият съдебен съвет /ВСС/ да преназначи всички административни ръководители в съдебната система, защото е имало такива магистрати, които са заемат длъжност отпреди 30 години. За съжаление в последните промени в конституцията и в Закона за съдебна власт не намери място идеята ВСС да е постоянно действащ орган, заяви Константин Пенчев, и допълни, че ако внимателно се вгледаме ще установим, че през мандат едни и същи хора си предават ръководството на съдебната власт.


Гарантирам, че докато съм председател на ВАС, административното правосъдие ще използва изцяло антикорупционния си потенциал, заяви още Константин Пенчев.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 2. 2 Профил на kuku
  *****
  Неутрално

  Гарантирам, че докато съм председател на ВАС, административното правосъдие ще използва изцяло антикорупционния си потенциал, заяви още Константин Пенчев. -> no ne garantirash srestu kogo!!!

 3. 3 Профил на k
  *****
  Неутрално

  e tova ne e novu korupciata nikoga ne e bila nakayvana nali

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 5. 5 Профил на брей че умно оправдание
  *****
  Неутрално

  трудно се доказва корупцията защото сте буквоядци.Главите ви са пълни с теория и с нежелание за решаване на проблема.Така ли е в бленувания ЕС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK