Учени от Софийския университет защитиха свободата на изследователите

Депутати, общественици и общинари писаха декларации срещу проекта "Батак"

На третия ден от избухването на скандала около проекта "Батак като място на българската памет" учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" разпространиха отворено писмо, обезпокоени от "посегателството срещу свободата на научните изследвания". Документът, подписан от Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Ивайло Знеполски и други, напомня, че не може да се оспорва правото на изследовател да се занимава с определена тема и че стойността на резултатите от научно начинание не може да се определя с политически декларации и административни разпоредби .


Преподавателите заявиха тревогата си от некоректното представяне на германския научен проект в медиите и от политизирането му в ден, белязан с множество подписки, заклеймяващи "ревизирането на историята". Четиридесет и трима интелектуалци излязоха с декларация, в която настояха "република Турция да поеме отговорност и да се извини за петвековното иго над българите". Те искат да бъде официално признат геноцидът срещу българите, извършен от турската държава и войска от 1903 до 1913 г. Настояват да бъде признат и геноцидът срещу арменците. Под този документ стоят имената на проф. Георги Марков, Иван Гранитски, Антон Дончев, Леда Милева, Божидар Димитров.


Парламентарната група на БНС, в която участва ВМРО, поиска 24 април да бъде признат за ден на геноцид срещу българския и арменския народ в Османската империя. С декларация в четвъртък излязоха и депутати от различни партии от Пазарджишкия район, сред които и председателят на парламента Георги Пирински. Те заявяват, че отхвърлят "опитите за безпрецедентна гавра с историческата памет на българския народ, каквато представлява т.нар. проект "Митът Батак". Столичният общински съвет също прие декларация срещу подмяната на историята.
БТА разпространи изявление на д-р Улф Брунбауер и Мартина Балева, които напомнят, че проектът им "не отрича трагичните събития, случили се в Батак през 1876 г" и че той не преследва никакви политически цели. Държавната агенция отбелязва, че е получила писмото от българското посолство в Берлин. В сряда посланик Меглена Плугчиева посъветвала австрийския учен "да


даде обяснения за проекта". Същия ден президентът Георги Първанов в официална позиция го определи като "остра провокация към националната история".

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  .."Документът, подписан от Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Ивайло Знеполски и други,..." А има ли и други? Или това са известните отдавна гъзоолизци и предатели -български.Интересно защо същите не отидат в съседна Турция да защищават свободата на научните изследвания за клнето на арменците?Защо ли? Защото у нас те могат да си разиграват коня, защото държавата ни е првърната , не и без тяхна помощ, в разграден двор!

 2. 2 Профил на Ленин
  *****
  Неутрално

  Детските болести при българите май протичат по-особенно.

 3. 3 Профил на Бисмарк
  *****
  Неутрално

  Емил,затова Турция още дълго ще сънува Европейски съюз.

 4. 4 Профил на Uchen
  *****
  Неутрално

  "Документът, подписан от Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Ивайло Знеполски и други," - кои са тези "и други"? Портиерът и главната чистачка на СУ ли? А тези тримата нещастници защо не отидат в Израел или в Германия, и проведат там научна конференция на тема "Митът Холокост и неговото институционализиране чрез визуално манипулиране?"

 5. 5 Профил на язека
  *****
  Неутрално

  Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Ивайло Знеполски и др. : наистина, кои са тези?
  Д-р Менгеле също ще да е невинен - и той е бил изследовател човечецът!

 6. 6 Профил на Eлица
  *****
  Неутрално

  Ей, писма ми от глупости, затова доникъде няма да стигнем, само история ни е в главите. Защо изобщо да обръщаме толкова внимание на такива "изследвания". Това само показва комплекси. Вместо това по-добре е да се хванем на работа, така както отдавна са се хванали на работа турците. Аз лично направо изпитвам неудобство и голяма мъка като отида в Турция и видя колко са "по-назад" от нас. Не знам дали те ще влязат в ЕС, но като гледам са много по-добре от нас и без него. Може да трябва да напреднат в личните свободи, но като гледам нас те не са и нахранили. Защото толкова малко турци емигрират, а ела да видиш българите. Не стига че сме малко ами и още по-малко ставаме. И това е защото се занимаваме с глупости, а не в важните неща - например какво може да се направи да се намали копупцията, която е навскякъде и как можем да пректатим изтичането на мозъци.

 7. 7 Профил на Александър Везенков
  *****
  Неутрално

  Благодарности към Александър Кьосев, Ивайло Дичев, Ивайло Знеполски и всички (всички!), които са подписали този документ. Свободата на научните изследвания е кауза, която заслужава да реагираме.

 8. 8 Профил на a taka
  *****
  Неутрално

  a taka skaraite se i s Turcia sega s arabite veche sme skarani za 1000 godini
  napred zaradi skandala sas spin aferata - sega i Turcia i kakvo shte spechelite
  edno goljamo nishto nakraja BG. ot 9 miliona e ostanala 6.5 i namaljava.
  Na nas vse nekoi ni e vinoven dokoga.Gledaite napred kakvo da se pravi.

 9. 9 Профил на nedoumiavasht
  *****
  Любопитно

  Dragi mi, zahto s takava lekota podmeniate nai-serioznite debati v Bg-skoto obshtestvo, kato dupeto na Azis, koi shte izhvarchi ot Vip Bropther... sas kolko sa zaklani ot turcite v Batak? Ami ako si niamate temi za choplene na ezici, da vi podsetia za oshte edna, dosta stara ama aktualna: "kolko diavola mogat da tancuvat na varha na karfichka"? Dokato prodaljavate s "laif i zrelishta" i posledniat mladej shte "izteche ot rodinata"!

 10. 10 Профил на Sofianec
  *****
  Разстроено

  Tova ne e nauchno izsledvane a platena provokacia. Pozor za takiva lujeucheni. Batak e sviato miasto i vinagi shte go pomnim.

 11. 11 Профил на т
  *****
  Неутрално

  Хареса ми анализа на Дневеник относно скандала. Съгласен съм че политиците нямат право да оказват каквото и да е влияние върху науката. Нека учените представят труда си, а българските историци трябва да се чувстват горди, че им се отдава възможност да ги оборят (ако учените въобще се опитват да прокарват някакви лъжи и провокации). Мисля че по този начин българските историци ще наложат много по-добре своите тези и ще докажат още веднъж истината за Батак, такава каквато е. Стига с балканските (гръцко-турско-сръбско-български) фалшиви националистични чувства. Никой няма полза от манипулация на историята.

 12. 12 Профил на Врапчо
  *****
  Неутрално

  Е видя се колко ни струват интелектуалците, веднага запяха заедно с политиците в същият глас. Видя се как в България продължава да се манипулира общественото мнение от някакви си псевдополитици и псевдоинтелектуалци свикнали на лесно цял живот. А като опре до сериозен въпрос все се насират в гащите, когато опре до културен въпрос интелектуалците ни стават политици, когато опре до политика обратното, за това че сме тъпи сами сме си виновни, затова сега пак ще ни се смеят на простотията. Защото комунизмът ни беше ракиено-салатен-баджанашки и сега политиката ни си остана такава, както и всичко останало, чудя се дали не е това проблема и в другите соцстрани, навсякъде всеки да го обръща на манталитет вместо да си напъне малко акъла.

 13. 13 Профил на Очевидна Логикова
  *****
  Гневно

  Да, научните изследвания трябва да се осъществяват свободно, да не се оценяват с политически декларации. Но нали на тези трима учени им е съвсем ясно, че това изследване не преследва научни цели, а именно политически. В това не остава никакво съмнение след прочитането на анализа на г-жица Балева, а и след обърканите обяснения и изявления на авторите на проекта през последните 2-3 дни. А и кой дава такава петцифрена сума в евро на някои си просто да си прави анализи на една картина на полски художник отпреди 115 години, рисувал случка в българско селце? Разбира се, само който предварително е предпоставил крайния резултат от т.нар. изследване. Е, господин Знеполски и сие, чудя се като учени ли се злепоставяте повече или като българи. Какво ли се чудя?!

 14. 14 Профил на българист от чужбина
  *****
  Неутрално

  От статията на Ивайло Дичев, която прочетох в българската преса по повод проекта за "мита на Батак", той се представя като некомпетенен автор и написаното звучи непрофесионално. Не разграничава важни понятия от собствената си научна дисциплина, историята и функционирането на държавността.
  Софийското момче явно е повярвало страстно в деконструкцията, повярвало е с наивитета на "предмодерния етнос", на дивака - без история и историческа памет - за които той споменава. Той и други подобни "учени"прилагат методично деконструкцията към собствената си история и нация. За Дичев и няколкото още "модерни хора" тя е новата религия, белег на "модерността", а националното е признак на "предмодерния етнос"!
  Няма по-голяма провинционална наивност от такъв тип мислене, защото всички държави и тяхната интелигенция бранят по задълбочен и изкусен начин своята история и култура още на законово равнище.Понятия от антропологията, отнасящи се към първобитните култури Дичев отнася към модерните нации, към които смятаме, поне в чужбина, че принадлежи и българската.Националните държави все още съществуват, да се смята противното е некомпетентна и антинационална позиция. Такива са всички страни в ЕС и те бранят и пазят националната си история като част и континуация на държавността, за сведение на няколкото учени от уважавания Софийски университет.Не знам дали другаде някой ще си позволи такава деконструкция на собствената си история по такъв евтин и вреден начин като Балева от Германия и Дичев в статията си за в.Сега, кактои подписките за "защита на свободата на научните проекти". /но какви?/
  Балева ясно иска да прави бърза кариера с "модерните проекти"за дискриминацията на малцинствата, помирението между етносите /има цяла теория и социално инженерство по този въпрос!!!/ и разбиването на т.нар. национални митологии. Но защо в такива проекти участват доста българи, или пак трябва да се спомене за националния им нихилизъм и продажност като една от чертите на полуинтелигента и духовните деца на комунизма и интернационализма.В Полша например в наказателния кодекс се предвижда затвор за подобни действия и писаници срещу установените исторически истини и те се третират като посегателство срещу държавността. В България също трябва да има наказателна отговорност да кражбите /на метални части/ и разрушаването на историческите и културни паметници и те да бъдат третирани като престъпления срещу нацията и държавността.
  По същия начин както в "проекта Батак" можем да подложим на съмнение холокоста, а това за сведение на Дичев и другите двама учени - Кьосев и Знеполски е наказуемо във всички "модерни държави" и се отива в затвора за подобна "свобода" на научните изследвания?!Някои неща просто не се правят, свободата значи и отговорност!!Показателно е, че авторите на "проекта" вече са сменили името му и той сега се нарича "Батак-паметно място". Освен това, твърдят, че се занимават с картината на полския художник Пиотровски. Художникът отразява клането в Батак със средствата на изкуството и интересно защо изкуствовед и етнограф се занимават с достоверността на историческите факти!Да ги оставим на историците!И как въз основата на една картина, факт от сферата на живописта, се твърди и се правят изводи за "митологическата" същност на събитието,пренася се "научно" художествения факт в сферата на историческите и социологическите твърдения?! Какъв научен проект се защитава, каква е неговата методика?
  А ако става въпрос да помирението между народите, то то се осъществява единствено на основата на приемането на историческите факти, на признаването на историческата вина, на истината.Не може да има помирение, ако се фалшифицира историята!
  Проблемът с Априлското въстание през 1876 г. не е на България, а на Турция. И той е същият проблем, както с турския геноцид върху арменския народ. Турция трябва да поеме своята историческа отговорност за зловеща си, азиатска и имперска политика, ако иска да е модерна нация и държава.
  Браво на българската историческа гилдия за навременната и адекватна позиция по този въпрос!Паралелът, който прави Дичев, на българските историци с врещящите "фанатизирани мюсюлмани" е неуместен и циничен.Преди няколко дни същият автор се изказа и за истинността на"костите на цар Калоян", отново вземайки отношение по исторически въпроси. Това е непрофесионално.
  Старе място във Варшава например е един фалшификат, възстановен след втората световна война, но хората и държавата са го изградили отново, защото са имали нужда от история, от своята история!
  Искайки да разберем със студентите кой е г-н Дичев, отворихме неговата университетска програма в Интернет и бяхме неприятно изненадани от нейната хаотичност, плиткост и заимстванията.А колкото до г-н Кьосев, то преди няколко години на една конференция в чужбина, "разкри" пред смаяните участници, чуждестранни учени, че нямало българска литература, защото тя била колониална, използвайки познати, отшумели стари теории.А може би самият него го няма! Смешно и жалко. Има едно старо българско произведение - Криворазбраната цивилизация, може би някои български учени, трябва да го прочетат.

 15. 15 Профил на Да се признае геноцида срещу България и Турция да се извини!
  *****
  Неутрално

  Да се признае геноцида срещу България и Турция да се извини! Да се признае и вактът, че насилията с/у хрстияните са на верска основа!

 16. 16 Профил на служител в minitruth
  *****
  Неутрално

  така е то пичове -- немаме написана история, особено съвременна такава. всичко е преписвано много пъти според текущата партийна линия и затова не е ясно кво е верно и кво -- не. съответно, като позволяваме на едни да я преписват, и други ще почнат -- и даже нема да има как да им се опонира

 17. 17 Профил на дo българист от чужбина
  *****
  Весело

  провинционална континуация на полуинтелигента

 18. 18 Профил на Drake
  *****
  Неутрално

  Фактите дотук:
  1. Германо-български екип се опитва да спечели някое евро с "модна" разработка. Скастрят ги.
  2. Сума и вестници бият тъпана разбрали-недоразбрали.Репутацията им не се подобрява.
  3. Президентът "Гоце" вади нож на умряло куче вместо да скочи на Ахмед Доган ( да кастриш някое недоносено берлинско асистентче е далеч по-лесно). Патриотарства , но си остава същия.
  4. Групи интелектуалци се ежат и пънат едни на други. Абе какви интелектуалци в България? Всички се знаем що за стока сме.
  5. Извод: И каква стана тя? Проляха се тонове мастило, извадиха се сума и кирливи ризи, размахва се саби със словесен хайдушки плам и накрая резултата е : едно голямо нищо.Или както е казал асистента от Виенския Университет Хер Ганьо Балкански: И едните и другите са маскари. И е прав.

 19. 19 Профил на Петров
  *****
  Неутрално

  ПОМНИТЕ ЛИ КОЙ ПРЕДАДЕ ЛЕВСКИ ?РАЗБИРА СЕ ПОП КРЪСТЮ ! САМО ЧЕ,ИЗНЕВИДЕЛИЦА СЕ НАМЕРИ ЕДНА ГРУПА КОЯТО ЗАПОЧНА ДА ДОКАЗВА,ЧЕ ТОЙ НЕ Е ПРЕДАТЕЛ.ЦЯЛ ЛОВЕЧ И ОКОЛНОСТИТЕ ЗНАЯТ ! ВСИЧКИ УЧЕНИ ОТ ТОВА ВРЕМЕ ДОКАЗВАТ,ЧЕ ИМЕННО ТОЗИ ПОП Е ПРЕДАТЕЛЯТ ! ОБАЧЕ СИ СЕ НАМЕРИХА ЗАЩИТНИЦИ НА ПОПА,БАРАБАР С ДВАМА "ИСТОРИЦИ"! КАКТО Е ТРЪГНАЛО УТРЕ ЩЕ ДОКАЗВАТ,ЧЕ ИЗОБЩО НЕ Е ИМАЛИ АПРИЛСКО ВЪСТАНИЕ !

 20. 20 Профил на Vlado
  *****
  Неутрално

  Бих искал само да добавя няколко реплики към казаното от "българист от чужбина". Току-що г-н Кьосев заяви по Националната телевизия, че проектът-изследване "Батак" имал за цел да покаже как се конструира смисъл. Съществено в случая, премълчано или пропуснато от г-н Кьосев, е, че смисълът на казуса "Батак" вече е конструиран на базата на неопровержими исторически факти. Както в точните науки не се дискутира защо 2х2 е равно на 4 и защо слънцето изгрява от изток - именно защото науката вече е дала окончателен и изчерпателен отговор на тези въпроси - така и в историческата наука има факти, които не подлежат на допълнително "осмисляне". Всеки подобен опит всъщност е опит за "преосмисляне" на достоверността, истинността, на факта. Ако "проектът Батак" няма за цел едно именно такова "преосмисляне", а търси само да покаже как се е конструирала паметта за клането в Батак, то тогава той е просто безсмислен, защото картината на Пиотровски е само вторичен детайл, незначителен акцент, от тази конструкция. Кореспонденциите на Макгахан, спомените на оцелелите от клането и последвалите заключения на комисията Карнеги са тези, които определят истинността на факта и как той се е уталожил в паметта за него.

 21. 21 Профил на хладнокръвен
  *****
  Неутрално

  Подкрепям декларацията на учените от СУ. Науката трябва да бъде независима, иначе не е наука. Историята вече беше слугиня на политиката по време на възродителния процес, видяхме резултата. Смайващо е истеричното крещене по повод на една изложба и еднодневна конференция. Не ми е ясно как точно подобно нещо ще "пренапише историята", дори да си поставя такава цел. А, както се оказва, целта съвсем не е тази. Още по-смайващо е поведението на институциите - президентската и БАН. Със забраната на конференцията Юхновски несъмнено си извоюва място в историята... на печалните куриози.

 22. 22 Профил на Истерия или итория?
  *****
  Гневно

  Приключете с тая истерия вече!!! Правилно казаха сутринта по Канал 1, Божидар Димитров просто си търси поводи да покачи цената си! И без това възгледите на българските историци за „историческа наука” не се различават по естеството си от възгледите на македонистите за „македонска нация”! Историците в България са най-закоравелите носители на комунистическа идеология в момента, и най-опасните! И въобще не разбирам, какво общо има Турция с този случай? Кой турски политик е отрекъл баташкото клане? Не го отричат, може да не говорят за него, но не го отричат! Кой в България говори за изпращането на 11 000 евреи от Вардарска и Егейска Македония в германските концлагери? Никой! Защо? Защото не ни изнася, не ни очертава като най-праведния народ, за какъвто се мислиме (а си мислиме, защото така ни учат същите тия историци)! Че като ходих последно в плевенската панорама знаете ли, имаше една прозрачна кутия за дарения, в нея имаше само турски лири, пишеше нещо като türk liresi! Нямаше левове! Не знам, може да са ги прибрали, но фактът е показателен! Ако искате Турция да се извини, хубаво, но дайте по-напред България да се извини на Сърбия за жестокостите на българската армия през двете световни войни! Независимо дали сърбите са ни дали повод (все пак, хората са бранели страната си по време на окупация), оправдано ли е било да се порят коремите на бременни жени? Това българи (православни християни срещу православни християни) са го правели, не турци! А оправдано ли е било подпалването на Сяр (Серес) при влизането на българската армия през 1941? Ако не знаете за тия случаи, то е защото историците не ни ги казват!!! Как искате тогава Турция да се извинява? Освен това, ако Република Турция ще се извинява за зверствата на Османската империя, то и Република Гърция трябва да се извини за клането на Василий Българоубиец, а Република България да се извини за клането на хан Крум над Никифор, итн. итн.

 23. 23 Профил на Bojanov
  *****
  Неутрално

  Знаете защо ДС вербува криминални, нали? За да са зависими! Завинаги! Такъв криминален тип е агентът на политическата полиция, т.н. професор, Стоян Буров, който иска още да краде, малко му е досега каквото е било! Иска гадът да стане ректор, та да гребе с мръсните си черни ръце от вас – студентите и преподавателите! Служителите отдавна са пречупени, превърнал е голяма част от тях в обикновени клюкарки и доноснички, на които подхвърля разбира се и трохи, вижте Нели Гюлчева! Ден до пладне е всичко това, сигурна съм, че ще го изхвърлите, а после ще го заплюете и ще го замеряте с камъни, докато един ден го изритате от ВТУ. Знайте, че и службите бягат от разкритите гадове! Нищо не може да го спаси!

 24. 24 Профил на До № 23
  *****
  Неутрално

  Боянов, кой е тоя Стоян Буров?

 25. 25 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  Например това се отнася и до историческия спор за предателството на Левски. Знае се, че поп Кръстю го е предал. Остават усилията да се оправдае поп Кръстю - макар че има дешифровка на телеграма, в която се говори за неговите благородни заслуги към властта, защото е давал редовно сведения за събранията в неговото лозе и т.н. Познавах Васил Шамов, който извършва това четене, беше тъст на мой приятел, Петър Лимонов. Шамов, след като дешифрира и установява вината на поп Кръстю, е уволнен от Народната библиотека, където работи като турколог. И в един разгорещен спор Николай Генчев се залости и той, че поп Кръстю не е. И аз публикувах в "Правна трибуна" спомен за срещата си с дешифратора, неголям - как са постъпили спрямо него. Взривът беше невероятен. Веднага написаха две-три мръсни статии за мен, пак от Софийския университет. И тогава синът на Шамов, който е прогонен от София и работи в някакво родопско село, ми писа едно писмо - аз го пазя - в което ми описва драмата на баща си. Четири пъти са правени опити да бъде убит! Четири атентата!

 26. 26 Профил на Мечката
  *****
  Неутрално

  Долното е писано от Владимир Свинтила, отразяха ми линка към статия

  mediapool.bg/phorum/viewtopic.php?t=2057&start=0

 27. 27 Профил на Б.Симеонов
  *****
  Неутрално

  Масовото екзекутиране на мирно население от правителствени армии и подкрепяни от правителството милиции се нарича "престъпления срещу човечеството" от Втората световна война насам. Днес то се преследва безкомпромисно и дори отричането или омаловажаването му е криминално престъпление в някои европейски страни.

  Кланетата в България през 1876г, опожаряването на Стара Загора и избиването на цялото й население , което не е успяло да избяга, кланетата при отстъплението на турската армия през 1877г, кланетата на тракийските българи през 1913 г., кланетата на арменците в Турция , извършвани от турската армия и башибозуци са точно такива действия. Няма голяма разлика между изтреблението на "непълноценни" народи и "гяурски" народи.

  Свидетелствата на очевидците за кланетата в България не са "митология". Изключително тревожно е представянето на опитите да се омаловажат тези чудовищни престъпления като "измислен спор". Политиците в България, а и всички хора, на които не са чужди европейските ценности не само че трябваше да се намесят решително, ами дори са закъснели. От години слушаме за "присъствие" на турците по тези земи през османското владичество, в държавните учреждения се носи думата "гяури", отрича се геноцида над арменците, чиито потомци са част от българския народ днес. Сега и разказите за кланетата тук станаха "мит".

  България трябва незабавно да се присъедини към европейските страни, заклеймили геноцида над арменците и да криминализира всички опити да се отрича и омаловажава геноцида над българите.

  Престъпленията срещу човечеството не бива да бъдат омаловажавани и отричани, ако не искаме да ги преживеем отново.

 28. 28 Профил на учен от СУ
  *****
  Неутрално

  ,,Учени от Софийския университет им платиха свободата на изследователите'',ако трябва да сме точни в заглавието

 29. 29 Профил на до Мечката
  *****
  Неутрално

  Ами да, те в университета се раждат тия кадри. Историците и литераторите са едни от най-опасните интелектуалци, защото манипулират съзнанието на милиони. Пример е режимът на Милошевич, който бе съставен все от писатели и историци. Между другото, тия професии са обречени на бедност и ако не влязат в политиката няма как да се измъкнат от мизерията. Затова са готови на „компромиси” със съвестта си...

 30. 30 Профил на Светлина
  *****
  Гневно

  Повече от ясно е какви са целите на този проект, независмо от това какво ще кажат неговите автори сега. Да, извинение е нужно. Жалко за тези автори, особено за българката.

 31. 31 Профил на леко
  *****
  Неутрално

  напълно уместен коментар 22
  от истерия или история.
  точно на място!

 32. 32 Профил на бай Мамут
  *****
  Гневно

  Абе, хора, разберете, в проекта става дума за изследване ВЪРХУ КАРТИНАТА на Пиотровски и фотографиите, по които той е работил. Никой не оспорва клането в Батак, нито нуждата жертвите да бъдат почитани! Университетските преподаватели протестират срещу подменянето на темата - картината за клането в Батак, не е самото клане, нали. И когато авторите казват, че художникът е инсценирал нещата 16 години след въстанието, това не означава, че клането не е реалност, а че Пиотровски не есвидетел и печели популярност на гърба и паметта на жертвите.
  А интелектуалците, които протестират, стават смешни, защото дори не са си направили труда да прочетат публикациите по този проект. И какви интелектуалци са Божидар Димитров, Иван Гранитски и подобни ченгета и слугинаж от бай-тошово време?

 33. 33 Профил на Българин да се наричам.....
  *****
  Неутрално

  Кирияк Стефчовци, дал господ, дори и в Алма матер. Жалко!

 34. 34 Профил на Учените
  *****
  Неутрално

  Дичев и Знеполски са от видни комунистически фамилии. И си живееха както се казваше "като Симеончо през фашистко", а сега се сетили да защитават права. Комедията е пълна - "защитници" са тия, които грабеха с пълни шепи от живота само защото са нечии синове по време когато цял народ бяха тъпкани.

 35. 35 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Обзорът на Любослава е най-добрият материал по темата за тези с мозък в главите.

  Едно научно изследване, което по съшество казва, че клането в Батак не е било по-сериозно от клането в други 100 села не е национална провокация.

  Използването на националистически настроения за лични цели - като тази на Първанов например - е нещо далеч по-лошо от провокация.

  За съжаление повечето българи, а и повечето хора всъшност, мислят и действат първосигнално. Ужас, опитват се да променят историята, мамка им, простаци, и това ни откраднаха и т.н. и т.н.

  Точно когато БСП обявява вдигане на тока и водата с по 40% и за пореден път се разиграва - напълно изкуствено - националистическата карта.

  След нея ще дойде и друго.

  Изобщо всичко, само не и наболелия въпрос "защо още няма политици в затвора?".

 36. 36 Профил на ПРЕДЛАГАМ
  *****
  Весело

  на всичките уечене да им боявисат косите руси да им намажат ____ с вазелин и с няколко полета да ги пратят в някой по див район на Турция -примерно Анадола. Там местното население ще ги убеждава по няколко пъти на ден колко са прави в тезите и идеите си.

 37. 37 Профил на АсБА
  *****
  Гневно

  Няма да се спре полемиката. И има защо. Свободата на мисълта и научното изследване не е слободия и словоблудство. Как ще се чувствате, ако ви сменят името, пък макар и с научна обосновка? Попитайте българските турци! И с какво право някаква си девица - пишман българка, осъжда Пиотровски? Ами да осъди и Гюдженов, че е нарисувал една измислена легенда за хан Кубрат и снопа пръчки, че и отгоре на всичко взели та променили детайли от картината... Ами защо е нарисувал и как ханът пие вино от черепа на Никифор? Това не е ли кощунство? С творбата си да потвърждаваш някакъв си мит и легенда! О, ужас! Ами тогава защо този шантав тандем не осъди и Давид, че е нарисувал "Смъртта на Марат"! Пък да видим реакцията на французите. Ама де сопа, де. И за някои академици с дементна памет. Не само за продажни журналисти.

 38. 38 Профил на бай Пешо
  *****
  Неутрално

  Ми то май стана като в стария виц "- и на третия ден гусин старши, Айшето рече...".

 39. 39 Профил на Иван Няголов
  *****
  Разстроено

  Всичко е изкуствено нагнетяване на напрежение сред обществото ни пред парламентарните избори за Европалламент.

 40. 40 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално


  "Българин"
  Кирияк Стефчовци, дал господ,само че не в Алма матер,а в правителството,в президенството и в НС,които в свой личен интерес подариха половин България на мафиота Доган.Комунистите не се спират пред нищо само и само да бъдат на власт! Дали ще бъде Азис,чалгата,или съзнателно провокираната провокация от Божидар Димитров,или по-точно "оперативно мероприятие" на ДС-КГБ,чрез него и други тяхни доносници,точно пред изборите за да покажат колко са"патриотични"от БКП-БСП,та гласувайте за БСП!

 41. 41 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално


  Божидар Димитров Стоянов
  Кандидат народен представител - Коалиция за България

  дата и място на раждане 03.12.1945 г. в гр. Созопол
  Структурата (отдела) на съответната служба по години на осъществявано сътрудничество І-о главно управление-ДС от 28.12.1973 г. до 06.02.1975 г. и от 29.07.1976 г. до 08.09.1980 г.
  Качеството на лицето по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби и периода от време, в който лицето е било в това качество нещатен сътрудник
  Използвани псевдоними от лице, допринесло за преследване или за ограничаване правата на засегнати лица, поради ПОЛИТИЧЕСКИТЕ им убеждения
  вида на документите, въз основа на които е установена принадлежността Собственоъчно написана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения (донесения); документи за получени възнаграждения
  Информация за дейността на лицето в съответствие с установените факти и правилника за дейността на комисията по чл. 4, ал. 1 Работил по линия на културно-историческото разузнаване.

  Ето какво представлява Божидар Димитров,който сега продължава да служи на "бившите"служби на ДС-КГБ,като се е "загрижил" за безпрецедентна гавра с историческата памет за Батак,но какъв морал може има един доносник,които за пари е предавал на ДС колегите си,като с това е решавал тяхната съдба,дори и сега прави същото за пари,като клевети този или онзи,като сутрин бяга от студио в студио в сутришните новини на телевизиите за да клевети някого,и това не го прави от "патриотизъм",а само за пари!

 42. 42 Профил на Nik
  *****
  Неутрално

  Напълно съм съгласен и поддържам АсБа #37.
  Никой не е казал, че трябва да се забрани научното изследване или да се запушват усти. Но драгите изследователи да имат добрината да обмислят по-добре идеите и формулировките си.
  Който се е запознал поне малко с този проект ще признае, че е доста "лековат", бих казал "изсмукан от пръстите". Да не говорим за глупостите по повод на ЕС и Турция, които въобще нямат място в такъв контекст. И неточността, небрежността при формулировките потвърждава само още веднъж констатацията, че цялата работа е доста повърхностна. Което и трябва да бъде порицавано.
  Мърлявата работа не трябва да се допуска и при най-дребните неща, камо ли при такива теми, за които предварително е ясно, че могат да предизвикат по-широк отзвук. Просто за мърлявщини авторите трябва да получат съответния бой по шишарката.

 43. 43 Профил на VTU
  *****
  Неутрално

  Г-н Петков, МВР все още е под Ваше командване, не е сериозно да се смята, че не може да се справите с казуса Великотърновски университет. Ясно е, че шайката криминални плаща добре на полицаи, прокурори и съдии, за да се отърве от отговорност и от местата за по-дълго задържане, но Вие имате начин да ги арестувате поне, ако не за друго, за да им покажете, че и те си имат Бате!24 часа са достатъчни, не вярвам, че някой от прокурорите ще Ви откаже тази екстра. Досиетата им са достатъчно дебели, а материал в тях има и за повечко, но всяко нещо по реда си.Стреснете ги малко, стига са се правили на италиански мафиоти. А не е лошо да погледат и тия, дето се стягат да ги обслужват.Не можете да си представите колко хора ще застанат на Ваша страна, както искате – граждани, електорат, симпатизанти, на които им е писнало от манипулации и изнудвания, и следващия път сигурно ще се обърнат към господата Макаров и Калашников. Вие сте на ход!

 44. 44 Профил на Petranka
  *****
  Неутрално

  Знаете защо ДС вербува криминални, нали? За да са зависими! Завинаги! Такъв криминален тип е агентът на политическата полиция, т.н. професор, Стоян Буров, който иска още да краде, малко му е досега каквото е било! Иска гадът да стане ректор, та да гребе с мръсните си черни ръце от вас – студентите и преподавателите! Служителите отдавна са пречупени, превърнал е голяма част от тях в обикновени клюкарки и доноснички, на които подхвърля разбира се и трохи, вижте Нели Гюлчева! Ден до пладне е всичко това, сигурна съм, че ще го изхвърлите, а после ще го заплюете и ще го замеряте с камъни, докато един ден го изритате от ВТУ. Знайте, че и службите бягат от разкритите гадове! Нищо не може да го спаси!

 45. 45 Профил на Penka
  *****
  Неутрално

  ДОНОСНИК означава ЗАВИСИМ! Кандидат-ректорът на ВТУ Буров и настоящ зам.-ректор е бил и е част от политическата полиция.За такива няма минало време! Вие, осемте преподаватели, на които е обещал да ги прави зам.-ректори, за това ли сте си мечтали? Да бъдете подлоги на тая черна гадина? Да ви плюят хората, че работите с един отявлен гад, с долнопробен крадец и мръсник? Съжалявам ви! Спрете докато е време, огледайте се поне, никога не е късно да станете за резил!


 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 47. 47 Профил на До Моряка
  *****
  Неутрално

  Ами спасявай ги морски -да не се давят!Само,че стига с тези турски текстове,преведи ги на български па и ние глупавите да разберем нещо....

 48. 48 Профил на Велислава Петрова
  *****
  Неутрално

  Текстът на отвореното писмо може да бъде прочетен на адрес:
  http://www.bgpetition.com/free_research/
  Ако се чувстате съпричастни подпишете петицията и я разпространявайте
  Има и втора:
  http://www.bgpetition.com/apel_na_bg_istorici
  Нейни инициатори са колеги-историци

 49. 49 Профил на недоразумение
  *****
  Неутрално

  Стига с тази манипулирана предизборна истерика! Става дума за проект, който не се занимава с факта на самото баташко клане (сторено от помаци, т.е. българи, срещу роднини българи), а проучва пресиленото му отразяване върху една картина на полски художник от края на ХІХ век.

  ------

  http://blog.360.yahoo.com/pavel_st_georgiev/

 50. 50 Профил на Te Deum
  *****
  Неутрално

  OK! Нека следователите имат своята свобода!<br>
  Но нека нека и да не забравяме че опитът за замазването на баташкото клане по един доста любопитен начин съвпада с все по арогамтните опити на Анкара да замаже армеския геноцит.
  Нека не пропускаме дребният факт че във същото време в което Джордж Клуни се хвърля в медийна битка с кланетата в Дарфур загиналите след инвазията в Ирак е значително по-голям.
  И която междудругото инвазия в ирак беше аргументирана обилно с масови избивания на шиити от Садам Хюсеин!<br>
  Учудващо ли е тогава че се появяват учени, кото твърдят че Холокоста е силно преувеличен?

 51. 51 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  "Настояват да бъде признат и геноцидът срещу арменците. "
  Браво на тях! А защо не настояват да бъде прознат и геноцида на арменците?
  http://www.youtube.com/watch?v=0Rwp8uCgMoI
  http://en.wikipedia.org/wiki/Khojaly_Massacre

 52. 52 Профил на Хамалин
  *****
  Любопитно

  Кой каза у4ени,за хора които са си откровени преписва4и от 4уждоземни книжки?Вземете например предговорите на Zнеполски към някое френско роман4е,преведено у нас, и ще видете изворите/да оставм,4е предговора е пове4е от самия роман/.Те са от един отбор,отбора на дърдорещата ^Пантомима^,с център нападател булгаковия пантомимик А.Рай4ев.Те са претендиращите,дето искат да правят свободна наука.Българските Бодрияровци,Роланбартовцие.С техните 4уждици,изпъстрящи нау4ните им писаници,по тяхната глава:публи4ни позьори и наукоподобни р-е-з-о-н-ь-о-р-и.

 53. 53 Профил на oldman
  *****
  Неутрално

  Бах мааму, много "забатачени" хора има в тая държава. Подхвърлиха им една въдичка и всички шарани се наловиха.

 54. 54 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Странно защо онлайн петициите, връзки към които има по-долу, не работят (проверих останалите на сайта -- с тях всичко е ОК). Неприятно ми е, но пак надушвам "баташки" методи в действие.

 55. 55 Профил на XU
  *****
  Неутрално

  BOGIDAR DIMITROV E ERUDIT ,AMI TI ZLOBARINO////

 56. 56 Профил на Selyanin
  *****
  Неутрално

  Ако товь е наука,то аз живея на Марс.Това не е наука мога да го докажа. Авторите да не се крият зад различно мнение, защото трудът име е пълен с обиди и цинизъм към българите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK