Правни спорове спасяват от затвор неплащащите глоби

Написан е нов кодекс за административните наказания

Спорове и нерешени принципни въпроси спъват проекта за новия Административнонаказателен кодекс. Това стана ясно в четвъртък на конференция за проекта. Магистратите, работещи по текста, още не могат да постигнат съгласие дали да се въведе затвор като административно наказание и дали да остане възможността глобите да се заменят със задържане в ареста на полицията.


Цони Цонев от Върховната административна прокуратура е на мнение, че сега е времето кръгът от наказания - глоби, порицания и други, да се разшири и да се предвиди и възможността за затвор до месец, както е в Германия и Унгария. До лишаването от свобода може да се прибягва само при по-тежки прояви или поне при повторно извършване на едно и също деяние като шофиране в нетрезво състояние, обясни Цонев. В крайна сметка през последните години се криминализираха много дребни деяния, допълни той. Като аргумент Цонев изтъкна, че глобите не оказват никакъв ефект, защото хората не ги плащат.


За повишаване на събираемостта им авторите на проекта бяха предвидили, след като изтече срокът за плащане, неиздължилите се нарушители да бъдат задържани. За всеки ден в ареста ще им се опрощават по 25 лв. от глобата, а максималният период, в който могат да останат затворени, е 90 дни. Мярката предвиждаше и общественополезен труд, но това противоречало на Европейската конвенция за правата на човека, според която никой свободен гражданин не може да бъде накаран принудително да работи.
Спорно е и дали районните или новите регионални административни съдилища ще са първа инстанция при административнонаказателните дела, каза авторът на проекта проф. Кино Лазаров. Той обясни, че, от една страна, районните съдилища имат изградена структура и са близо до хората, но магистратите там са твърде малко, за да прилагат новия кодекс.


Друг нерешен въпрос е кой съд да бъде трета инстанция при големите присъди - апелативният или Върховният касационен съд. Категорично е становището, че не може касационните обжалвания да се гледат във Върховния административен съд (ВАС), каза зам.-председателят му Стефка Стоева. Не може ВАС да се занимава с глоби, защото това ще блокира работата му, обясни тя.


Според Цонев кодексът е и мястото, където трябва да се предвиди създаването на специализирана административна прокуратура, след като това не се случи в новия Закон за съдебната власт.


Текстът, по който се работи вече година, се очаква да влезе в Министерския съвет не по-рано от есента, каза зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев и допълни, че ведомството му не се ангажира с проекта.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на смешно
  *****
  Неутрално

  ден в ареста струва на държавата вероятно 25 лв. ,а тя ще опрощава на длъжника 25лв Т.е. общо губи 50лв.

 2. 2 Профил на длъжник
  *****
  Неутрално

  Мани, не е лесно - шубе
  Ако го направят прекалено добре, току виж влезли и те в затвора: три месеца - три месеца, кои ти ги дава

 3. 3 Профил на edin ot ...
  *****
  Гневно

  C.C. nali opravi prestapnosta,opravi i korupciqta sred magistratite,ta sega doide red i na nepla6ta6tite globi.Rezil !!!!

 4. 4 Профил на Аз-човекът казах
  *****
  Гневно

  "хората не ги плащат" - ами като нямат пари(доведени сме до абсурдна бедност) как да ги платят въпросните глоби, още повече те(глобите) по съдържание, узаконяване, предназначение и прилагане са безкрайно спорни!

  "никой свободен гражданин не може да бъде накаран принудително да работи" - а нима свободен гражданин може да бъде вкарван в затвор, само защото някой парламентарен отворко е пледирал или гласувал поредния абсурден закон, каквито са ни навъдили в различните закони смехотворните законотворци - погледнете който искате закон и ще се уверите, че не само, че нищо не са продуктирали с мозъка си (обикновено т.нар. промени са дори с друг шрифт и кегел), ами тъкмо обратното: въпросните им дописвания касаят в най-общия случай преразказ с други думи на предишния член или категоричното му отричане, което и най-добрия, и на-съвестния съдия би затруднило какво и как да го присъди.

 5. 5 Профил на katrin85858
  katrin85858
  Рейтинг: 8 Гневно

  Каквото и да правите, не се доверявайте на Broker Defense!!! Само ще ви измамят, за да ви вземат парите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK