Американският университет избира президент

Очаква се до броени дни Американският университет в Благоевград (АУБ) да избере нов президент. През почивните дни е проведено заседание на настоятелството, на което са разгледани кандидатурите на петима американци. Някои от тях са бивши и настоящи президенти на университети в САЩ, съобщиха от АУБ.


През януари президентът Майкъл Истън обяви, че ще се пенсионира с десет месеца по-рано от плануваното заради семейни и здравословни причини. "Екипът му свърши чудесна работа и надмина очакванията ни", каза председателят на настоятелството Дейвид Фланегън. Истън е вторият президент, който напуска поста преждевременно. Той смени Рейнолд Блум, който подаде оставка много преди да изтече мандатът му.


От университета съобщиха още, че са получили завещание от няколко милиона евро от починалата през миналата година българка Ани Чапрашикова. Тя е получила американско гражданство след Втората световна война. Семейството й е било сред най-големите търговци на тютюн преди 1944 г. От университета съобщиха, че ще продължат заведените от нея съдебни дела срещу физически лица за имоти, основно в кв. "Банкя".
На името на дарителката ще се учреди фондация, която ще отпуска стипендии на българи, завършили с отличие университета, да продължат ученето в най-престижните висши училища в САЩ. Желанието на Чапрашикова е при равни други условия с предимство да са младежите от Дупница и Казанлък. "Чапрашикова е обмисляла възможността да дари имуществото си на университета "Харвард", но впоследствие е променила решението си. Това е едно от най-значимите завещания в България. Дори по американските стандарти то е изключително", каза Фланегън.


През почивните дни в Благоевград беше открит най-модерно оборудваният учебен корпус в България, съобщиха още от университета.


Висшето училище предлага девет специалности, сред тях и магистратура по бизнес администрация (МВА). Сред най-търсените са бизнес администрация, икономика, журналистика, компютърни и политически науки. В момента там се обучават над хиляда студенти от 30 държави.Кандидат-студентите трябва да имат минимален успех 5.00 от средното си образование. Те трябва да владеят перфектно английски език, да положат изпит SAT и да представят три препоръки от техни преподаватели. Университетът предлага различни стипендии, някои от които достигат пълния размер на таксата за обучение от 6800 долара.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK