Аптеките отново продават хапчета на бройка

В аптеките отново се продават лекарства на блистери и хапчета на бройка, установи "Дневник". Това стана възможно, след като директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) д-р Емил Христов обяви, че никой не е наказвал фармацевтите за подобно нещо. Той поясни, че аптекарите са длъжни да сложат блистера в отделна опаковка и да напишат върху нея срока на годност и производителя.


Фармацевтите обаче настояват за цялостно решение на проблема. Това изказване на Христов ни успокои, но все пак чакаме официално становище от ИАЛ, обясни в понеделник Аделина Любенова, член на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Според нея разрешението за продажба на блистери и бройка трябва да бъде записано и в наредбите към новия закон за лекарствата.


Проблемът с продажбата "на дребно" на медикаменти се появи след влизането в сила на 13 април на Закона за лекарствата в хуманната медицина. Според промените всеки фармацевт, който продава лекарства с нарушена опаковка, е заплашен от глоба от 750 до 3 хил. лв. По думите на д-р Христов обаче такъв проблем не е имало. Според него се прави опит да се създаде излишно напрежение от "неподготвени и недостатъчно квалифицирани фармацевти". В наредбата е записано, че лекарствата могат да се продават на бройка в случай на необходимост, който се определя от пациента и фармацевта, поясни Христов.


За да се реши проблемът, беше предложено да се продават медикаменти в малки разфасовки. Това ще увеличи цените им, заявиха обаче производителите. В понеделник зам.-шефът на парламентарната здравна комисия д-р Атанас Щерев излезе с нова идея. Според него, за да отговарят на изискванията на пациентите, лекарствата трябва да се продават на блистери, но за да отговарят на закона, те трябва да са в оригиналната си опаковка. Затова е най-добре препаратите да се продават в индивидуална опаковка, обясни Щерев.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK