Американският университет избра нов президент

Дейвид Хюуайлър е новият президент на Американския университет в България. Той е бил избран на среща на настоятелството на 12 май този месец, съобщиха от висшето училище. Вакантната позиция бе обявявена във водещи печатни издания в САЩ и България. През април преминалите предварителната селекция кандидати са посетили университета за среща със студенти и преподаватели.


През януари досегашният президент Майкъл Истън обяви, че ще се пенсионира с десет месеца по-рано от плануваното заради семейни и здравословни причини. "Екипът му свърши чудесна работа и надмина очакванията ни", каза председателят на настоятелството Дейвид Фланегън. Истън е вторият президент, който напуска поста преждевременно. Той смени Рейнолд Блум, който подаде оставка много преди да изтече мандатът му.


Новият президент Дейвид Хюуайлър е бил избран през 2004 г. за президент на новосъздадения Американски университет в Нигерия (АУН), съобщиха от висшето училище. Преди това е бил президент на Американския университет в Централна Азия. Заемал е и постовете на заместник-ректор по академичните въпроси на университета Чемплейн, бил е и декан на факултета по хуманитарни науки на университета Пайквил, САЩ.




Сред постиженията му в университетското управление е успешното набиране на средства и изграждане на основен финансов фонд за институционално развитие и създаването на партньорства и възможности за обучение с водещи компании в САЩ. Д-р Хюуайлър е участвал в консултативни съвети по въпросите на образованието в Нигерия, Киргизстан, Украйна и Русия.


Също така той има докторска степен по Английски език и литература от Калифорнийския университет в Дейвис и магистърска степен от Калифорнийския държавен университет в Лос Анжелис. Бил е член на Координационния съвет на международните университети във Вашингтон; председател на международното настоятелство на Държавния университет в гр. Самара, Русия; настоятел на Центъра за проучвания и междукултурен диалог между изтока и запада и Фондацията за подкрепа на висшето образование в Централна Азия.


Очаква се новият президент на АУБ да встъпи в длъжност през август 2007 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK