Болница "Шейново" изгони ликвидатор

Ще има нов Столичен медицински холдинг

Лекарите и акушерките от "Шейново" прекъснаха работа за два часа и излязоха на двора. По този начин те протестираха срещу решението на ликвидатора на Столичния медицински холдинг

© Цветелина Николаева

Лекарите и акушерките от "Шейново" прекъснаха работа за два часа и излязоха на двора. По този начин те протестираха срещу решението на ликвидатора на Столичния медицински холдингОбщото събрание на АГ "Шейново" отхвърли в сряда предложението на ликвидатора на Столичния медицински холдинг Никола Рангелов за смяна на двама души от Съвета на директорите в болницата. Самият Рангелов не беше допуснат в залата. Вместо него участие в събранието взеха проф. Милан Миланов и д-р Бисер Бончев, които Столичният общински съвет е упълномощил да представляват холдинга и общината.


Срещу предложението на ликвидатора за промени в ръководството в продължение на два часа протестира и екипът на лечебното заведение. Лекари и акушерки прекратиха работа и подкрепиха директора си д-р Димитър Драгиев. Според юриста на болницата Йова Петрова опитите за кадруване от страна на Рангелов са некоректни, защото Търговският закон не му дава подобни права. Тя припомни, че Столичният медицински холдинг е обявен в ликвидация не поради несъстоятелност, а заради проблеми с регистрацията му. Ликвидаторът е техническо лице, не е нито собственик, нито синдик на болницата, каза Петрова.


Искането за промяна в състава на Съвета на директорите на болница "Шейново" вероятно е продиктувано от политически причини или нездрав икономически интерес, заяви директорът д-р Димитър Драгиев. Според него се цели приватизация на лечебното заведение "на тъмно". Нямам нищо против раздържавяването, но то трябва да се направи при ясна процедура и в интерес на лекарите и пациентите, допълни Драгиев.
Според Рангелов взетите в сряда решения от Общото събрание са незаконни, защото то е проведено без кворум. Той обяви, че мотивите му за исканата промяна в ръководството са отчетите на АГ-болницата, в които имало неточности и разминавания в обявените приходи, разходи и печалба. По думите му пари, които е трябвало да се използват за медицинска дейност, са давани за ремонти и служебни коли. Недопускането на ликвидатора на медицинския холдинг в болницата е незаконно действие, което ще бъде обжалвано в съда, заплаши Рангелов.


Единствените права на ликвидатора на Столичния медицински холдинг, са да довърши текущите сделки, да събере вземанията му и да изплати задълженията към кредиторите, коментира Йова Петрова. Според нея Рангелов има личен интерес, защото е предложил в ръководството на болницата да бъде включен нефролог от Александровска болница, на когото ликвидаторът е бил адвокат.


От месеци общината се опитва да отстрани Рангелов и сезира съдебните институции и прокуратурата за кадруванията му в медицинския холдинг. Във вторник общинският съвет отмени всички общи събрания в болниците, свикани от Рангелов.


Съветникът Милан Миланов обясни, че "Шейново" има 500 хил. лв. печалба и съвсем малко задължения, които са към общината. До 6 месеца ликвидацията на Столичния медицински холдинг трябва да бъде завършена, след което вероятно ще бъде регистриран нов, каза още Миланов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK