Кметът иска глоба и отнемане на разрешителното за фирмата, която причини срутването в кв."Изток"

Така изглежда страховитата дупка до блок 208 в кв."Изток"

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Така изглежда страховитата дупка до блок 208 в кв."Изток"В писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството и до началника на ДНСК, кметът на София Бойко Борисов настоява за налагането на максимална глоба и отнемането на разрешителните на виновните за некачествено построената подпорна стена на строителния обект в кв. "Изток", която се срути в неделя, съобщи пресцентърът на Столичната община.


Писмото съдържа и резултатите от извършената проверка на обекта от дирекция "Контрол по строителството".


В писмото се посочват лицата, които са възложители на строежа. Това са Михаил Паунов, Румяна Таранджийска и "Интертайм континентал" АД. Фирмата, която е упражнявала строителният надзор, е "Модул-Н" ЕООД, се отбелязва в документа.
Според текста на писмото, към техническия проект в част "конструкции" е одобрен изкопен план. Предвидено е изкопът да бъде укрепен чрез стоманени профили, които при необходимост да бъдат "анкерирани до здрава почва". При огледа след аварията в неделя е установено, че предвиденото в проекта укрепване в южна посока /към съществуващия 7-етажен жилищен блок/ не е изпълнено, което е причината за значителното срутване на земни маси.


В писмото на Борисов се посочва, че извършването на строежа в отклонение от одобрените инвестиционни проекти е допринесло за създалата се авария, за която носи отговорност строителят на обекта. Освен него, отговорността за законосъобразното извършване на строежа е и на техническия ръководител, и на лицето, упражняващо строителен надзор, се посочва в писмото.


Борисов настоява за "предриемане на незабавни действия по образуване на административно-наказателни производства и налагане на максимални глоби на виновните лица, както и отнемане на лиценз и лишаване от правоспособност на участниците в процеса на строителството".

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Строител
  *****
  Неутрално

  Стройте и да не ви пука - важното е да се строи без значение, какво и колко се осира всичко! Стройте и застройте дори последната тревичка!

 2. 2 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  Строители,вие си знаете,сега ви се е паднало да промените пейзажа. Б.Б. да го ..и т.н.

 3. 3 Профил на запознат
  *****
  Разстроено

  Само така, давайте, Бате Бойко ти си мъж!

 4. 4 Профил на Der Meister
  *****
  Неутрално

  Кмета защо не си е гледал работата, когато е трябвало да се прави контрол на строителната фирма? Пак както при труповете когато беше генералисимус на мвр - като стане убийството - снима се на фона на жертвата и реве, какво трябвало да се направи и така до следващото убийство. Сега - същата работа - важното е да пишат във вестниците.

 5. 5 Профил на кой ми сра в гащите
  *****
  Неутрално

  Чудно, що все си мисля, че под Разрешителните за строеж стоят подписите на Кмета на Общината и Гл.архитект.БиБи пак е подписвал,без да гледа...

 6. 6 Профил на Говорите без да разбирате...
  *****
  Неутрално

  Много е лесно да се плюе наляво и надясно. Казано е ясно в статията - има одобрен проект, в който е предвидено укрепване на изкопа, което не е изпълнено. Виновник за това е единствено и само фирмата-изпълнител на строежа, в която има достатъчно технически отговорни лица. Тук тези, които са одобрявали проекта нямат нищо общо, защото това, което те са видели е отговаряло на законите, а работа на надзора е да следи проекта да се спазва. И ББ едва ли е подписвал нещо във връзка с одобряването на въпросния проект.

 7. 7 Профил на Помислете
  *****
  Гневно

  Бойко защо не го е предвидил - ами Бойко неможе да огрее навсякъде ....Бойко е виновен че падна дъжд,че Доган спечели,каквото има негативно всички в Бойко гледат

 8. 8 Профил на BB Fan
  *****
  Неутрално

  A taka. BB 6e gi sma4ka i trjabva da gi sma4ka. Kak mrazja bezmuskulni bezmozy4ni sy6testva.

 9. 9 Профил на n/a
  *****
  Неутрално

  Бойко просто не става за нищо. Медиен балон за мунчовци, чалгаджии и лица с криминални наклонности. Мутра с червени пари зад него. И няма нужда вестника на американския конгрес да ни го казва. Между другото, навремето Жорж Ганчев имаше повече гласове от него по избори......

 10. 10 Профил на САШО
  *****
  Неутрално

  ЛИПСВА МИ ЖОРЖ ГАНЧЕВ, ПО АТРАКТИВЕН Е ОТ БАТ БОЙКО...

 11. 11 Профил на Бате Начко
  *****
  Неутрално

  Не ви ли хрумва, че въпросният батман Бойко е просто носителят на тънката червена нишка за участие в управлението на страната на сегашните посерковци от БСП, ДПС и най-вече гуруто му Симеон Кръвопиец. Няма как да оставят на честни хора да дойдат на власт. Току виж разровили и извадили на бял свят миризмите от фалш приватизацията Балканфармите, БТК то кое ли не беше фалш там. Да не говорим, че Симеон българомразец прибра държавни имоти в размер 250 000 000 евро, изсече българските гори, и понеже има голяма челяд опита да я осигури за 35 години напред с т.н. концесия за Тракия, щото българите сме без акъл и можем да плащаме до гроб за да си живеят неговите дечиня... та Батман Бойко затова е на върха на вълната, да направи заслон за следващите 4 години, пък дотогава ще произведат нов популист, който да дойде и в ролята на "народен спасител" да поеме щафетата от Батмана. Ей това за мен е в груби черти цялата философия в нещото наречено български политически живот. За Ахмед не е необходимо да казвам нищо, той толкова вече си е повярвал, че е велик, че сам си говори за обръчите, за превзетите територии и чак до Брюксел стигна, там иска властта. Жалко за нас, които и да разбираме, не можем да убедим околните в простите неща от живота.

 12. 12 Профил на Интертайм Континентал
  *****
  Неутрално

  ИНТЕРТАЙМ КОНТИНЕНТАЛ - АД

  гр. София, ул. “Г.С. Раковски” 146
  тел: (02) 91111; (02) 91020; факс: (02) 9870113; е-мейл: intertime@911.bg

  www.otgovor.intertime.911.bg


  По повод възникналия случай на 20.05.2007 г. на строеж “ Жилищна сграда с аптека и офиси с к.к 14.00 м и подземни гаражи “ , в УПИ I ,кв. 9, м . “Изток-изток” ,район Изгрев, ул. Райко Алексиев, София и във връзка с публикации и изявления в медийното пространство,е извършена проверка на място от Интертайм Континентал.

  1. На строителния ни обект има паднали в изкопа няколко кубика земна маса, борд на ограда и плочи от тротоар, предварително обезопасен и отцепен за достъп на външни лица.

  2. Недопустимо е хиперболизирането на случая , небивалиците за мнимата евакуация на жилищния блок, както и смесването на случая с падането на подпорна стена в район Слатина и други случаи на падащи мостове, къщи и какво ли не, с които нямаме абсолютно нищо общо. Журналистическите художествени измислици нанасят непоправима вреда на нашия имидж и са продукт на насочена кампания за изместване центъра на вниманието.

  3. Строежът е напълно законен и има всички видове строителни книжа, които се изискват от закона и са одобрени пред съответните инстанции, отбелязано в констативен акт КТН-1/21.05.2001 издаден от ДНСК. Строителството се извършва на частен терен, придобит срещу обезщетение на напълно пазарен принцип, без каквито и да е общински участия, във връзка с посочените неверни коментари в интернет.

  4. От самото начало на строителството на обекта има назначени на трудов договор технически ръководител, проджект мениджър и инвеститорски контрол. Има договор с независим строителен надзор.

  5. Към техническия проект част “конструкции “ е одобрен изкопен план, като е предвидено укрепването на изкопа да се извърши чрез стоманени профили, забити чрез сонда и подпорни стоманени подкоси. Планът за укрепване на изкопа е спазен абсолютно точно, съгласно предписанията на проектанта и конструктивните проекти с оглед на особеностите на терена и местоположението на сградата. Беше изпълнено укрепване с пет подпорни стени.Не е нарушен чл. 169,ал. 1 от ЗУТ за носимоспособност - механично съпротивление, устойчивост и дълготрайност на строителните конструкции и на земната основа при експлоатационни и сеизмични натоварвания.

  6. Срутилият се бетонов борд на тротоара е изграден върху насип, който очевидно не е бил добре уплътнен. През този насип минава външната канализация на блока, в която са заустени водосточни тръби. Според изказвания на гражданите, живущи в бл. 208, е имало нееднократни проблеми със запушена канализация. Там е имало пробив, който допълнително е спомогнал за разрушаването на насипа. При така създалите се екстремни условия, подобно срутване е не само възможно, а почти неизбежно, независимо от укрепванията на подобни изкопи. Остава открит въпроса , дали е имало умисъл или не и от кого? Предварително искаме да уточним, че сриването на няколко кубика пръст не представлява никаква опасност за основите и стабилността на блока. Ако например се строи блок на калкан, тъй нареченото сключено застрояване, в което единият блок се залепва до другия, това не може да стане, без да се откопаят основите. Тоест откопаването на основи само по себе си не е опасно, особено, ако ги има и са достатъчно дълбоки, както е в случая. Неуместни са цитатите в пресата: ”Изкоп оголи основите на блок”.

  7. Никога не се е стигало до разкриване на основите на бл. 208 , а само на тези на основата на бетоновата оградата на блока.Това се вижда от приложения снимков материал. Вижда се премахната от собствениците на блок 208 водосточна тръба между първи и втори етаж на блока, поради направа на топлоизолационна обшивка. Поради наличния теч от водосточната тръба и проливните дъждове водата обилно се е изливала в пукнатина близо до подпорната стена на нашия изкоп, което се явява причина за инцидента.

  8. Абсолютно точно е спазено местоположението на изкопа и неговите размери, съгласно одобрените документи, като не се навлиза в територията на съседния блок.

  9. Не са нанесени никакви поражения на съседната сграда.Визираме медийните публикации и изказвания,че бл. 208 се е „килнал”,”пропукал” и т.н.С приложените снимки показваме,че такова нещо не съществува и е технически невъзможно, като следствие на инцидента.

  10. Няма никаква опасност за гражданите живеещи в блока. Евакуация не е проведена,не е била и нужна! Престъпно е да се манипулират страховете на хората с подобни изказвания. Живущите в блока обитават домовете си, а магазините в партерната част на блока функционират и не са преставали да функционират.

  11. Още в неделя, 20.05.2007г. са взети незабавни мерки за укрепване, като южната стена на изкопа е подпряна със скална маса , която насипахме до три часа сутринта на 21.05.2007г., закопавайки собствения си изкоп, само за спокойствие на живущите. Фирмата реагира своевременно и точно още в неделя, в деня на инцидента, породен от природни бедствия. Благодарим за всеотдайността на нашите служители и подизпълнители, които не спаха и работиха, мокри до кости под проливния дъжд в неделя посред нощ, в името на запазване на спокойствието на гражданите.

  1. При едноседмичните обилни валежи (над 95 л./кв.м, само за неделя 20.05.2007г.),когато в цялата страна има райони в бедствено положение, когато се срутват мостове, стени, диги,изкопи, смачкани автомобили в съседния квартал, смерчове, отнесени покриви на къщи, хора останали без дом и т.н, намираме за изключително некоректно да се поднася изкривена и невярна информация в медиите. Деветдесет и девет на сто от тиражираното е написано от неспециалисти и е напълно или частично невярно, а и очевидно не е потърсено мнението ни. Оставяме на Вас да помислите за мотивите.

  12. Тъй като вследствие на небивалиците около нашия обект в кв. Изток ул.Райко Алексиев журналистическите измислици стигнаха до там, че във в-к Дневник излезе статия, че старата сграда на площад Македония , на мястото на която ние построихме нова, била също наша и била съборена с пари на ДНСК, вследствие на криво стълбище и т.н. Действително се наложи да изгребваме руините на некачествено построена сграда на ДРУГ СТРОИТЕЛ, нямащ нищо общо с нашата фирма. На тяхно място построихме нова и съвременна сграда.

  13. Във вестник Труд от 23.05.2007г. четем за нов АБСУРД. Твърди се, че под някаква си паднала наша стена били извлечени четири автомобила??? Това е смесване с голямата авария в кв.Слатина , за която не се пише в медиите по неясни причини.

  14. Някои интернет сайтове са се постарали да деформират снимки на сградата с компютърна програма, за да създадат апокалиптичен пейзаж. Без коментар.

  15. Искаме да благодарим на всички, които ни оказаха морална подкрепа и твърдо застанаха в наша защита, както в инстанциите, така и между нашите клиенти и доброжелатели. Изненадваме се, че броят им е толкова голям!


  16. Искаме да Ви уверим, че Интертайм Континентал е фирма с високо развита мениджърска система за взимане на решения, планиране и отчитане на работата и винаги е стояла на принципни позиции, декларирани в кредото на фирмата, с което може да се запознаете в нашата WEB страница на адрес www.intertime.bg . Ние ще се погрижим за изпълнението на дадените предписания и проекти, както и на предвидените графици за строителство.
 13. 13 Профил на Re: Nr. 9
  *****
  Неутрално

  Мун4овците ,криминално проявените лица и 4алгаджиите ,които подкрепят Бойко Борисов са всъщност хора с висше и средно образование ,така 4е си мери бръщолевенията.Това 4е не си доволен от развойя на събитията ,говори само 4е си на грешната и безперспективната страна . А повсеместната подкрепа за ББ е резултат от неговите правилни действия и позиция,то и масларова има правилни позиции ,но никои не я подкрепя. Задай си въпроса защо и си отговори сам , ако имаш поне основно образование.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK