Колицията навлиза в драматични пазарлъци

Доган обеща "ясна картина" след две седмици, НДСВ аплодира идеята за излизане

Лидерите на БСП Сергей Станишев, на ДПС Ахмед Доган и на НДСВ Симеон Сакскобургготски (от дясно на ляво) тепърва ще се договарят за окончателните промени в кабинета

© Надежда Чипевa

Лидерите на БСП Сергей Станишев, на ДПС Ахмед Доган и на НДСВ Симеон Сакскобургготски (от дясно на ляво) тепърва ще се договарят за окончателните промени в кабинетаДПС най-вероятно ще остане единствената партия в тройната коалиция, която няма да бъде засегната от започналите промени в правителството. Ремонтът на кабинета тръгна с очакваното приемане на две министерски оставки и неясни прогнози сред управляващите за още рокади в близките дни. В събота премиерът Сергей Станишев обяви, че е приел молбите за напускане на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров (БСП) и на министъра на правосъдието Георги Петканов (НДСВ). Без да съобщи имената на техните наследници, Станишев намекна, че предстоят още структурни и персонални промени. В неделя лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че те ще станат до 10-15 дни и "няма да бъдат камуфлажни". Източници в ръководствата на БСП и НДСВ потвърдиха, че единствено ДПС най-вероятно няма да загуби никой от сегашните си министри.


Започналите нови тежки преговори в коалицията се съпътстват от сериозни трусове в БСП и НДСВ. От събота вечерта цялото ръководство на левицата без лидера Станишев е в оставка заради резултатите от евроизборите. Лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски пък беше изненадан на конгресa на партията в неделя от многобройни призиви да се напусне коалицията.


В последния си преглед за България, публикуван в края на седмицата, анализаторското звено на списание "Икономист" за първи път допусна вероятността коалицията да не изкара целия си мандат. "След като правителството успя да постигне успешно членство на страната в ЕС, взаимоотношенията между БСП и основния й партньор в управляващата коалиция - НДСВ, вероятно ще останат нестабилни. В политическите си цели двете партии имат много малко общи неща освен въпросите, свързани с ЕС", посочват анализаторите.
Двете министерски оставки до момента бяха обявени от премиера на неочаквана пресконференция в събота. Станишев припомни заключенията от прокурорската проверка по корупционния скандал, почти оневинили Овчаров и оцени решението на министъра да се оттегли като "силен политически ход". По думите му случаят с Овчаров показвал не само, че в обществото се е създала нетърпимост дори към подозренията в корупция, но и че "в България може много лесно, на базата на спекулации, клевети и обвинения, някой да бъде омаскарен".


Едновременно премиерът обяви, че ще предложи да се създадат две нови структури - Национална агенция по сигурността, която да обедини специални служби към министерствата на вътрешните работи, отбраната и финансите, и Агенция по горите, която ще излезе от шапката на контролираното от ДПС земеделско министерство. Решението му беше разтълкувано като директен удар по властовия ресурс на шефа на МВР и зам.-председател на БСП Румен Петков и опит да се търси баланс с другото основно лоби в социалистическата партия, чийто лидер е Овчаров. Ден по-късно вътрешният министър показа, че е решен да се бори за сегашните си правомощия. "Би било груба грешка контраразузнаването да се извади от структурата на МВР", каза Петков.


В неделя в БСП усилено се говореше, че "жертва" на предстоящите нови промени в кабинета ще е социалният министър Емилия Масларова. В изявлението си от събота премиерът отново подчерта необходимост от промени в социалната политика.


Според източници от БСП решението на Сергей Станишев да обяви още в събота смяната на Овчаров и Петканов и двете нови агенции е било съгласувано с Ахмед Доган и Симеон Сакскобургготски. Премиерът е избързал, за да избегне очакваните яростни критики на вътрешнопартийната опозиция срещу Овчаров на пленума на Висшия съвет на партията. По време на третия конгрес на НДСВ Доган съобщи, че след дни предстои заседание на Съвета на управляващата коалиция, а в средата на месеца - и по-разширен форум, за да се преценят необходимите структурни и персонални промени. "Поставено е действително добро начало", оцени решенията на премиера той.


Не приемам обвиненията, че участието ни в кабинета е конюнктурно, заяви в словото си пред конгреса на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Това обаче не успя да парира силния натиск от залата за напускане на коалицията. Симеон също допусна необходимостта от корекции в средата на управлението. Източници от ръководството на партията коментираха, че е възможно в преговорите през следващите дни той да се освободи от още един или двама министри. Като най-вероятно се сочат Веселин Близнаков и Николай Василев. За нов министър на правосъдието най-често се споменава името на Анелия Мингова, по неофициални информации Пламен Панайотов и Огнян Герджиков са отказали да заемат овакантения от Петканов стол. Промените обаче още не са обсъдени детайлно от лидерите на тройната коалиция и Сакскобургготски нямал окончателно решение.


В събота Сергей Станишев обяви, че приоритетите на управляващите трябва да се преразгледат детайлно, като посочи конкретно здравеопазването, образованието и социалната политика. В същото време премиерът декларира, че това не може да става за сметка на финансовата стабилност на държавата и на икономическото развитие на страната. "Тези, които сочат днес примера на унгарските социалисти, който беше проведен преди няколко години, би трябвало да знаят и последиците. От крайно ляв завой се стигна до крайно дясно затягане на всички колани", предупреди Станишев. Той добави, че докато е министър-председател ще работи за "догонващо увеличаване на доходите", особено на хората, които зависят от държавата, но няма да позволи това да стане за сметка на финансовата стабилизация.


При паралелните си изяви в неделя на управляващата коалиция подчертаха, че властта е стабилна и за разпад на коалицията не може да се говори. Вътрешният натиск в НДСВ срещу общото управление обаче се съчета с многозначително поздравление от ГЕРБ. Председателят на движението Цветан Цветанов прочете приветствие от Бойко Борисов, който призова НДСВ да излезе от коалицията. Иска ми се да вярвам, че се съгласихте да станете част от кабинета, за да не бъде отложено членството на България в ЕС, сега ви призовавам да преосмислите позицията си, беше посланието на Борисов.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Тоя козел жалък,царя имам предвид,още ли е жив,пак се появи на политическата сцена животното мръсно,нали не му стига краденото.

 2. 2 Профил на понеже не му стига краденото
  *****
  Неутрално

  затуй не слиза от сцената

 3. 3 Профил на Балканец
  *****
  Неутрално

  Изпотрепаха свет народ - висаджии, сикаджии, мутри и борци, а най-гнусните мутри - тия, горе на снимката, не се намери някой да ги напълни с олово.

 4. 4 Профил на Bulgar
  *****
  Гневно

  СИК - ченгета в оставка - ББ. Хем кмет, а нищо не прави, хем шеф на партия, а пък не е шеф. Какъв е ББ? Кои ще познае? Мутра в оставка. Вълкът козината си мени но нрава не, казва балгарина. Но истински българи не останаха. Останаха алчни бледолизци, които се преместиха от царя на бодигарда му. Честит Ви ГЕРБ, да Ви е яка гърбината братя, когато почнат да ви "охраняват" и "застраховат" с бухалките отново. Българан.

 5. 5 Профил на НТЕРЕСНО !!!
  *****
  Неутрално

  Как ли би се справила Турция с пословичната и толерантност към чуждите малцинства,ако в тяхната власт имаше пробългарска партия която да държи икономическите лостове в страната/демек делаверите/?!Ако ви става ясно за какво иде реч,ще разберете разликата м/у България и Турция в силата на държавата и държавността като цяло.В Турция също има делавери и корупция, но когато става въпрос за национални интереси и отстояване на държавноста са неповторим колос.А тук как е?Ами така,че дори съвсем слаборазвити страни да ни се подиграват за това, че сме с наведени покорни главици,носещи изградено робско самосъзнание.Да очакваме от сегашната и бъдещата управляваща клоака да се промени към добро е се едно да вярваш ,че като пикаеш в пустинята ще стане локва.Хиляди приказки ще се изприказват по темата,а в съшност сме публика в куклен театър ,на която единствената роля е да харесва или не представлението,без да може да го промени.

 6. 6 Профил на На въстание срещу терор заради нефтопроводите
  *****
  Неутрално

  Американците считат света за нации от кретени. Никакъв заговор срещу нефтопровод в Ню Йорк не е имало. (Колкото е имало атентат срещу кулите в Ню Йорк на 11 септември 2001!) Такива „заговори” са плод на болното съзнание на расистите от Агенцията за национална сигурност , ЦРУ и ФБР, които ще го използуват за масирано широкомащабно тероризиране на населението. „Заговорът” случайно съвпада с европейското турне на Джордж Буш, който се опитва да обясни на народите в Европа, че те трябва да останат окупирани, защото НЕФТОПРОВОДИТЕ на територията на тяхните страни са в опасност и е необходимо америриканско военно присъствие, което да ги защити. Тъпият политически слугинаж у нас още не се е сетил да ни обяснява, как расистките бази ще опазят от атентат нефтопровода „Бургас- Вльора”. Добър повод за повсеместен терор срещу българския народ. А на народа какво му остава ? Най-добрата защита е нападението. Единствената ни възможност е да се вдигнем на въстание и да ги смачкаме!

 7. 7 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Вън сепаратистката протурска партия ДПС от властта!
  ДПС работи за превръщането на България в двунационална държава!

 8. 8 Профил на $$$,$$$.00
  *****
  Неутрално

  Време е партията на турския мошеник Доган да бъде закрита. Турците могат да имат квоти в управлението на всички институции, партии, учреждения и т.н., но не и турска партия. Най-добре ще е за Доган да стане вицепрезидент на Гоце от квотата на Държавна сигурност. Те и двамата са и служили и като такива трябва да поемат властта и носят отговорността за нея. Нека да видим как тая Държавна сигурност ще подобри стандарта на живот на населението и нека да видим кой реално стои зад властта.

 9. 9 Профил на Njama Da Kaja
  *****
  Неутрално

  DPS se e prevarnala v tumor,koito veche ima fatalni razseiki. Veche horata,kogato idvat dapravjat biznes,se dopitvat parvo do Dogan i posle do ,ako ne stane,moje i da opitat v Ministerstvo na ikonomikata. Rabotja i jiveia v Amerika. Skoro shte si ptauvam za BG i mnogo mi se iska da vidja kakvo e polojenieto, ima li njakakva pozitivna promjana. Tova,koeto cheta ot vestnicite mi podskazva,che njama da ostana prijatno iznenadan.....Jalko e che si prodadohme dushite i rodinata na turci,hora,koito mrazja ot cjalata si dusha,ne samo zaradi zlinite,koito sa storili na pradedite mi,no i zaradi naglostta,s koiato govorjat i se razporejdat v Bulgaria. Trjbva da ni e sram pred Botev, Levski , Rakovski i vsichki ostanali dali jivota si boreiki se sreshtu tazi mrasna sgan......SRAMOTA.....

 10. 10 Профил на атанас
  *****
  Неутрално

  По системата за елиминиране, на полуфинала отпада Симеон с НДСВ-то, на финала един срещу друг застават Станишев-Доган. Овчаров е в позиционна война и мята лайна срещу свои и чужди.

 11. 11 Профил на атанас
  *****
  Неутрално
 12. 12 Профил на 1
  *****
  Весело

  Не е навлязла в пазарлъцъ,коалицията е създадена така и живее в пазарлъци от уродливото си зачеване.
  Амин,Бог да ги прости !

 13. 13 Профил на bzm
  *****
  Неутрално

  Докато си лаем тука,а Те си крадат спокойно,нищо няма да се промени.

  Така ли не се роди един нов Ботев ?На дядо Йоцо съм се превърна,очите ми изтекоха!Жалко за децата ни .

 14. 14 Профил на от Пасящ трева
  *****
  Разстроено

  Кокала един, псетата-три. Ако ги гледаш само, те ще си лаят, ще се хапят, но кокала няма да пуснат. Виж, ако вземеш тоягата - това е друга работа. Искаме-не искаме ще трябва да ги изтърпим до есента. Но на местните избори трябва да гласуваме с тоягата. Иначе - яка ни гърбина!

 15. 15 Профил на НДСВ
  *****
  Неутрално

  Национално Движение за Справедливо разпределение на Вече откраднатото!.Престъпниците станаха полицай, а полицайте престъпници, любовницитe - прокурорки и нотариуси, по-големите престъпници - кметове и съдий, а още по-големите - депутати, политици, бизнесмени и банкери. Pезултата e обсебване на властта от сплотени групи измамници с единствена цел измами и крадене на пари по всякакъв начин.

 16. 16 Профил на българска гражданка
  *****
  Неутрално

  Стига с този цар! В България няма царе. Щом Симеон се закел пред Конституцията,той призна републиката - тоест отрече ЦАРСКАТА СИ ТИТЛА.
  Защо по всички медии - включително електронни, го наричат цар???? Сами си създават идоли.
  На борба!!!! Време е да се вдигнем!

 17. 17 Профил на aiesecvarna
  *****
  Неутрално

  Ха та вие каде бяхте като Бсп За да вземе мандата даде На Дпс и постове и власт,
  То се знае че Доган е агент на Държавна сигурност=Бсп,тогава каква е Бсп,тоест бсп коли и беси.Каккво чака комунистическата агентска партия.

 18. 18 Профил на Мафията
  *****
  Гневно

  1. Приемането ни в Европейския съюз е някакво тотално недоразумение и не може да заблуди никого.
  2. Наивно e мисленето, че Европейския съюз ще се справи с българина. С това народонаселение няма оправия.
  3. В БЪЛГАРИЯ цари тотален хаос и анархия! Всичко е сбъркано в тази държава!
  4. Сплотени групи измамници - депутати, политици, бизнесмени и банкери са обсебили властта с единствена цел крадене на пари по всякакъв начин.
  5. Бизнеса по български означава главно безкрайни схеми и далавери!
  6. Хората са смазани от неуредения и тежък живот, мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото хаотизиране и раздържавяване на и без това мнимата ни държавица.
  7. Улични престрелки, скитащи кучета, просяци, прах и мръсотия, нефункциониращо здравеопазване, болести, епидемии,
  8. Корумпирани и неработещи държавни служби, скъпи, но некачествени стоки, скъпи и некачествени услуги, хаос, всеобхватна корупция и всепозволеност,
  9. Липса на всякакви правила, изнудване, кражби и измами на гражданите от страна на всевъзможни локални и интернационални офшорни псевдо инвеститори и какви ли не хитреци и измамници
  10. Мафията, срастнала се държавата и политиците върши каквото си поиска.
  11. Вече 17 години старите хора у нас са на равнището на животните. . Властта си е направила кривата сметка, че младите ще хранят родителите си както и с каквото могат.
  12. Страната няма действаща икономика, а основните доходи на хората са парите изпращани от 2 мил. емигранти на роднините им.
  13. Жилищата и покупките за домакинства се осъществяват от емигранстки спестявания и балона с цените се надува заради заблудените емигранти, които с големи лишения събират и после идват в родината си, за да им приберат измамниците и държавата спестяванията с най-различни схеми като надути измислени цени на имотите, задължителни здравни усигоровки и какви ли не трикове.
  15. Вината обаче е само наша - на гражданите на Републиката.
  Вината ни е, че се боим от това да не загубим и малкото, което сме събрали и направили през годните. Вината ни е, че сме пропуснали 500 години история, че нямаме традиции, нямаме контрол върху властта, че лидерите ни ченгета, наследници на БКП, криминални провинициални босове. При това с минимум обща култура, което ги прави особено опасни
  Жалко за прекрасната ни страна, но очевидно НАСЕЛЕНИЕТО НЕ СТАВА ЗА НИЩО, СЛЕД КАТО ДЕБИЛНО ИЗТЪРПЯВА ВСИЧКО!

 19. 19 Профил на nearvana
  *****
  Неутрално

  точно така е мафия.
  предлагам да протестираме с обща молба на всички подобно-мислещи за освобождаване от БГ гражданство.
  аз лично се отказвам щото не мога вече да търпя тая дебилиада!

 20. 20 Профил на Homo Rasisticus
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  antimafia,Прав сте комунистическо и путеново ченге,Нямало е никакъв атентат срещу кулите,а Буш ги е бутнал,за да клевети добрият приятел на Путин Бин Ладен. Вие сте типичен представител на хората живеещи още във времето на болшевизма на 19 век,по който хората могат да съдят,че съществена разлика между ислямският фундаметализъм и кагебиският комунизъм няма! Нали навремето ДС и КГБ ги снабдаваха с пари,с оръжие,че дори и с проститутки из най-големите български хотели при почивката им между два атентата!

 22. 22 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  И така да е в момента говорим за България,но питам аз,защо никой не избра Волен Сидеров например на изборите,защо е позволено на цигани и турци да гласъват при положение че знаем за кой .е дадът глас,признаите че от всички партии скапани най много на него може да се има доверие,поне за сега,аз лично никога няма да имам пълно доверие на никой,недеите да мислите че съм съмпатизант на Сидеров,не напротив,просто смятам че най много доверие може на него да се има.

 23. 23 Профил на ахасфер
  *****
  Весело

  Къде е Командирът,премъдър и непобедим, с неговата славна 80-хилядна(на фона на 6 милиона избиратели) чета, с любимата си и любвеобилна единствена Елена, борила се храбро с комунизма като партийна секретарка, за малко неуспела от ненавист към БКП да направи и него партиен член, а той, от благородство, за да не обиди човека, приел преди няколко години амнонимно(?)дарение от 200 хил. долара? Къде го в този сюблимен момент?

 24. 24 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Главното за Негово Величество е да си запази имотите. Може би някъде там комунистите-съдружници са захвърлили костите на баща му.

 25. 25 Профил на Simeon Kozela
  *****
  Гневно

  Козел дръглив, така си усрал България че и внуците ти няма да има кой да ги търпи.

 26. 26 Профил на ВИКТОР
  *****
  Неутрално

  ахасфер,Явно глупаците край нямат! Костов с нищо не е загубил,а загуби българското общество,за да бъдем сега най-бедната държава не само в ЕС,но изобщо в Европа,по-бедни от Румъния и Албания,затова ли злорадствате? Българите започнахме да губим още когато комунистите се самосвалиха от власт,а ние ги върнахме отново с избори,докарахме си на власт Луканов,който успя да изкраде всиичко,каквото що годе пари имаше в резерва,да ни остави без хляб и други елементарни стоки.Правителството на СДС успя за наколко месеца да напълне магазините със стока.ДС-КГБ чрез заговори с депесарският шут на Доган успя да го свали,и БСП дойде отново на власт с мандата на ДПС. През времето на Беров,комунистическата номенклатура си спретна мафия с мутри,които да им върши работата,тоест да рекетира хората и подготви пълното завземане на властта от БСП,като си избраха Виденов,чрез него БСП доограби всички предприятия и банки докато фалират,като продължи чрез хиперинфлация да доограби всички спестявания на хората,а после под гнева на хората бягаха от НС под закрилата полицейските щитове.Отново правителството на СДС спаси България от икономическата разруха,хиперинфлацията,напълни магазините със стоки.Сега отново България върви по пътя на Виденов,а вие злорадствате,че Костов "загубил"изборите! Изборите ги загуби българското общество,а спечели Доган и неговият брат по рождение от ДС-КГБ Сидеров,които според мен и двамата са престъпници! Явно предпочитате Доган или Сидеров да ни управлява,само и само Костов да загуби"!

 27. 27 Профил на Много сте ербап
  *****
  Неутрално

  Как сте форумни мрънкала? Много сте ербап да се перчите анонимно, а да си сложите подписа под искане за клауза, както е направил автора с цяла (и хубава) статия не ви стиска. Хак да ви е, нека ви бият и мачкат.

  http://www.podpiski.org/?petitions:safeguard

 28. 28 Профил на лалето
  *****
  Весело

  да е жив и здрав ЦАРЯ, че незнам къде щяхме да сме сега!!!

 29. 29 Профил на българин
  *****
  Неутрално

  Вън сепаратистката протурска партия ДПС от властта!

 30. 30 Профил на АНАЛИЗАТОР!
  *****
  Неутрално

  Ще излезе НДСВ друг път. То няма таква партия. Това са приказки за наивници и стига вче дрънканици във форума. Скрили комсомолските билети в задните джобове ,рекнато им е ще играеш жъртурко и това . Това е схемата и това бебетата го рзабраха-тук още на НДСВари си играем. Какъв царистможе да бъде Борислав Рарчев например или професора Герджиков и прочие знайни и незнайни другари. Докога с ЛЪЖИ и МАНИПУЛАЦИИ ? Стига де! Лъжата бе схваната и от неграмотните. Чисто и просто дойде часа на развръзката! Лъжците на КРЪСТА на ЛЪЖАТА! Щели да излязат и после..? Спирам, че ми се гнуси от такива евтини манипулации за човек специалист в ИНАФОРМАЦИОННАТА ВОЙНА.

 31. 31 Профил на 03
  *****
  Неутрално

  Губим БЪЛГРИЯ,осъзнайте се българи.Сега е момента да запазим останалото.Да сложим
  край на тая турцизация.Как е възможно една терористична организация като ДПС,да
  тъпче няколко милиона българи.Млади и грамотни хора,пишете и информирайте ЕС,САЩ
  нашите медии са мафия и не отразяват истината.Станишев,Първанов да се махат за
  винаги.Съд,прокуратура,всико е едно с обръчите на Доган.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK