Парламентът гласува на второ четене новите наказания за шофьорите

Парламентът гласува на второ четене новите наказания за шофьорите

© ДневникВодач, който повторно превиши максималната разрешена скорост на движение с повече от 31 км/ч, ще се наказва с глоба 300 лева и с лишаване от правоуправление за три месеца, предвиждат обсъдените днес от парламента на второ четене промени в Закона за движението по пътищата.


Предвижда се временно да се отнема, но за не повече от шест месеца, свидетелството за управление на моторно превозно средство /МПС/ на водач, който шофира с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила, установена с медицинско изследване или с техническо средство, или е под въздействието на друго упойващо вещество, както и при отказ да бъде проверен с техническо средство или да даде кръв за медицинско изследване.


С лишаване от право да управлява МПС, трамвай или самоходна машина за срок от 1 до 12 месеца и с глоба от 200 до 500 лева се предвижда да се наказва този, който управлява автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила до 1,2 промила, включително. Предлага се водач със стаж до 2 години и водач на МПС за обществен превоз на хора и опасни товари да се наказва за същото нарушение с лишаване право да управлява от 2 до 12 месеца и с глоба от 300 до 600 лева. За повторно нарушение се предвиждат лишаване от правоуправление за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лева .
За превишаване на разрешената в населено място максимална скорост с до 10 км/ч е предвидена глоба 10 лева, с от 11 до 20 км/ч - 30 лева, с от 21 до 30 км/ч - 100 лева, с от 31 до 40 км/ч - 150 лева и един месец лишаване от правоуправление, с от 41 до 50 км/ч - 200 лева и два месеца лишаване от право да управлява МПС, а над 51 км/ч - 250 лева и три месеца лишаване от правоуправление. За превишаване на разрешената максимална скорост извън населено място от 21 до 30 км/ч е предвидена глоба 50 лева, от 31 до 40 км/ч - 100 лева и един месец лишаване от право да управлява автомобил, от 41 до 50 км/ч - 150 лева и два месеца лишаване от правоуправление, и над 51 км/ч - 200 лева и три месеца лишаване от правоуправление.


Предвижда се временно да се отнема шофьорската книжка на водач, който управлява без застраховка "Гражданска отговорност" - до предоставяне на сключена валидна гражданска отговорност. Предлага се за този, който шофира с акт повече от разрешения по закон един месец, да се отнема шофьорската му книжка до заплащане на дължимата глоба.


С 50 лева ще се наказва шофьор, който превозва пътници над определения брой места. Същата глоба е предвидена и за водач, който шофира автомобил без валиден стикер на предното стъкло за сключена застраховка "Гражданска отговорност".


Предвижда се шофьорска книжка да се издава само на лица, завършили основно образование.


Според началника на Направление "Пътна полиция - КАТ" комисар Алекси Стратиев Законът за движението по пътищата влиза реално в сила с обсъдените днес от парламента промени в закона, тъй като организацията, която се предлага, гарантира изпълнението на санкциите, а те въвеждат нормите. Това коментира пред журналисти в парламента Стратиев по повод на обсъдените от парламента на второ четене изменения в закона за движението по пътищата, предвиждащи увеличаване на санкциите за различни нарушения.


С промените се въвеждат по-сериозни глоби, а за някои от нарушенията при превишаване на максималната скорост на движение водачите ще бъдат лишавани от свидетелства за правоуправление, каза комисар Стратиев. Според него това е актуално решение, защото вече и в Румъния, и в Гърция тези санкции се прилагат доста отдавна и българските водачи ги изтърпяват там. Така че и в България вече високите превишения на скоростта ще водят до лишаване от право на управление на автомобил на място, посочи той.


Комисар Стратиев каза, че около 5 на сто са катастрофите в страната са заради пияни водачи, а в Европа този процент е 10 - 15 на сто.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кат
  *****
  Неутрално

  С глоби нищо не се постига.Трябва превенция още от училище.

 2. 2 Профил на KocmoB
  *****
  Неутрално

  Напротив - с глоби, отнемане на книжка и сваляне на номерата веднага като те хванат в нарушение - действа. Но на запад. Защо мислиш нашите мутри и селяни като стъпят с колата на запад и спазват закона като пиленца. Защото там просто подкуп не върши работа.

  А тук като дадеш 10 лв си готов. Явно в бг трябва да се измисли друга система. Но кой ли го е грижа ?!

 3. 3 Профил на откат
  *****
  Неутрално

  Ако убиеш едно семейство на пешеходна пътека остава глобали само.

 4. 4 Профил на бай миле
  *****
  Неутрално

  е аз като съм с висше образование мога ли да карам шофьорски курсове и да взема книжка

 5. 5 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  не е проблемът в глобите, а в неспазването, подкупите, липсата на камери и тн и тн. качването на глобите е просто повишаване на подкупите.

 6. 6 Профил на Убитак
  *****
  Неутрално

  "Предлага се за този, който шофира с акт повече от разрешения по закон един месец, да се отнема шофьорската му книжка до заплащане на дължимата глоба."
  Ами ако искаш да обжалваш акта!!! По конституция имаш право на 3 инстанции! Делата може да се влачат години, не по твоя вина.Как може да плащам заплатата на някой толкова некадърен депутат-юрист, който да предлага противоконституционен закон!
  Иначе това с отнемане на книжката ще вдигне подкупа в пъти! Досега се даваха до 50% от глобата, но пред алтернативата 3 месеца без книжка за това, че си пробуснал някой
  ръждясал знак "60" вечер край затворена кръчма на пуст път, направо изтръпвам...

 7. 7 Профил на а за хубавите шосета
  *****
  Неутрално

  кой ще плаща глоби за лунния шосеен пейзаж.

 8. 8 Профил на kuk
  *****
  Гневно

  тъпотии, абсолютно неефективно!!! последното нещо което ще оправи нещата са глобите - глоби до сега дал Господ - ефект=0.
  Но в булгаристан е така.....
  Малоумниците по-горе - дори и тъпите ченгета да са 120% некорумпирани пак ще има толкова загинали!
  Видя целият свят, че не става с глоби а с акъл!!!

 9. 9 Профил на Жоро /Благоевград
  *****
  Неутрално

  За шофьорите е ясно, но не ми стана ясно - какво прави парламентът за пътните полицаи.С колко лева ще ги санкционират, ако заработят днес на черно повече от 100 лева допълнителна надница, ще ги уволняват ли, ако продължават да изнудват шофьорите за пари или ще ги награждават. Не откривам нищо в тези промени, което да е близко до европейската практика за взаимоотношенията между шофьори и санкции.
  КАПИТАЛ явно продължава да прави ала-бала журналистика. Причината, може би, е в това, че не останаха в редакцията добри журналисти.

 10. 10 Профил на andro
  *****
  Неутрално

  Ама как така ще развалят рахатлъка на полицаите!?
  Нали ви казаха вече, когато набиха журналиста, че на рахатлъка на полицаите не бива да се пипа, щото ще вземат да се демотивират и тогава каква престъпност ще видите....

  А иначе скоро да очакваме превантивни глоби за всички които имат шофьорски книжки - в тая държава всички са маскари, всички нарушават законите - айде нека си плащат още с получаването на книжката. Все има за какво. Щом са тръгнали да карат коли, значи са паралии - могат да си позволят ремонтите, нужни след минаването през средноголям кратер на улицата.

 11. 11 Профил на ще вдигне подкупа
  *****
  Неутрално

  Отнемане на книжката ще вдигне подкупа в пъти! Досега се даваха до 50% от глобата, а сега?

 12. 12 Профил на Луд за връзване
  *****
  Неутрално

  Щом подкупите са 50% от глобата, да вдигнем глобите толкова (например да са по 200,000.00), че никой да не може да плати подкупа. Така всички ще задлъжнеем на Родината доживотно, а корумпираните катаджии ще измрат от глад.

 13. 13 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  А кой ще направи пътищата,за да караме нормално и кой ще контроли движинието на големите камиони които са предпоставка за ПТП?

 14. 14 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 572 Гневно

  Не, не-е, така няма да стане, българското племе и от двете страни на стоп-палката е умствено и манталитетно обременено. Затова напоследък се гордя, че поне 25% от кръвта ми е не-българска, приятно е да знаеш, че поне част от теб те различава от балканско-ориенталската сган наоколо.

 15. 15 Профил на HH
  *****
  Неутрално

  Е, то и сега има глоби. Проблемът е не в размера им, а в събираемостта.

 16. 16 Профил на VIRUS - SEVLIEVO
  *****
  Неутрално

  оооо какво става на дума 50 кинти глоба тея луди ли са ае да ва ****** педалчета тапи
  Парламент гей збирка .....

 17. 17 Профил на 1 от спонсорите на пътните лолицаи
  *****
  Неутрално

  никой не казва от кога влизат в сила новите мерки

 18. 18 Профил на насо
  *****
  Неутрално

  интересно ми е колко служители на мвр са глобени някога.или те са имунизирани срещу нарушения

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK