Двойно по-малко лекари ще се грижат за туристите по морето

В курортите ще има и изнесени кабинети

Докато Министерството на здравеопазването и хотелиерите спорят кой да плаща за здравното обслужване на туристите, сезонът започна и за курортистите беше осигурена някаква помощ

© АСЕН ТОНЕВ

Докато Министерството на здравеопазването и хотелиерите спорят кой да плаща за здравното обслужване на туристите, сезонът започна и за курортистите беше осигурена някаква помощДвойно по-малко частни лекарски практики работят през този сезон в курортите край Варна, съобщи директорът на районния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански. По думите му миналата година те са били около 90, а сега са едва 54. Числото включва индивидуални и групови практики, специализирани кабинети и стоматологични центрове.


Много от колегите се отказаха заради проектонаредбата на Министерството на здравеопазването, която предвиждаше задължителен договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), каза д-р Чавдар Добрев, председател на Асоциацията на частно практикуващите лекари и собственик на клиника във Варна. Документът така и не беше приет и ние продължаваме да обслужваме чуждите туристи според условията на техните застраховки, допълни той. По думите му на пациентите от ЕС е гарантирана възможността да избират дали да се лекуват чрез здравноосигурителната си карта, или да използват пътническата застраховка. В първия случай те ще бъдат лекувани в лечебно заведение, което работи по договор с НЗОК, а във втория - в здравен център, работещ директно със западноевропейския застраховател.


Частните медицински центрове разполагат с 14 линейки и могат да осигурят спешна помощ в курортите Златни пясъци и Св. Константин и Елена. Някои от тях са сключили договори с двете големи болници във Варна - университетската "Св. Марина" и многопрофилната "Св. Анна". Към техните бази могат да бъдат пренасочени по-тежките случаи, които се нуждаят от хоспитализация или оперативни намеси.
За да компенсира оттеглянето на частните практики, Министерството на здравеопазването разкрива в курортите т.нар. изнесени лекарски кабинети. До седмица те ще могат да приемат първите пациенти. В тях хората от страните от ЕС ще могат да използват и европейската си здравна карта, която покрива минимален пакет от услуги, както и неотложна помощ. Според Веселин Балкански в тях ще се обслужват както здравноосигурени граждани от ЕС, така и български туристи. Два ще са кабинетите в Златни пясъци и един в Св. Константин и Елена. Работещите в тях лекари ще оказват спешна помощ денонощно.


Други два лекарски екипа от вътрешността на страната също ще бъдат командировани в курортите. За настаняването им кметството във Варна предостави общински жилища. "В момента изнасяме към курортите част от екипите за спешна помощ на големите болници. Заплащането на медиците ще се извършва въз основа на сключените договори на хотелиерите със здравните заведения", уточни д-р Балкански.


Той добави, че един реанимационен екип от Варна ще бъде базиран в Бяла. Лекарите ще са оборудвани с необходимата животоспасяваща апаратура и ще разполагат със специализиран автомобил, за да могат да обслужват спешни случаи в курортните селища на юг от Варна до границата с Бургаска област.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK